You Better Watch Out

7 minutters læsetid

You Better Watch OutUmiddelbart er julen jo ikke en tid man forbinder med horrorgenren, i hvert fald ikke på samme måde som eksempelvis Halloween, og det er da derfor ubetinget også den lille slasherfilmsføljeton Silent Night Deadly Night, der mest rendyrket griber julen som omdrejningspunkt.

Den første Silent Night Deadly Night kom i 1984. Den blev instrueret af Charles E. Sellier Jr., med manuskript af Paul Caimi og Michael Hickey. Grundlæggende er der ret lidt forsonende at sige om Selliers julegyser, ud over at den er forbandet underholdende. Faktisk er det generelt en af slashergenrens højdepunkter, i hvert fald hvad angår underholdningsværdi.

Julefetisch

Nissefar laver det frække med husets førstedame.
Nissefar laver det frække med husets førstedame.

Desværre for Sellier må man konstatere, at hans film er et særdeles ublu plagiat af den fire år ældre You Better Watch Out, instrueret af Lewis Jackson. Navnet Lewis Jackson vil næppe sige ret mange noget som helst, for You Better Watch Out er rent faktisk den eneste film, han nogensinde har instrueret. Det var også Jackson selv, der skrev filmens manuskript, og det er der kommet en ret sær, personlig julegyser ud af.

Hjemme hos Harry.
Hjemme hos Harry.

Hovedpersonen er Harry (Brandon Maggart) – en lille, grå kontoransat, der arbejder på en legetøjsfabrik. Harry har ingen venner, og var det ikke for Harrys lillebror Philip (Jeffrey DeMunn) og dennes familie, ville han slet ikke have nogen form for sociale relationer. Harry har én passion her i livet, og det er julen. Han elsker juleaften, julemanden og hvad der ellers hører sig til. Harry elsker også børn, legetøj og julemusik. Faktisk elsker han julen i en sådan grad, at hele hans lille lejlighed er indrettet som en permanent julestue, belæsset med kitschet pynt i alle former og afskygninger.

Så langt så godt, men Harrys passion går faktisk videre endnu. Han spionerer nemlig på kvarterets børn, og noterer omhyggeligt i sine store notesbøger, hvem der opfører sig ordentligt, og hvem der har været slemme. Disse overvågninger foregår med kikkert fra hustagene, og da vi for første gang får lejlighed til at følge Harry i dette arbejde, er det helt åbenlyst at han har en skrue løs.

En skrue løs

Harry Stadling (Brandon Maggart).
Harry Stadling (Brandon Maggart).

Baggrunden for dette finder man i en oplevelse, Harry havde som barn. I en prolog til filmen, der udspiller sig i 1943, følger vi nemlig den lille Harry snige sig ud af sengen og ned i stuen for at belure julemanden når han kommer ned gennem skorstenen. Nede i stuen finder knægten da også julemanden, men ikke lige sådan som han havde ventet det.

Den gode julemand er nemlig i gang med at gøre det frække sammen med en kvinde – nok Harrys mor. Det påvirker den sarte dreng så stærkt, at han styrter op på loftet og skærer sig selv i hånden med et glasskår. Harry straffer sig selv for det “onde” han så, og her finder vi omdrejningspunktet for filmens egentlige handling, nemlig straf.

Tilbage i filmens nutid, julen 1980, går det rigtig skidt for Harry. Det hele begynder allerede at gå skævt omkring Thanksgiving, hvor kollegerne på fabrikken udnytter stakkels Harry på det groveste. Dernæst finder han en af kvarterets små drenge læsende i et pornoblad, og så begynder det ellers at svimle for den juleelskende mand. Helt galt går det dog først da Harry sniger sig op og belurer sin yngre bror Philip, som han ser have samleje med sin kone Jackie (Dianne Hull). I sig selv burde det jo ikke være så slemt, men for Harry er sex det ondeste i verden, og dybt ulykkelig løber han hjem. Hvordan han forestiller sig de kære små børn bliver til, nævner Harry ikke noget om.

Julemassakre

Harry begynder at lege med tanken om at blive Julemanden.
Harry begynder at lege med tanken om at blive Julemanden.

Frustreret og på sammenbruddets rand fostrer vores hovedperson nu en plan. Resolut begynder han at sy sit eget julemandskostume, og fabrikerer endda også legetøj hjemme i lejligheden. Harry liver faktisk helt op igen, og mens vi følger ham i dagene op til jul, lader det faktisk til, at Harry har styr på sit liv. Det har han desværre bare ikke, for under fabrikkens årlige julefest får han det endelige stød, der skubber ham helt ud over kanten.

Det viser sig, at fabrikken har tænkt sig at svindle med noget legetøj til nogle børn på et hospital, og da det går op for ham, tilmed til en fest hvor folk drikker, opfører sig liderligt og hører høj beatmusik, bliver det for meget. Det slår ganske enkelt klik for den i forvejen halvgale mandsperson.

En tinsoldats lanse i øjet.
En tinsoldats lanse i øjet.

Harry styrer lige hjem og iklæder sig sit julemandskostume. Han fylder sin varevogn med gaver og kører så ud i natten for at udføre sin julemandsgerning. Først får de gode børn pakker, men vi ved jo godt, at der også er slemme børn, så da den sidste pakke er afleveret ændrer filmen karakter. Han kører bilen op til den kirke, hvor legetøjsfabrikkens chef er til gudstjeneste, og da de kommer ud fra kirken, begår Harry en regulær massakre med en lille, handy økse og en enorm tinsoldat, hvis lange lanse bliver stødt ind i øjet på et uheldigt offer.

