Zodiac

5 minutters læsetid

ZodiacI slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne blev Californien opskræmt af en seriemorder, der kaldte sig selv Zodiac. Navnet kom fra en række breve, han sendte til medierne – i flere tilfælde sammen med kodebeskeder, hvoraf nogle endnu ikke er blevet brudt!

Zodiac myrdede i alt mindst fem personer, idet to personer overlevede angrebene, men han blev aldrig pågrebet, selv om politiet efterhånden fik en mistænkt i søgelyset. Mistænkte Arthur Leigh Allen kunne imidlertid ikke bevises at være morderen, og gik derfor fri. Han døde i 1992.

22 år lang periode

Et af Zodiacs første ofre.
Et af Zodiacs første ofre.

David Finchers film Zodiac er en dramatiseret fremstilling af begivenhederne, der dækker over en i alt 22 år lang periode, fra det første mord i 1969 til en afsluttende vignet, der foregår i 1991.

Hovedparten af filmen foregår dog i 1970’erne, og følger politidetektiven Toschi (Mark Ruffalo), journalisten Paul Avery (Robert Downey, Jr.), tegneren Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) samt en række andre personer, både politifolk og journalister, der på én eller anden måde var involveret i sagen. Filmens sidste times tid fokuserer på Graysmiths efterforskning i – og besættelse af – sagen, der hovedsageligt finder sted efter at politiet har henlagt efterforskningen og Zodiac ikke længere giver lyd fra sig.

Donnie Brasco med seriemorder

En af de koder, morderen sender til aviserne.
En af de koder, morderen sender til aviserne.

Toschi, Avery, Graysmith og de fleste andre roller i filmen er baseret på rigtige personer, og langt hen ad vejen er filmen baseret på virkelige hændelser, selv om de naturligvis er dramatiseret til formålet. Både af den grund og på grund af filmens overordnede særdeles sobre tone og fine skuespilpræstationer er den bedste parallel til Zodiac måske Mike Newells Donnie Brasco (1997).

Et af de meget brutale mord.
Et af de meget brutale mord.

Begge film er dramatiserede udgaver af virkelige hændelser, og bruger til dels samme dramatiske kneb undervejs for at holde publikum underholdt – som i Donnie Brasco har vi også i Zodiac en portrættering af, hvordan sagen efterhånden underminerer Graysmiths forhold til sin kæreste. Og som i Donnie Brasco opspilles dramaet i bestemte situationer for at få publikum ud på kanten af sædet – især én scene, der i øvrigt minder ikke så lidt om en lignende scene fra The Silence of the Lambs (Ondskabens Øjne, 1991), får stensikkert pulsen i vejret hos de fleste.

Paul Avery i skikkelse Robert Downey Jr. (tv.) og Robert Graysmith, spillet af Jake Gyllenhaal.
Paul Avery i skikkelse Robert Downey Jr. (tv.) og Robert Graysmith, spillet af Jake Gyllenhaal.

Og det er måske filmens største kvalitet overhovedet, for hvis man ved det mindste om Zodiac-morderen og Robert Graysmiths bestseller om sagen, ved man, at moderen for det første aldrig blev fundet og for det andet, at Graysmith ikke blev myrdet, men fik skrevet sin bog. Alligevel har manuskriptforfatter James Vanderbilt (der bl.a. stod bag manuset til John McTiernans Basic fra 2003 og The Rock-fjolleriet The Rundown, også fra 2003) og David Fincher formået at gøre Zodiac basalt spændende. Det er ingen lille bedrift, om end den måske ikke rangerer helt på højde med, at David Self formåede at gøre Cubakrisen basalt spændende i Thirteen Days (2000). Men vi er i samme boldgade, og Zodiac fungerer også bare som en basalt velfortalt kriminalhistorie.

Vi følger politiets forsøg på at få skovlen under deres hovedmistænkte, og håber på at det lykkes (selv om vi ved, at det gør det ikke), og vi gyser da Graysmith pludselig tror at han står i morderens kælder (selv om vi ved, han skrev bogen og lever endnu). Vi følger spændt Graysmiths sammenstykning af sporene ét efter ét, og håber til det sidste på, at politiet nu endelig kan anholde det dumme svin (selv om vi godt ved, at det gjorde de aldrig). Hatten af for Vanderbilt og Fincher for på den måde at suge publikum ind i filmens univers.

Velspillet

Chloë Sevigny som Graysmiths kæreste Melanie.
Chloë Sevigny som Graysmiths kæreste Melanie.

