Tank Girl One

3 minutters læsetid
Tank Girl One

Tank Girl One samler de to første års udgivelser (1988-90) med karakteren Tank Girl i deres oprindelige sort/hvide print og i kronologisk rækkefølge. Albummet bliver introduceret af Alan Martin, der sammen med Jamie Hewlett, var med til at skabe Tank Girl, og her får vi hurtigt ridset lidt af baggrundshistorien op, samt nogle små anekdoter fra deres tidligere karriere.

She’ll break your back and your balls

Det hele startede i fanzinet Atomtan, der var en blanding af korte tegneserier, digte og plakater, som Hewlett og Martin selv var med til at udgive. Bladet indeholdt små digte, tegneserier og plakater. En af disse plakater var med en robust kvinde med et kæmpe gevær. I baggrunden var der en kampvogn og ordene ”TANK GIRL, She’ll Break Your Back & Your Balls”.

Nogle år senere faldt magasinet Deadline over Hewlett og Martins fanzine og udplukkede Tank Girl som en karakter, de ville udgive historier med. Dette skete så i oktober 1988, hvor Tank Girl havde debut i Deadline Magazine.

Postapokalyptisk pige

Tank Girl er en korthåret, ung pige, der bor i en kampvogn i et postapokalyptisk Australien, hvor hun får tiden til at gå med at drikke øl, ryge smøger, bande, slås, skyde med kæmpe våben eller udnytte kæresten Booga (der for resten er en muteret menneske-kænguru, hvis det ikke lige blev nævnt).

Men livet er ikke lutter lagkage for den gnavne pige. Der sker nemlig altid noget spændende (og som regel ekstremt absurd), når man bor i en postapokalyptisk verden. Foruden at løbe fra loven, der konstant er på nakken af hende, må hun kæmpe imod dusørjægere, ninjaer, der leder efter Guds badekåbe (der efter sigende skulle indeholde alle hemmeligheder til livet), samt stjæle hele landets forsyninger af øl fra mafiaen.

Det er ikke småting, der sker for Tank Girl, og det går heller ikke stille for sig i dette album, når hun stormer igennem ødemarken i den ikoniske kampvogn, udstyret med diverse krigsvåben, der tæller alt fra store knive til bazookaer og endda et våben, der kan få testikler til at gro helt op til 10000 % af deres normale størrelse.

Fuck you-attitude

Tank Girl er sjofel og vulgær og lige noget, der vil falde i smagen hos drengerøve, der elsker action, dumme jokes, damer med ben i næsen og eksplosioner. Her i første opsamling af Tank Girls eventyr diskes der op med nogle glimrende historier, der med den rigtige ”fuck you”-attitude ikke giver en skid for, hvordan man bør bygge en tegneserie op.

Historierne er enkeltstående fortællinger, der (med få undtagelser) ikke spænder over flere numre, men bliver afsluttet på en enten overdrevet, eller meget enkel måde.

Dette var lidt af et irritationsmoment ved første gennemlæsning for denne anmelder, men er man indforstået med Martins måde at skrive på, er det ganske fornøjeligt. Dette er Martin og Hewletts kreation, og specielt her i starten gør de som det passer dem – ingen skal komme og diktere slagets gang.

Hver til sit

Efter spillefilmen Tank Girls premiere i 1995 gik Hewlett og Martin hver til sit. Der er dog blevet pustet nyt liv i kampvognspigen de seneste år, hvor Martin igen er begyndt at skrive nye historier, dog uden Hewlett som tegner.

Jamie Hewlett har siden været med til at starte tegneseriebandet Gorillaz sammen med Damon Albarn fra Blur, hvor han leverer illustrationer til covers, plakater, videoer og så videre. Hewletts streg er let genkendelig, og flere steder i løbet af Tank Girl-serien kan man spotte flere karakterer, der bæger samme præg som medlemmerne i Gorillaz.

Dynamiske og detaljerige tegninger

De sort/hvide tegninger i Tank Girl er voldsomt dynamiske og står på intet tidspunkt stille. De er flotte, sjove og fyldt med små detaljer, der ved første øjekast muligvis kan virke lidt rodet, men faktisk indeholder så meget mere. Der er altid små nye finurlige detaljer, der dukker op i baggrunden, og giver man sig god tid, kan man finde flere ting, der siden er gået igen i Gorillaz-projektet.

Selv har jeg bladret albummet igennem flere gange blot for at fordybe mig i tegningerne, og de er stadig lige så intense og underholdende, som første gang jeg læste albummet. Vil man hellere læse Tank Girls første historier i farver, er disse også udgivet i forskellige variationer, men jeg vil anbefale Titan Books’ udgivelse, da de sort/hvide tegninger giver serien den helt rigtige stemning – og så tilbyder Titan Books også et helt utrolig flot print på nogle dejligt tykke sider.

Køb dette album

Tank Girl One er blot det første indslag i en serie af remastered Tank Girl-udgivelser, der er blevet efterfulgt af Tank Girl Two og Three samt Apocalypse og The Odyssey.

Hvis du ikke er stødt på Tank Girl før, eller kun har set den rædsomme spillefilm, så smid alt, hvad du har i hænderne og skynd dig at få anskaffet dig dette album – du vil ikke fortryde det.

5 stjerner
Titel: Tank Girl One
Forfatter: Jamie Hewlett, Alan Martin
Tegner: Jamie Hewlett
Forlag, år: Titan Books, 2009
Albumlængde: 136 sider
hvid
Udkom oprindelig i England i 15 dele i 1988-90 i magasinet Deadline.

Anmeldt i nr. 92 | 13/06/2013

Stikord: Postapokalyptika

Skriv et svar

Your email address will not be published.