See No Evil

3 minutters læsetid
See No Evil

Det er efterhånden meget lang tid siden, at man har set en seriøs slasherfilm af den type, man så i 70’erne og 80’erne. De gysere vi ser i dag har ganske vist ofte en uset morder/monster og nogle ligegyldige liderlige teens, som skal flygte fra ham/det. Men de fleste af de nyere produktioner ligger meget vægt på de komiske indslag og oneliners, eller også er det genindspilninger af gamle klassikere såsom The Texas Chainsaw Massacre (1974/2003) eller The Fog (1980/2005) – som også blander en del humor ind.

Bevares, humor skal der da også være plads til, men hvis et publikum går ind og ser en gyser, er det nok fordi, de vil gyse i stedet for at sidde og grine igennem halvdelen af filmen. Det var derfor uden meget håb, at jeg satte See No Evil i DVD-afspilleren. Filmen er instrueret af en tidligere pornoinstruktør, og i hovedrollen ses wrestleren Glen Jacobs, også kaldt Kane.

Hotelslasher

En af de unge fanger. Alle fangerne bliver præsenteret med sådan en profil
En af de unge fanger. Alle fangerne bliver præsenteret med sådan en profil.

En sindssyg seriemorder, Jacob Goodnight (Kane), der har en fetich med at pille øjnene ud af hovedet på sine ofre, har i årevis holdt sig skjult fra omverdenen på et gammelt hotel, der brændte ned for nogle år tilbage. Han har forholdt sig delvist roligt, indtil en gruppe ungdomskriminelle skal ind og lave noget “frivilligt” arbejde. En perfekt lejlighed for vores morder til at svinge øksen og hapse øjne.

De unge er under opsyn af politimanden Williams (Steven Vidler), som for nogle år siden skød en kugle igennem hovedet på den sindssyge morder – men han mistede også selv en arm og sin makker i aktionen. Nu har han en robotarm, der mest minder om en vandballon med tegninger.

Williams og hans makker
Williams og hans makker.

De unge bliver sat til at rydde op på hele hotellet, så det kan bruges til at huse hjemløse. Udover Williams og de unge er der også en politikvinde samt den gamle dame, som ejer hotellet. Det hele går dog hurtigt op i hat og briller. Nogle prøver at flygte, andre vil ryge sig en koger og endnu andre leder efter en skjult skat, der er gemt på hotellet. Alt dette er kun tilføjet for at give det minimale plot lidt mere dybde.

Samtidig begynder folk at forsvinde én efter én på klassisk slasher-manér. Den stumme kæmpe slagter sig igennem de unge med kroge, kæder, økser og sine bare hænder. Efter hver nedlægning plukker han deres øjne ud, og smider dem i nogle glas, han har til at stå i et afsondret værelse på hotellet. Nu må de unge stå imod og prøve at standse ham, før han får fat i dem alle sammen.

For teens

Jacob Goodnight (Kane) kigger på de unge fange
Jacob Goodnight (Kane) kigger på de unge fange.

Handlingen lyder simpel nok til at være en klassisk slasher, og det er den skam også. Fin (ultrakort) handling, overspillende/øretæveindbydende skuespillere, stereotyper, politimænd og blod. Men hvor filmen fejler er for mit vedkommende i de mange voldsscener og flashbacks, hvor kameraet kører rundt og “hakker” som i en anden Saw-video (2004).

Jacob i fuld gang med at plukke øjne
Jacob i fuld gang med at plukke øjne.

Det ser grimt ud, og ud over at det ikke rigtig er til at følge filmen i disse udbrud, er det også svært at komme tilbage i filmen igen, når de er færdige. Man får en stemning af at sidde og se en musikvideo fra Slipknot, hvilket jeg ikke er uhyggeligt, men bare forvirrende at se på.

Nu vi er ved musik, så demonstrerer valget af musik til filmen tydeligt, at filmen skal sælges til et ungt publikum. Med ungt mener jeg folk i teenagealderen, hvor en langsom handling med stemningsfyldt musik ikke sælger. Her skal der techno og rap, gerne i den tunge ende, indover for at gøre det hele mere hipt og spændende.

Blodige effekter

Bimboblondinen bliver kvalt med sin mobil
Bimboblondinen bliver kvalt med sin mobil.

Effekterne er til gengæld dejligt blodige, også selvom de fleste er lavet med computergrafik. Især slutningen, hvor en person falder ned fra taget og får et jernrør i øjet er guf for gorehounds. Dødsscenerne er også rimeligt opfindsomme. Blandt andet bliver en øko-trunte spist af en hjemløs hund, der ikke er blevet fodret i lang tid. En blondine, der ikke kan lægge mobilen fra sig, bliver kvalt i sine egne ord, da Jacob deepthroater hende med mobilen – en yderst *ehmrr* bizar scene.

Hvis man er til Saw-serien, der tydeligvis har været en stor inspiration for See No Evil, eller old school-slashere, kan man fint anskaffe sig See No Evil uden dog at skrue forventningerne alt for højt op, da den ikke kommer i nærheden af de gamle klassikere.

See No Evil er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

3 stjerner
Titel: See No Evil
Dansk titel: Kane: See No Evil
Instruktør: Gregory Dark
Manuskript: Dan Madigan
Cast: Glen Jacobs (Jacob Goodnight), Christina Vidal (Christine), Michael J. Pagan (Tye), Samantha Nobel (Kira), Steven Vidler (Williams), Cecily Polson (Margaret), Luke Pegler (Michael), Rachael Taylor (Zoe), Penny McNamee (Melissa), Craig Horner (Richie), Mikhael Wilder (Russell), Tiffany Lamb (Hannah), Sam Cotton (Young Jacob), Cory Robinson (Blaine), Zoe Ventoura (Eyeless Women)
Producere: Joel Simon (producer), Sharlotte Blake (associate producer), Richard Clendinnen (line producer), Jason Constantine (co-producer), John Sacchi (co-producer), Jed Blaugrund (co-executive producer), Peter Block (executive producer), Matt Carroll (executive producer), Vince McMahon (executive producer)
Foto: Ben Nott
Klip: Scott Richter
Musik: Tyler Bates
Spilletid: 84 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk
Produktionsland, år: USA, 2006
Produktionsselskaber: World Wrestling Entertainment (WWE), Lions Gate Films
Distributør (DVD): Nordisk Film (DK)
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 29 | 13/03/2008

Stikord: Slasher

Skriv et svar

Your email address will not be published.