Terry Pratchett (1948-2015)

1 minuts læsetid

Jeg har kun læst én bog af Terry Pratchett – den første Discworld-roman The Colour of Magic (1983). Når jeg ikke har læst mere end én bog af Pratchett er det ikke fordi, jeg ikke brød mig om, hvad jeg læste.

Tværtimod var jeg så begejstret, at jeg vidste, at jeg var nødt til at hoppe af den hest igen så snart som muligt, for ellers var der ingen vej tilbage: Med yderligere omkring 30 bøger i serien på det tidspunkt ville Discworld blive et meget, meget langt bekendtskab for mig.

Men før eller siden vender jeg tilbage til Discworld, for The Colour of Magic er en ganske fremragende bog. Det er måske ikke stor litteratur, men for en gammel fantasyfan og rollespiller som mig selv, rammer Pratchetts kærlige satire over fantasygenren hovedet på sømmet. Og så er den sjov. Meget, meget sjov.

Terence David John Pratchett blev født den 28. april 1948, og begyndte at skrive tidligt. Han udgav sin første novelle som 13-årig og hans første roman, The Carpet People, udkom i 1971, da Pratchett var først i 20’erne.

Pratchett droppede ud af skolen som 17-årig for at arbejde for en lokal avis, og her begyndte han at skrive en række små historier til avisens børnesektion – disse historier blev senere til debutromanen The Carpet People.

Med et journalistkursus i bagagen fik Pratchett i 1980 job som PR-medarbejder hos et stort britisk elselskab, og der arbejdede han frem til 1987, hvor han sagde jobbet op for at blive forfatter på fuld tid.

På det tidspunkt havde han allerede skrevet fire romaner i Discworld-serien foruden tre andre romaner. Discworld, der i alt tæller 41 bøger (40 er udkommet, nr. 41 er planlagt til udgivelse i efteråret) er uden tvivl Pratchetts bedst kendte arbejde, men han har skrevet en del andre bøger, bl.a. to science fiction-romaner (The Dark Side of the Sun og Strata fra hhv. 1976 og 1981) og en hel del ungdomsromaner.

Endvidere har han skrevet flere romaner i samarbejde med andre forfattere, herunder Neil Gaiman og Stephen Baxter.

Hovedparten af Pratchetts litterære output er karakteriseret af hans humoristiske stemme. Evnen til at få læseren til at grine oprigtigt er én af Pratchetts største styrker og baggrunden for, at han er så elsket af så mange. Mange forfattere forsøger at skrive humoristisk, men få har været så gode til det som Pratchett.

Pratchett blev udnævnt til OBE (Officer of the British Empire) i 1998 og blev adlet i 2009. I december 2007 meddelte Pratchett, at han var blevet diagnosticeret med Alzheimers, og i årene efter diagnosen arbejdede han utrætteligt for at skabe opmærksomhed om sygdommen.

Sir Terence Pratchett døde den 12. marts i sit hjem nær Salisbury af en lungeinfektion.

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

3 Comments

  1. Rigtig fin lille nekrolog, Mogens. Og lidt modigt at bekende din (indtil videre) sparsomme læsning af Pratchett. Men du rammer min egen oplevelse og tilgang til Disc World perfekt! Jeg havde det præcis på samme måde! (Jeg har dog +2 på Modighed, da jeg også har læst bind2, 3 og 4

  2. Tak for kommentaren, Jonas. :-) Og ja, der er et stort hul i min Pratchett-læsning. Jeg glæder mig til at komme ind i hans forfatterskab – ikke kun i forhold til ‘Discworld’-serien, men også hans andre bøger.

  3. Velbekomme. Glæder mig til at høre om hvad du synes om serien. Resten af forfatterskabet har jeg, jvf tidligere kommentar, ikke den store lyst til/mod på. Hvilket nok er en fejl. Men Disc Woeld står som det mest essentielle …og der er jo også alt det andet der skal læses, ses og lyttes

Skriv et svar

Your email address will not be published.