Zodiac er derudover utroligt velspillet – både i de store, bærende roller og i birollerne. Mark Ruffalo (som i øvrigt ligner en ung udgave af Columbo) er glimrende som den stadigt mere frustrerede politidetektiv Toschi, og Jake Gyllenhaal er også rigtig god som den mere og mere besatte avistegner, der fatter interesse for sagen og bliver besat af at opklare den. Robert Downey Jr. spiller lidt mere på rutinen som den alkoholiserede journalist Avery, men han er bestemt ikke dårlig, og også i birolleafdelingen finder vi solide navne som Elias Koteas, Brian Cox, Philip Baker Hall og Chloë Sevigny. Sevigny ser vi ikke så meget til, men hun er sød og troværdig i rollen som Graysmiths hårdt prøvede kæreste.

Mark Ruffalo i rollen som politidetektiven Toschi.
Mark Ruffalo i rollen som politidetektiven Toschi.

Endelig er der filmens tidsbillede, som i langt de fleste tilfælde er udført til perfektion. Kulisser, kostumer, musik – det hele hensætter uden problemer seeren til præcis den tid, filmen foregår i, og medvirker yderligere til at man som seer kan fortabe sig i historien uden pludselig at blive brutalt revet ud af illusionen, fordi noget ikke helt stemmer.

Som seriemorderfilm er morderen langt mere perifer i Zodiac end i f.eks. Finchers egen mesterlige Se7en (1995), men det betyder ikke, at vi ikke ser ham i aktion (om end vi aldrig ser hans ansigt). Det udmønter sig i indtil flere særdeles nervepirrende sekvenser og i hvert fald ét virkelig ubehageligt og brutalt mord, der brillerer ved at være ubehageligt på trods af, at man næsten ikke ser blod eller andre effekter. Som sagt er Zodiac i de fleste henseender en særdeles sober film.

En retfærdig spilletid

Politiet taler med deres hovedmistænkte, Arthur Leigh Allen (John Carroll Lynch).
Politiet taler med deres hovedmistænkte, Arthur Leigh Allen (John Carroll Lynch).

Skulle man pege på ét problem er det vel morderen – eller rettere: filmens identifikation af morderen. Ret beset blev det aldrig bevist, at politiets hovedmistænkte, Arthur Leigh Allen, var morderen, men når man har set Zodiac er man ikke i tvivl om, at det var ham. Det er selvfølgelig en kende problematisk i forhold til de flestes retssans. I filmens kontekst er det imidlertid helt ligegyldigt (akkurat ligesom de mange beskyldninger mod Gud og hvermand i Oliver Stones JFK fra 1991), og det betyder absolut intet for, hvordan Zodiac fungerer som spillefilm. Desuden går der ikke røg uden bål, og der er mange indicier, der peger på, at Allen vitterligt var Zodiac.

Uanset hvad er Zodiac en glimrende film, der underholder konstant på trods af en spilletid på to og en halv time. Her for tiden, hvor de færreste spillefilm kan holde sig under 2 timer, er det rart at der i det mindste ind imellem er nogle, der har noget at bruge en så lang spilletid til. Zodiac anbefales på det varmeste!

5 stjerner

Titel: Zodiac
Instruktør: David Fincher
Manuskript: James Vanderbilt efter Robert Graysmiths bog Zodiac
Cast: Jake Gyllenhaal (Robert Graysmith), Mark Ruffalo (Inspector David Toschi), Anthony Edwards (Inspector William Armstrong), Robert Downey Jr. (Paul Avery), Brian Cox (Melvin Belli), John Carroll Lynch (Arthur Leigh Allen), Chloë Sevigny (Melanie), Elias Koteas (Sergeant Jack Mulanax), Dermot Mulroney (Captain Marty Lee), Donal Logue (Captain Ken Narlow), Philip Baker Hall (Sherwood Morrill)
Producere: Ceán Chaffin (producer), Brad Fischer (producer), Mike Medavoy (producer), Arnold Messer (producer), James Vanderbilt (producer), Louis Phillips (executive producer)
Foto: Harris Savides
Klip: Angus Wall
Spilletid: 151 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, finsk, norsk, svensk, engelsk, arabisk, italiensk
Produktionsland, år: USA, 2007
Produktionsselskaber: Paramount Pictures, Warner Bros. Pictures, Phoenix Pictures, Road Rebel
Distributør (DVD): Warner Bros. Entertainment (DK)
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 48 | 13/10/2009

Stikord: Baseret på virkelige hændelser, Seriemordere

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.