Med sin debutroman Tidevandet har Nick Clausen skrevet en enkel, kortfattet og effektiv gyser for et yngre publikum. Romanen, der kan læses meget hurtigt, er ganske underholdende, og veksler fint mellem ungdomslir og klassiske gyserelementer. Bogen kan fint læses af et ældre publikum, men det er klart teenagere, som vil få det største udbytte. Handlingen skrider gnidningsfrit frem og da mytologien bag gysene forklares er det svært ikke at tænke på H.P. Lovecraft, hvilket bestemt ikke er nogen dårlig ting.
Så er der dømt øl og uhygge
Fire goder venner, 17 og 18 år, er taget en tur i et sommerhus tæt ved havet. Her skal der bades og drikkes øl, men naturligvis er der noget helt ravruskende galt, som den meget nedslående prolog gør det klart. Noget grusomt sker, når tidevandet kommer.
Hovedpersonen hedder Janus, og han har fået følge af sin gode ven Richard og søskendeparret Max og Sille. Det starter som klassisk hyttetur, men snart begynder uhyggen at snige sig ind på både læserne og vores stakkels hovedpersoner. For noget kommer op af havet, og hvis man ikke er beskyttet på den rigtige måde, er gode råd dyre. Og så ellers ikke mere om handlingen her.
Tidevandet er en letlæst roman med stor skrifttype og meget lidt tekst på hver side. Desuden er de 124 sider inklusiv 12 helsidesillustrationer. Så Tidevandet er læst meget hurtigt, hvilket kun er et plus, når fortællingen er så enkel og klichéfyldt, som det er tilfældet. Nick Clausen har kendt sin genres begrænsninger, og det klæder romanen med den korte længde frem for at man havde valgt at koge tynd suppe på en meget afpillet knogle.
En bestemt legemsdel og andre gode beskrivelser
Nick Clausen benytter sig af en førstepersonsfortæller, som netop fungerer godt i gysere, hvor ting skal holdes skjult for både læserne og hovedpersonerne. Samtidig er hovedperson Janus en type, som unge mænd kan relaterer til, hør blot her:
”Hvis vi ikke for et minut siden havde været ude i det kølige havvand, ville en bestemt legemsdel utvivlsomt have fejret den fysiske nærkontakt med Sille på en højst pinlig måde”.
Janus er naturligvis forelsket i Sille, og dette klassiske ungdomsdilemma skildrer Nick ganske fint. Men også da uhyggen spreder sig, har forfatteren styr på sine genrekonventioner, og med enkle vendinger får han formidlet en trykkende stemning, som man nok kan fornemme af det følgende citat:
”Himlen blev oplyst i et flammende glimt. Jeg snurrede rundt og fik øje på en gruppe grågrønne skikkelser ude i vandet mellem klitterne. Denne gang var jeg ikke i tvivl. Det var de samme personer som jeg havde set i morges, selv om jeg havde bildt mig ind at det var synsbedrag.”
Bogen er fyldt med klichéer, men de bruges godt, og som underholdning til en mørk aften er den mindst lige så god som en tilfældig Hollywoodgyserfilm. Hurtigt læst med gode personer, gode gys og en fed baggrundshistorie. Som gyserkender bliver man ikke det mindste overrasket, men det er også fint nok i sig selv, når klichéer bruges på den rigtige måde.
Stemningsfulde illustrationer og en vellykket roman for et yngre publikum
Som det også var tilfældet med Patrick Leis’ Når mørket kommer (2007, ligeledes udgivet på Facet), er Tidevandet hjulpet godt på vej af en masse illustrationer. Kvaliteten er noget svingende, men overordnet set er Christian Guldagers tegninger ganske stemningsfulde, og støtter godt op om den overordnede fortælling. Det giver romanen lidt touch af en graphic novel og det syntes jeg faktisk er en rigtig fin ide.
Den 20 årige forfatter Nick Clausen, der for nylig har droppet uddannelsen som tømrer, og er gået i gang som lærer, skriver i et nemt og forståeligt sprog, som vil gøre at hans primære målgruppe holdes fanget. Desuden rammer han fint teenageånden med forelskelse, øl og fascination af gyserfilm. Nick nævner selv forfattere som Stephen King og Dean Koontz som inspirationskilder, og det mærker man tydeligt i Tidevandet. Personligt vil jeg glæde mig til at læse mere fra Nicks hånd, måske med et mere voksent sprog, men som teenagegyser kommer man ikke udenom, at Tidevandet fungerer ganske godt, og er meget fin underholdning – bare man ikke forventer sig en voksengyser.
Tidevandet er venligst stillet til rådighed af Forlaget Facet.
Forfatter: Nick Clausen
Forlag, år: Facet, 2009
Format: Paperback
Sidetal: 124
Illustrationer: Christian Guldager
Anmeldt i nr. 41 | 13/03/2009
Stikord: H. P. Lovecraft, Havet, Ungdomsgyser