Secret Window

4 minutters læsetid

Secret WindowSecret Window er en filmatisering af Stephen King-kortromanen Secret Window, Secret Garden, der udkom i antologien Four Past Midnight i 1990.

Antologien blev i sin tid udgivet i dansk oversættelse på forlaget Artia, der på mærkværdig vis splittede bogen i to ikke lige store dele: Først udkom Langolinerne (The Langoliers) i sit eget paperbackbind i 1991, mens de tre øvrige historier udkom i hardcoverbindet Efter midnat i 1992. Sidstnævnte indeholdt altså den danske oversættelse af Secret Window, Secret Garden med den danske titel Hemmeligt Vindue, Hemmelig Have.

På ganske atypisk vis for en Stephen King-roman skulle der gå hele fjorten år, inden filmatiseringen Secret Window fik premiere, hvilket imidlertid kan have noget at gøre med historiens slægtskab med Kings roman The Dark Half, der udkom i 1989 og allerede blev filmatiseret året efter med George A. Romero i instruktørstolen. En sjov twist er, at Timothy Hutton, der spillede hovedrollen i The Dark Half, også medvirker i Secret Window.

Forpint forfatter

Som i så mange Stephen King-historier er hovedpersonen i Secret Window forfatter. I dette tilfælde Morton ”Mort” Rainey (Johnny Depp), der som filmen tager sin begyndelse har isoleret sig i en hytte i lillebyen Tashmore Lake, mens hans skilsmisse bliver færdiggjort. Han forsøger at skrive, men lider tydeligvis af en skriveblokering og han bruger det meste af sin tid på at sove på sofaen.

Men så en dag sker der noget… Det banker på døren og udenfor står bonderøven John Shooter (John Turturro). ”Du har stjålet min historie,” konstaterer Shooter tørt og kræver, at Rainey gør noget ved det.

Den historie, det drejer sig om, hedder ”Secret Window”, og Shooter hævder altså, at Rainey har tyvstjålet den. Det nægter Rainey naturligvis blankt, men Shooter efterlader sit manuskript på Raineys veranda, og selvfølgelig ender det med, at Rainey kigger på den. Og må konstatere, at de to noveller på det nærmeste er ens.

Rainey tror selvfølgelig, at Shooter er skrupskør (han skulle lige vide!), og nægter at have noget med sagen at gøre, men Shooter giver ikke så let op. Tværtimod eskalerer han hurtigt kampen mod Rainey. Først tager han livet af Raineys hund, hvorefter der følger trusler mod Rainey og hans (soon to be) ekskone.

Rainey forsøger at hente hjælp hos lillebyens sherif, der imidlertid viser sig at være mere interesseret i broderi, og da Shooter sætter ild til Rainey og konens hus, tager han stærkere midler i brug: ekspolitimanden Karsch (Charles S. Dutton), som tidligere har hjulpet Rainey i en snæver vending. Men det skulle Rainey selvfølgelig aldrig have gjort, for nu bliver Shooter da først vred…

Veldrejet lille thriller

Secret Window er en film af den type, hvor man står sig bedst i ikke at kende det litterære forlæg, inden man ser filmen. Jeg havde læst kortromanen, inden jeg så filmen, og selvom jeg ikke kunne huske detaljer, huskede jeg stadig, hvordan historien endte. Af samme grund kan jeg også huske, at jeg var temmelig undervældet, da jeg forlod biografen. I øvrigt tror jeg, det er de færreste genrefilmfans, der ikke regner det afsluttende twist ud undervejs, men det er så en anden sag.

Men i virkeligheden er det lidt urimeligt, at jeg i de sidste ti år har gået med et negativt indtryk af Secret Window, som jeg først for nyligt fik genset på dvd. For selvom den bestemt ikke vil gå over i filmhistorien som nogen stor film, så er der faktisk tale om en ganske veldrejet og effektiv lille thriller, som sagtens kan underholde en fredag aften, hvor der ikke er noget ordentligt i tossekassen.

Johnny Depp leverer en præstation af den type, han kan levere i søvne: Det er bundsolidt skuespil uden at Depp i øvrigt på nogen måde udstråler noget stort engagement for rollen som den forpinte forfatter. Langt mere sjov er der ved John Turturro, der ikke har mange minutters screentime, men udnytter dem optimalt. Hans fåmælte Mississippi-bonderøv udstråler fare fra det første øjeblik, man ser ham, og selvom han ikke er meget med i filmen, føler man nærmest konstant hans tilstedeværelse.

Resten af de medvirkende er stort set kun statister: Maria Bello er Raineys ekskone Amy, mens Timothy Hutton gør det, han gør bedst, nemlig spiller irriterende røvhul til den store guldmedalje som Amys nye filejs. Og som sagt er det er lidt sjovt twist, at Hutton medvirker i Secret Window – måske endda et lille hint fra folkene bag filmen…?

En af de bedre Stephen King-filmatiseringer

Secret Window er både skrevet og instrueret af David Koepp, som ellers bedst er kendt som manuskriptforfatter, bl.a. til en del af Steven Spielbergs film, herunder Jurassic Park (1993), The Lost World: Jurassic Park (1997), War of the Worlds (2005) og – suk! – Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008).

Adapteringen af Secret Window har Koepp imidlertid klaret flot, ligesom hans instruktion fungerer uden videre dikkedarer. Der er uden tvivl tale om en af de bedre Stephen King-filmatiseringer – et udsagn nogle måske ville sige er ”damning with faint praise”, men jeg mener det faktisk positivt.

Secret Window er måske hverken banebrydende, overraskende eller for den sags skyld på top fem-listen over bedste King-filmatiseringer. Men det er en solid lille thriller, der underholder fint i de halvanden time, den varer.

4 stjerner

Titel: Secret Window
Instruktør: David Koepp
Manuskript: David Koepp efter Stephen King-kortromanen Secret Window, Secret Garden
Cast: Johnny Depp (Morton Rainey), John Turturro (John Shooter), Maria Bello (Amy Rainey), Timothy Hutton (Ted Milner), Charles S. Dutton (Ken Karsch)
Producere: Gavin Polone (producer), Ezra Swedlow (executive producer)
Foto: Fred Murphy
Klip: Jill Savitt
Musik: Philip Glass & Geoff Zanelli
Spilletid: 92 minutter
Aspect ratio: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk, engelsk, arabisk, bulgarisk, kroatisk, hollandsk, græsk, hebræisk, hindi, ungarsk, islandsk, italiensk, polsk, rumænsk, serbisk, slovakisk, tyrkisk
Produktionsland, år: USA, 2004
Produktionsselskaber: Grand Slam Productions, Columbia Pictures Corporation, Pariah Entertainment Group
Distributør (DVD): Columbia TriStar Home Entertainment
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 103 | 13/05/2014

Stikord: Filmatisering, Stephen King

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.