Santiago “Pope” Garcia (Oscar Isaac) er privat militær rådgiver i Columbia, hvor han hjælper det nationale politi i kampen mod narkobardonen Lorea og dennes syndikat.
Med hjælp fra den lokale meddeler (og kæreste), Yovanna (Adria Arjona), finder Pope frem til Loreas gemmested, der har været søgt efter længe. Det er et topsikkert hus i regnskoven, hvor Lorea lever skjult med familie og livvagter.
Det ligger i et område i Amazonas, der kaldes Tres Fronteras, hvor Brasilien, Peru og Columbia grænser op mod hinanden. Heraf filmens titel. Huset er fyldt med adskillige millioner dollars i kontanter.
Fox Force Five
Pope tager tilbage til staterne for at samle sine gamle venner og kolleger fra da de var i Delta Force: Tom “Redfly” Davis (Ben Affleck), Francisco “Catfish” Morales (Pedro Pasca) samt brødrene William “Ironhead” Miller og Ben Miller (Charlie Hunnam og Garret Hedlund). De er alle pensioneret fra militæret.
Pope vil have dem med på en hemmelig mission mod Lorea, hvor det er planen at dræbe narkobaronen og slippe derfra med en formue, som de vil beholde for sig selv.
Der skal ikke meget til at overtale den tidligere band of brothers, da de alle lever med mere eller mindre shitty jobs og problemfyldte familieforhold. Og det er for deres familier, de gør det. Og samtidig vil de befri verden for et menneske, der simpelthen ikke fortjener at leve…
FUBAR
Planen er at ramme Loreas hus, mens hans børn og kone er i byen, og likvidere Lorea og vagter. Herefter slippe væk i en varevogn, som Yovanna har hjulpet med at få placeret (mod lovning om frifindelse af hendes fængslede bror) og mødes med en helikopter anskaffet af gamle kontakter. Derefter flyve over Andesbjergene til kysten og sejle hjem og leve det søde liv, de har fortjent.
Så let går det naturligvis ikke. Krigerne har stadig deres special skills, og aktionen mod Loreas villa er en succes. Men mange penge og grådighed slører overblikket for visse personer, og fra at være voldsomt presset, ender missionen med at afspore katastrofalt.
250 millioner i kontanter fylder og vejer meget, og nu er udfordringen for de fem at transportere sådan en mængde gennem vanskeligt terræn til fods i et land, hvor alle er bevæbnede og klar til at dræbe for meget mindre. Hvad der virkede som et ind-og-ud-job, ligner nu en selvmordsmission.
En lovende start som instruktør
Triple Frontier er blot J.C. Chandors fjerde spillefilm som instruktør. Chandor arbejdede i mange år med dokumentarer, inden han debuterede med filmen Margin Call (2011).
Det var et ganske fint drama, der viser en nat i et børsmæglerfirma, efter det står klart for ledelsen, at man befinder sig på kanten af den globale finanskrise i 2008. Og med et ret imponerende cast bestående af bl.a. Jeremy Irons, Kevin Spacey, Paul Bettany, Stanley Tucci og Demi Moore.
Men Chandors anden film, All Is Lost (2013), er en absolut perle af en film! Den handler om en mand, der efter at have påsejlet en flydende container, finder sig helt alene på åbent hav i en ødelagt båd og ingen mulighed for at tilkalde hjælp.
Det er en helt fantastisk solopræstation af en næsten 80-årig Robert Redford – stort set uden ord. En smukt og imponerende og modigt produceret film om menneskets vilje til at kæmpe for livet, men også vores plads i forhold til naturen.
Herefter fulgte A Most Violent Year (2014) med Oscar Isaac og Jessica Chastain, der handler om en immigrant, der i 1981 bliver flettet ind i korruption og vold i forsøget på at beskytte sit firma og familie. 1981 er efter sigende det voldeligste år i New Yorks historie, og A Most Violent Year er en film med klar gangster-feel, der er visuelt flot og teknisk veludført, men som mangler noget nerve og virker lidt lang.
Oprindelig var Kathryn Bigelow sat til at skulle instruere Triple Frontier. Bigelow har gennem tiden instrueret stærke, stilfulde testosteron-actionfilm som Near Dark (1987 – en af mine alletiders yndlingsvampyrfilm!), Point Break (1991), K-19 (2002), The Hurt Locker (2008 – der gav hende en Oscar) og Zero Dark Thirty (2012).
Subgenre
Bigelow blev ombord på Triple Frontier som executive producer, og med den spændende start på sin karriere som spillefilmsimstruktør, skulle det blive spændende at se, hvad J.C. Chandor kunne få ud af sådan en type film.
Når soldater bruger evner og materiel til at udføre røverier, er man ovre i en spændende subgenre af heistfilmen. En genre hvor tankerne først og fremmest falder på det klassiske mesterværk Kelly’s Heroes (1970) og måske sekundært Three Kings (1999 – intrueret af David O. Russell, hvis yndlingsfilm netop er Kelly’s Heroes).
Chandor’s war-heist caper er på ingen måde på højde med de to nævnte film. Hvor Kelly’s Heroes og Three Kings havde den underliggende ironi, at en selvisk handling faktisk er med til at iværksætte noget større og redde mange, fejler Triple Frontier med et antikrigstema, der er svært at føle.
Men filmen besidder alligevel kvaliteter, der gør den absolut seværdig. Historiemæssigt er der som sådan ikke noget nyt under solen, men der er et par helt uventede twists & turns undervejs, man slet ikke ser komme.
Og det gør, at man ikke kan forudse, hvordan filmen ender og hvem af karaktererne, der kommer levende igennem. Som de foregående film af Chandor er den visuelt flot og præget af solidt filmhåndværk. Den er også fotograferet på fede locations og med fint koreograferet action. Triple Frontier er hele vejen god for øjnene, og filmens stærke mandlige cast løfter filmen op over middel.
Det originale score er af Disasterpeace, men filmen åbner med en lækker helikopterflyvning i Columbia til nummeret ”For Whom The Bell Tolls” af Metallica. Vores egen Lars Ulrich og J.O. Chandor er skam venner i det private.
Filmen er distribueret af Netflix, og efter en kort periode i udvalgte biografer, fik den premiere på streamingtjenesten den 13. marts 2019.
Instruktør: J.C. Chandor
Manuskript: Mark Boal & J.C. Chandor
Cast: Ben Affleck (Tom “Redfly” Davis), Oscar Isaac (Santiago “Pope” Garcia), Charlie Hunnam (William “Ironhead” Miller), Garret Hedlund (Ben Miller), Pedro Pascal (Francisco “Catfish” Morales), Adria Arjone (Yovanna), Reynaldo Gallegos (Gabriel Martin Lorea)
Foto: Roman Vasyanov
Klip: Ron Patane
Musik: Disasterpeace
Spilletid: 125 minutter
Aspect ratio: 2.11:1
Sprog: Engelsk, spansk, portugisisk
Produktionsland, år: USA, 2019
Anmeldt i nr. 162 | 13/04/2019