Velkommen til Palomar

5 minutters læsetid
Velkommen til Palomar

Titlen Love and Rockets (1981) er nok én, de fleste tegneserielæsere er stødt på ind imellem. Den alternative tegneserie med den enkle streg af brødrene Gilbert og Jamie Hernandez har efterhånden opnået betegnelsen nyklassiker, efter den i 1980’erne så dagens lys. Nu er første del af sagaen om Palomar af Gilbert Hernandez udkommet på dansk i form af en graphic novel, og i 2009 følger resten i form af to mere. Denne samling af historier om Palomar er blot en del af den store Love and Rockets-serie, og samtidig den del, der tegnes og forfattes af kun Gilbert Hernandez, også kaldet Beto. Palomar-sagaen blev første gang bragt i Love and Rockets mellem 1983 og 1996, og efter 1996 fortsatte Gilbert og Jamie med hver deres separate fortællinger om karaktererne i Love and Rockets – i Gilberts tilfælde om Palomar. Han står desuden bag værker som Sloth (2006) og Speak of The Devil (2007-08).

Fin oversættelse

En typisk morgen i Palomar, hvor hæmninger er et fremmedord.
En typisk morgen i Palomar, hvor hæmninger er et fremmedord.

Oversættelsen til dansk står Steffen P. Maarup for – han har tidligere oversat blandt andet Frank Millers 300, og hans præstation med denne saga er ganske flot. Af den smule, jeg har kigget på de originale engelsksprogede albums, formår han at ramme den levende og rå tone rigtig fint – humoren og de skarpe replikker har absolut overlevet oversættelsen. En ekstremt vigtig faktor i en fortælling med gæve gutter og rappe damer, hvor det fyger om ørerne med skældsord, trusler og frække forslag, og vold og død hører til dagligdagen.

Undertegnede må straks erkende, at også jeg tit er stødt på brødrenes Love and Rockets–albums og Gilberts Heartbreak Soup-albums, dog uden at få læst dem, da den meget enkle, visuelle stil ikke rigtig fangede interessen. Der var et eller andet ved den utroligt rå, men samtidig naive og rodede streg, der tændte mig af som læser. Ind imellem er stregen smuk og enkel, og andre gange så overdrevet tegneserieagtig, at det ligefrem minder om Radiserne. Spændingen var derfor stor, da jeg nu sad med hele starten af den meget anerkendte saga i hånden, og kunne fordybe mig ordentligt i den.

Fiktiv landsby, seksuelle tjenester og et sprælsk persongalleri

Eksempel på Hernandez’s rene, stilistiske streg.
Eksempel på Hernandez’s rene, stilistiske streg.

Palomar er en lille fiktiv landsby på 386 indbyggere et eller andet sted i Centralamerika. Her leves livet fra hånden til munden, og alles liv væves sammen på den ene eller anden måde. Landsbyliv i dets reneste form kort sagt. Da sagaen starter, møder vi Chelo – byens bañadora – ”hun som bader andre”. Den stærke, mandhaftige kvinde lever af at skrubbe landsbyens mænd, og har dannet stærk alliance med byens rådne sherif Borro ved at gøre ham seksuelle tjenester. Hun er samtidig byens jordemoder, og har hjulpet de fleste af landsbyens yngre eksistenser til verden. Vi møder bl.a. den overfladisk deforme Vicente, roden Jesus, kække Israel, joviale Satch, smukke Pipo, scorekajen Manuel, hans modsætning i den overanalyserende Soledad og den utiltalende, hidsige Gato, der er besat af Pipo. Desuden støder vi på den hårdtarbejdende musiker Heraclio, den evigt forelskede ”landsbytosse” Tipin Tipin, Jesus’ syge lillebror Toco, kvikke Carmen og mange, mange flere. Vi får hver enkelt historie at høre undervejs, ofte via stemningsfulde flashbacks.

En dag tropper en vanvittig smuk og karismatisk kvinde op i Palomar, evigt bevæbnet med en hammer og en krop, der får mændene til at se rødt og sætter kvindernes misundelse i fuldt flor. At promiskuøse Luba har temperament, samt selvtillid i bunkevis, hjælper ikke på sagen. Luba ernærer sig også som bañadora, og kunderne flokkes nu om hende. Sheriffen kan ikke få samme aftale som hos Chelo, og Lubas temperament og hendes fysiske fordele er nok til at fraviste Chelo titlen. De to danner dog hurtigt et venskab – Chelo skifter hurtigt erhverv, og bliver byens sherif i stedet for den korrupte Borro. Alt imens følger vi blandt mange andre en fast sammentømret drengeklike, der kommer til at støtte hinanden igennem livet – Vicente, Satch, Jesus, Israel og tilflytteren Heraclio, der mirakuløst kan se spøgelset af drengenes afdøde kammerat; noget de andre ikke selv har fået æren af.