Herfra går den vilde jagt ellers over stok og sten. Iført julemandskostume straffer Harry de, der har gjort ham uret siden Thanksgiving, men medierne bliver opmærksomme på den gale julemand, der løber frit omkring i gaderne. Situationen spidser derfor til, og det kan endda afsløres, at Harry til sidst bliver jagtet af en regulær lynchmob med fakler og køller – præcis som i en anden Frankenstein-film.

Umuligt at tage seriøst

Hak!
Hak!

You Better Watch Out har stort set kun én vigtig karakter, og det er Harry. Det er ham vi følger gennem hele filmen, og det er meningen vi skal få en fornemmelse af, hvordan det gradvist går galt for ham. Han mister langsomt jordforbindelsen og bliver mere og mere vanvittig. Som eksempelvis da Harry sidder i sin varevogn og begynder at slå med sin imaginære pisk og råbe til rensdyrene, der trækker kanen.

Idéen lyder jo meget fin, men Brandon Maggart som Harry kan slet ikke klare det finurlige i rollen. Han overspiller fælt, og fremstår karikeret i hovedparten af alle scener, men ser man ham i forhold til resten af filmens medvirkende, der er mindst lige så hjælpeløse, klarer han det sådan set godt.

Harry mens han kvæler en uartig voksen.
Harry mens han kvæler en uartig voksen.

Stort set alt ved You Better Watch Out er pinagtigt, lige fra skuespillet over dialogen til selve kameraarbejdet. Det virker som et amatørprojekt, der trods alle sine mangler er blevet båret igennem af et relativt rutineret filmhold. Lewis Jacksons manuskript har da også nogle ganske gode træk, der i andres hænder måske kunne være blevet et spændende resultat.

Desværre for Jackson har han bare ikke selv magtet at løfte filmen fra at være en ufrivilligt komisk lowbudget-produktion til en seriøs film, der rent faktisk alvorligt forsøger at beskrive Harrys mentale sammenbrud. Her er det nemlig vigtigt at fastslå, at You Better Watch Out er alvorligt ment. Det psykologiske spil, vi oplever, er ikke bare ment som karikeret fyld, men som et alvorligt portræt af et ensomt menneske.

Det er blot umuligt at tage resultatet alvorligt, og det er nok i sidste ende også grunden til at You Better Watch Out rent faktisk er en moderat underholdende film. Det er ganske enkelt festligt at se Harry gå fra forstanden, men det er endnu sjovere at se hvordan kollegerne og omverdenen generelt nedværdiger og udnytter ham på den mest perfide måde.

Ganske underholdende

Den gale julemand eftersøges af politiet.
Den gale julemand eftersøges af politiet.

Skulle du have set Charles E. Selliers Silent Night Deadly Night, vil du uden tvivl kunne nikke genkendende til handlingen i You Better Watch Out. Faktisk har Silent Night Deadly Night brugt Jacksons film som skabelon i enhver henseende, men forskellen mellem de to produktioner er, at den sidstnævnte er langt mere underholdende.

You Better Watch Out er ingen rigtig slasherfilm – det er Silent Night Deadly Night til gengæld, og det lader til, at manuskriptforfatterne bag filmen har set Jacksons film og tænkt, at det burde kunne gøres mere underholdende. De gav køb på ethvert forsøg på seriøs filmkunst, og forsøgte i stedet at gøre filmen langt saftigere end forlægget. Det lykkedes for dem, og målt i forhold til Silent Night Deadly Night fremstår You Better Watch Out da også en hel del mere tør.

Harry får flere og flere fjender.
Harry får flere og flere fjender.

Alt i alt er You Better Watch Out en ganske underholdende gyser, der både leverer en god splatterscene eller to og samtidig en ganske vanvittig historie. Filmen falder igennem efter enhver form for normal standard, men midt i al den megen dårligdom, er der en kerne af oprigtigt underholdende situationer. Der er næppe nogen tvivl om, at Silent Night Deadly Night er en langt bedre film, som til enhver tid er at foretrække, men skulle du allerede have Silent Night Deadly Night i samlingen, er You Better Watch Out en oplagt investering.

3 stjerner

Titel: You Better Watch Out
Dansk titel: Julemanden går amok
Andre titler: Christmas Evil, Terror in Toyland
Instruktør: Lewis Jackson
Manuskript: Lewis Jackson
Cast: Brandon Maggart (Harry Stadling), Jeffrey DeMunn (Philip Stadlin), Dianne Hull (Jackie Stadling), Joe Jamrog (Frank Stoller)
Producere: Pete Kameron (producer), Burt Kleiner (producer), Michael A. Levine (associate producer)
Foto: Ricardo Aronovich
Klip: Linda Leeds & Corky O’Hara
Spilletid: 95 minutter
Aspect ratio: 1.78:1
Lyd: Dolby Digital Mono
Sprog: Engelsk
Undertekster: Ingen
Produktionsland, år: USA, 1980
Distributør (DVD): Synapse Films (USA)
Udgave/region: 1

Anmeldt i nr. 14 | 13/12/2006

Stikord: Jul, Julemanden

Skriv et svar

Your email address will not be published.