The Frozen Dead

5 minutters læsetid

The Frozen DeadThe Frozen Dead fra 1966 er en lille perle for tilhængere af B-filmshorror. Ikke fordi filmen på nogen måde er uhyggelig eller fordi set-uppet er originalt, men fordi det hele er så naivt, at man ikke kan lade være med at synes om resultatet. Med andre ord skal man være typen, der kan se denne type film for deres komiske underholdningsværdi, og hvis man kan det, så tør jeg godt love en morsom oplevelse.

Nedfrosne nazier

Dr. Norberg (Dana Andrews).
Dr. Norberg (Dana Andrews).

The Frozen Dead foregår på et landsted uden for London. Her har nazilægen Dr. Norberg arbejdet i dybeste hemmelighed siden krigen sluttede. Hans projekt er at finde en måde, at genoplive nedfrosne nazitopledere så Det Tredje Rige kan få endnu en chance. Hans chef, generel Lübeck, har udstyret ham med en assistent ved navn Karl Essen, og Karl skal vise sig at blive lidt af et problem i løbet af filmen.

Efter at Norbergs butler ved en fejl var blevet låst ind i fryserummet, lykkedes det faktisk Norberg at genoplive ham, men med væsentlige fejl og mangler. Den stakkels butler vandrer nemlig rundt som en anden zombie og kan kun finde ud af at parere de allersimpleste ordrer.

Karl, som i al hemmelighed spionerer på den kære herr Doktor, synes imidlertid at dette er så væsentligt et fremskridt at chefen må informeres, og ved filmens begyndelse ankommer general Lübeck og hans kumpan Tirpitz (bemærk de særdeles opfindsomme navne) for ved selvsyn at se doktorens fremskridt.

Karls plan

Karl Essen (Alan Tilvern).
Karl Essen (Alan Tilvern).

Samtidig ankommer doktor Norbergs niece Jean uventet fra Amerika, hvor hun går på universitetet. Hun har taget en veninde med, og det skal vise sig at blive skæbnesvangert. For efter general Lübecks og Tirpitz’ ankomst kommer Karl ved et uheld til at “ødelægge” én af doktorens testpersoner. Doktoren klager over sin mangel på en levende hjerne at studere, og den brødebetyngede Karl kommer straks på en plan!

Han bortfører Jeans veninde, lader én af doktorens mislykkede og stærkt psykotiske test-objekter, der tilfældigvis er Jeans far, myrde veninden og overtaler doktoren til at skære hendes hoved af og holde hovedet i live. Det kan doktoren nemlig finde ud af, takket være ny forskning udført af en amerikansk læge ved navn Ted Roberts.

The Frozen Dead!!!
The Frozen Dead!!!

Karl kommer på en søforklaring, så Jean ikke skal undre sig over hvorfor hendes veninde er forsvundet midt om natten, men den brave Jean lader sig ikke sådan narre. Da Dr. Roberts også melder sin ankomst på scenen spidser hele situationen til. Dr. Roberts falder naturligvis for Jean og hun indleder en undersøgelse af venindens forsvinden. Alt imens lever venindens hoved videre i en kasse i doktor Norbergs underjordiske laboratorium og har tilsyneladende fået telepatiske kræfter.

Hvordan skal det hele ende? Vil det lykkes Jean at opklare mysteriet eller må også hun lade livet for de skurkagtige nazisters eksperimenter? Det skal ikke afsløres her, men bør simpelt hen opleves ved selvsyn!

Helt og aldeles tåbeligt plot

Dr. Tirpitz (Basil Henson) og General Lubeck (Karel Stepanek).
Dr. Tirpitz (Basil Henson) og General Lubeck (Karel Stepanek).

The Frozen Dead er på mange måder et helt ordinært mysterium: der foregår mærkelige ting i kælderen og hovedpersonen – i dette tilfælde Jean – beslutter sig for at undersøge sagerne. Der hvor The Frozen Dead går hen og bliver helt eminent underholdende er på grund af det helt og aldeles tåbelige plot, der ligger til grund for filmen og – måske vigtigst af alt – dialogen, der byder på adskillige uhyre fjollede udvekslinger.

Dertil kommer små detaljer som skurkenes navne – Lübeck (naturligvis udtalt på engelsk som LU-beck), Essen og Tirpitz, hvilket alene gør, at man ikke kan tage hele molevitten alt for seriøst.

Butleren.
Butleren.

Den stakkels Karl Essen er nok den karakter, der tager prisen som filmens største aktiv. Han er uendelig skurkagtig på en besynderligt underdanig facon, og hans underdanighed udstilles til (utilsigtet) komisk perfektion da han på et tidspunkt tortureres af Lübeck og Tirpitz. På yderst ynkelig facon forsøger Essen her at overbevise de to naziledere om sin loyalitet ved konstant at klynke “I am loyal party-man” inden nazibosserne beordrer Karl til, som en lille dreng, at gå op på sit værelse.