Magisk realisme og andre temaer

Smukke Luba – den stærke bañadora – ’hun, som bader andre’. Kroppen alle mænd drømmer om at få fat i og alle kvinder misunder.
Smukke Luba – den stærke bañadora – ’hun, som bader andre’. Kroppen alle mænd drømmer om at få fat i og alle kvinder misunder.

Blot et af eksemplerne på den magiske realisme, der, blandet med den meget realistiske portrættering af mennesker i daglig udvikling, præger historien. Hernandez har detaljerne med i det hele – de smukke damer slipper ikke for tydelige rynker senere hen i historien, og karaktererne udvikler sig visuelt realistisk, hvilket gavner fortællingen.

Vigtigst af alt er dog de insisterende libidoer, der præger livet i byen, og sexede Lubas ankomst gør dem ikke mindre. Lille, bestemte Carmens førnævnte citat beskriver rammende situationen – de mange smukke, unge kvinder, og især Luba, mangler på ingen måde beundrere eller drama i den afdeling, og gør deres for at holde replikkerne rappe og attituden utilnærmelig. Smukke 14-årige Pipo nedlægges af storcharmøren Manuel, og dette ender hans stærke venskab med Soledad med tragiske konsekvenser. Luba får i løbet af denne samling historier hele fire børn med fire forskellige mænd, hvoraf én burde være Manuel, men viser sig at være en helt anden. Luba indleder dog senere hen et nærmest seriøst forhold til Archie, et overraskende twist i hendes promiskuøse livsstil, og endnu en byrde på Ofelias skuldre – Lubas kusine, hvis lod det er blevet at passe Lubas voksende børneflok. Palomars iltre piger og lidenskabelige drenge har desuden brug for humoren i forhold til de mange voksne opgaver, de må påtage sig.

Carmen påtager sig at redde byens ”tosse” Tipin Tipin fra depression, og drengekliken må som voksne redde Jesus fra en uheldig situation.

Fascinerende forvirring

Luba, når det ulmende temperament får frit løb.
Luba, når det ulmende temperament får frit løb.

For meget mere skal ikke afsløres her, hvis du ligesom undertegnede ikke har den store erfaring med sagaen. Du kan dog være sikker på at opleve realistiske og indimellem magisk realistiske fortællinger, fyldt med alverdens lidenskabelige og levende personligheder. Umiddelbart vil jeg tro, at kendere af sagaen vil nyde oversættelsen og samlingen. Som nævnt tidligere var jeg mildest talt ikke vild med Gilbert Hernandez’ lidt overdrevne karikaturstreg, der indimellem præger oplevelsen. Den irriterer mig stadig indimellem, når man i et panel føler sig hensat til Betty, Jughead eller Archie fra den klassiske amerikanske tegneseriestil i Archie, men jeg har på fornemmelsen at det er sådan, de fleste har startet bekendtskabet med Gilbert Hernandez’ streg – forvirring efterfulgt af fascination.

Alligevel bliver det i den store sammenhæng charmerende, efterhånden som historien og karaktererne udvikler sig – den visuelle stil passer egentlig fint til de mange skæve vinkler i livet. Når Hernandez’ streg er strammest og fokuseret, er det ufatteligt smukt at se på, og giver en stor visuel oplevelse via de sort/hvide paneler, der emmer af liv. Når den går over i uhæmmet tegneseriekarikaturer, er det hen af vejen mindst lige så fængslende.

Velkommen til Palomar er venligst stillet til rådighed af Forlaget Carlsen.

5 stjerner
Titel: Velkommen til Palomar
Originaltitel: Heartbreak Soup: A Love and Rockets Book og Human Diastrophism: A Love and Rockets Book
Forfatter/tegner: Gilbert Hernandez
Dansk oversættelse: Steffen P. Maarup
Udgivelsesår: 2008
Forlag: Forlaget Carlsen
Format: Hardcover
Sideantal: 190
hvid
Heartbreak Soup og Human Diastrophism udkom begge som albums i USA i 2007 på forlaget Fantagraphics Book, og samler historier, der tidligere har været udgivet i Love and Rockets.
hvid
Nogle af historierne i Velkommen til Palomar har været udgivet før i fem bind i albumformat på Forlaget Carlsen, men det er første gang, Human Diastrophism: A Love and Rockets Book udkommer på dansk.
hvid
Andet og tredje bind i serien; Palomars Blod og Farvel til Palomar, udkommer i Danmark i 2009.

Anmeldt i nr. 38 | 13/12/2008

NN er tidligere skribent for Planet Pulp, men har af personlige årsager bedt redaktionen om at anonymisere sine indlæg.

Skriv et svar

Your email address will not be published.