Tony Scott er død

1 minuts læsetid

Den britiske instruktør Tony Scott er død, 68 år gammel. Ifølge Variety begik Scott selvmord søndag eftermiddag ved at kaste sig ud fra Vincent Thomas-broen i Los Angeles. Variety meddeler også, at der angiveligt blev fundet et selvmordsbrev i Scotts bil.

Tony Scott var lillebror til Ridley Scott. Han blev født i North Shields, England, i 1944, og som ung ville han egentlig være kunstmaler. Bror Ridley fik ham dog lokket ind i filmbranchen, og i en årrække instruerede han et hav af reklamefilm for Ridley Scotts produktionsselskab.

Efter en kortfilm, en novellefilm og et TV-serieafsnit, fik Tony Scott sin spillefilmsdebut med filmatiseringen af Whitley Striebers The Hunger i 1983. Den blev ikke den store succes, men gennembruddet kom tre år senere med Top Gun (1986), der også sendte Tom Cruise mod stjernerne.

Siden da har Scott leveret varen gang på gang – solide, underholdende film uden Ridley Scotts tidvist forekommende kunstneriske prætentioner: Beverly Hills Cop II (1987), The Last Boy Scout (1991), True Romance (1993), Crimson Tide (1995) og Enemy of the State (1998) er bare nogle få af Scotts megahit, men han fortsatte med at levere bundsolid underholdning op igennem 00’erne med film som Spy Game (2001), Man on Fire (2004) og Deja Vu (2006). Efter sigende arbejdede Scott for tiden på en fortsættelse til Top Gun.

Sideløbende med instruktørkarrieren fungerede Scott sammen med broderen også som producent på en lang række film og TV-serier med deres produktionsselskab Scott Free.

Det er muligt, at Tony Scott på mange måder altid har stået i skyggen af sin bror, og at hans film mere har været crowd-pleasere end de har været anmelderdarlings. Alligevel er der ikke megen tvivl om, at Tony Scott er den af de to brødre, der har holdt den mest konsistente kvalitet i sine film – han nåede måske aldrig helt derop, hvor Ridley Scott når op, når han er bedst, men til gengæld var Tony Scotts værste film betydeligt bedre end Ridleys tilsvarende. Med Tony Scott er en klassisk filmhåndværker død.

Tony Scott efterlader sig konen Donna W. Scott og deres to sønner.

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.