Edward Fox som Dr. Norbergs bror, der samtidig er én af hans fejlslagne test-subjekter (og tidligere doktor for Heinrich Himmler, no less)
Edward Fox som Dr. Norbergs bror, der samtidig er én af hans fejlslagne test-subjekter (og tidligere doktor for Heinrich Himmler, no less).

Ja, det hele er yderst festligt på sin egen dybt bizarre facon. Nærmest lige så godt er det dog når doktor Norbert går i aktion og forklarer om sine eksperimenter – mage til mumbo jumbo skal man lede længe efter, men måske er det derfor han kun har haft begrænset held med sine eksperimenter.

Den omtalte butler er i hvert fald den eneste af de genoplivede testobjekter, der ikke er totalt ubrugelig eller i værste fald psykotisk. De mislykkede testpersoner opbevares under lås og slå i kælderen når Essen ikke lufter dem i parken – hvilket i øvrigt er filmens åbningsscene.

Høj underholdningsværdi

Dr. Roberts (Philip Gilbert).
Dr. Roberts (Philip Gilbert).

Andre seværdigheder i doktorens laboratorium er en væg med afskårne arme, som doktoren på et tidspunkt forbinder til det afskårne hoved. Det skal til sidst vise sig at være lidt af en fejl. Det er dog nok det frosne hoved, der er filmens bedste gimmick. Med en sygelig blå belysning lykkes det faktisk instruktøren Herbert J. Leder at gøre hovedet en smule uhyggeligt, men også kun en smule.

The Frozen Dead er uden tvivl oprigtigt ment som en gyserfilm, men der er som nævnt ikke mange gys at komme efter, og det har der heller ikke været i 1966. Det er også helt og aldeles ligegyldigt, for de karikerede personer, den ofte lattervækkende dialog og hele det absurde plot er mere end nok til at sikre filmen en ganske høj underholdningsværdi.

Jean (Anna Palk).
Jean (Anna Palk).

På rollelisten ses en række navne, der nok ikke kendes af så mange i dag, men som for manges vedkommende var solide navne i allerede fra 1940’erne og frem. Dr. Norberg spilles af Dana Andrews, der opnåede stjernestatus med hovedroller i bl.a. noir-klassikeren Laura (1944) og dramaet The Best Years of Our Lives (1946).

Det afskårne hovede af Jeans veninde Elsa (Kathleen Breck).
Det afskårne hovede af Jeans veninde Elsa (Kathleen Breck).

I rollen som general Lübeck ses Karel Stepanek, der i 1960’erne spillede tyskere i kendte krigsfilm som bl.a. Sink the Bismarck! (1960) og The Heroes of Telemark (1965). Alan Tilvern, der spiller den stakkels Karl Essen, medvirkede senere i Clint Eastwood-filmen Firefox (1982), men er måske bedst kendt som tegnefilmsmagnaten R.K. Maroon i Robert Zemeckis’ Who Framed Roger Rabbit fra 1988. Det sjoveste er dog nok at se en meget ung Edward Fox i den meget lille rolle som dr. Norbergs psykotiske bror.

The Frozen Dead er en gennemført underholdende film for de, der tænder på denne slags underholdning. Alle andre vil utvivlsomt vånde sig over filmens ganske adstadige tempo, men helt ærligt – nazilæger, hemmelige laboratorier og afskårne, levende hoveder! Bliver det bedre?

4 stjerner

Titel: The Frozen Dead
Instruktør: Herbert J. Leder
Manuskript: Herbert J. Leder
Cast: Dana Andrews (Dr. Norberg), Anna Palk (Jean Norberg), Philip Gilbert (Dr. Ted Roberts), Kathleen Breck (Elsa Tenney), Karel Stepanek (General Lubeck), Basil Henson (Dr. Tirpitz), Alan Tilvern (Karl Essen), Edward Fox (Norberg’s Brother)
Producere: Herbert J. Leder (producer), Tom Sachs (associate producer), Robert Goldstein (executive producer)
Foto: Davis Boulton
Klip: Tom Simpson
Musik: Don Banks
Spilletid: 95 minutter
Aspect ratio: Full frame
Lyd: Mono
Sprog: Engelsk
Undertekster: Ingen
Produktionsland, år: England, 1966
Produktionsselskaber: Gold Star Productions, Seven Arts Productions
Distributør (DVD): Hypnotic Video
Udgave/region: Region 1 DVD-Rom

Anmeldt i nr. 14 | 13/12/2006

Stikord: Nazizombier, Nedfrysning, So Bad It’s Good, Zombier

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.