Ultimate Iron Man: Oprindelsen

5 minutters læsetid

Ultimate Iron Man: OprindelsenSå blev det gode, gamle Iron Mans – Stålmanden som vi kender ham her i Danmark – tur til at få komme igennem Origin/Oprindelses-møllen. Et koncept Marvel er svært tilfredse med, og her på Planet Pulp har vi da også tidligere anmeldt Wolverine: Oprindelsen.

Det er et koncept, der bunder i en strategi om at give læserne det ultimative billede af en given superhelts baggrund. Rent praktisk er det nok et koncept, der er blevet udviklet, fordi de gode folk på Marvel er ved at løbe tør for nye idéer til deres helte, der efterhånden har mange år på bagen og som en følge deraf har prøvet det meste.

Det resulterer i oplysninger og facts, som tit og ofte ser stort på, hvad der tidligere er skrevet om heltene. Derfor er disse serier også helt perfekte til nye læsere, der ikke kender til den “oprindelige” historie, hvor imod os med lidt flere år og albums bag os til tider kan ryste lidt på hovedet af, hvad der sker. Det er lidt ærgerligt, men samtidig kommer man ikke uden om, at det kan give os spændende og ganske originale historier. Og sådan en er Ultimate Iron Man: Oprindelsen helt bestemt.

Et barn af sin tid

Iron Man så dagens lys for første gang tilbage i marts 1963, hvor han optrådte i Tales of Suspense #39. Hans skabere var ingen ringere end Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck og Jack Kirby. Fire legender indenfor tegneseriens historie.

I begyndelsen var han iklædt en grå dragt, men allerede fra Tales of Suspense #48 dukkede Iron Man op i sin nu velkendte gyldne og røde rustning. Iron Man var i 60’erne et barn af sin tid og var derfor en antikommunistisk helt, der arbejdede for den nationale sikkerhed i USA.

Siden hen har han dog udviklet sig til en noget mindre strømlinet helt med alkoholproblemer og en bredere opfattelse af, hvordan verden hænger sammen. Efter Tales of Suspense #99 blev bladet lukket ned, og i maj 1968 fik Iron Man sin egen serie med den håndgribelige titel Iron Man.

Antonio Stark

Antonio Stark – bedre kendt som Tony Stark – er manden, der er indeni Iron Mans rustning. Han er super intelligent, stærk, hurtig, en klassisk playboy og meget, meget mere. Iron Man var i mange år med i superheltegruppen The Avengers og blev siden hen været grundlægger og leder af The Ultimates. Af hans private venner kan nævnes prominente navne som Captain America og Thor. Men meget af dette skal man glemme, når man sætter sig til at læse Ultimate Iron Man: Oprindelsen.

Forfatteren – som er den kendte science fiction-forfatter Orson Scott Card – har fået ganske frie tøjler til at skabe historien, der dog har grobund i elementer fra de originale serier om Iron Man. Eksempelvis stammer idéen om Tony Starks alkoholproblem og hans sygdom fra The Ultimates #6.

Historien tager sin begyndelse i New York. Her møder vi millionæren Howard Stark, der er ejer af Stark Forsvarselskab; et firma der forsker i våben, beskyttelsesdragter og meget andet. Howard og hans stab af geniale forskere har udviklet et panser, der blot er en form for creme eller salve, der smøres på huden.

Denne blå salve kan modstå alt, som ikke har en for høj hastighed, og derfor er kugler stadig et problem. Ulempen er, at salven efter tre timer vil æde sig igennem huden på den, der har salven på. Derfor allierer Howard Stark sig med den smukke forsker Dr. Maria Cerrera, der arbejder med genetik. Sammen kan de så udvikle et stof, der kan få huden til at regenerere den hud, som salven ætser væk, og derved kan man bærer “dragten” i længere tid.

Efter denne lille indledning følger et mellemspil, hvor man ser Howards griske kone indlede et forhold med den tykke og magtliderlige rigmand Zebediah Stane. De vil sammen tilrane sig Howards formue, og det lykkes dem næsten. Heldigvis har Howard garderet sig mod dette ved at starte et søsterselskab, hvor han kan fortsætte sit arbejde, efter at Stane overtager Stark Forsvarsselskab. Howard er i mellemtiden også blevet forelsket i Maria, og sammen arbejder de videre på projektet.

Den slags der skaber en superhelt

Der sker dog det tragiske, at Maria bliver bidt af en forsøgsabe, og det gør hende syg, men hun når at føde en søn, før hun dør. Sønnen døber Howard Antonio, opkaldt efter hans nu afdøde kones ligeledes afdøde broder. Men virussen fra aben er blevet overført til barnet, og det er den slags, der skaber en superhelt.

Godt nok vil hans hud brænde som var han påført tredjegrads forbrændinger, men samtidig vil hans krop være i stand til at regenerere med lynets hast – kropsdele kan også vokse ud igen – og hele hans krop vil fungere som en hjerne, hvilket gør ham superintelligent.

Det heldige er så, at Howards salve kan holde smerterne væk, og det uheldige er så, at Antonio – eller Tony – er helt blå. Tony vokser op og viser sig at være en intelligent lille supermand, og hurtigt udvikler de en salve, som ikke er blå, så han kan fungere i samfundet.

Men ulempen er stadig at salven “bare” kan vaskes væk og dette vil den unge Tony gøre noget ved. Han begynder at udvikle en decideret rustning, og i slutningen af historien bliver vi da også introduceret til en prototype af den nu legendariske rustning. Alt imens dette sker, må Stark-familien kæmpe mod Zebediah Stane og mere skal der ellers ikke afsløres af handlingen i Ultimate Iron Man: Oprindelsen.

Glimrende tegninger

Historien er velskrevet, og man mærker, at Card har fødderne solidt plantet i sci-fi-land. De langt ude videnskabelige finesser bliver gjort troværdige, og samtidig er den grundlæggende historie meget underholdende og medrivende. Den er dog ganske kompliceret, så det gælder om at holde tungen lige i munden.

Tegneren Andy Kubert – der har tegnet bl.a. Marvel 1602 og Wolverine: Oprindelsen – har endnu engang leveret et ganske fantasifuldt og imponerende stykke arbejde. Hans personer er levende, og hans miljøskildringer er virkningsfulde. Desuden er historiens actiondele gengivet med sans for tempo og timing. Ham kan Marvel godt være glade for, at de “overtog” fra DC Comics.

Han er i dette album blevet hjulpet af en anden tegner, nemlig Mark Bagley, men det er stadig Kuberts letgenkendelig stil, der skinner igennem. Bag den uhyre smukke farvelægning står Richard Isanove. Den danske oversættelse af Mathias Larsen er præcis, og endnu engang har G. Floy Studio leveret et lækkert og flot produkt, der lever op til deres sædvanlige høje standard.

Ultimate Iron Man: Oprindelsen er visuelt en lækkerbisken. Derudover er historien velfortalt og spændende, så alt i alt vil jeg anbefale, at man skynder sig at anskaffe albummet. Det er alle pengene værd.

Ultimate Iron Man: Oprindelsen er venligst stillet til rådighed af G. Floy Studio.

4 stjerner

Titel: Ultimate Iron Man: Oprindelsen
Forfatter: Orson Scott Card
Tegner: Andy Kubert & Mark Bagley
Farvelægning: Richard Isanove
Forlag, år: G. Floy Studio, 2006
Forlag, år (originaludgivelse): Marvel, 2006
Sideantal: 112 sider
hvid
Udkom først i USA i fem dele i 2005-2006 på forlaget Marvel.

Anmeldt i nr. 12 | 13/10/2006

Stikord: Superhelte

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.