Satan’s Little Helper

3 minutters læsetid
Satan's Little Helper

Douglas Whooly er en lille bebrillet nørd, der har nogle seriøse problemer med sin virkelighedsopfattelse. Han har spillet computerspillet “Satan’s Little Helper” så meget, at det eneste, der sidder i hovedet på ham, er hvor cool Satan er, og spørgsmålet hvordan han kan blive Satans lille hjælper.

Nu er det Halloween, og Dougies storesøster, den stærkt labre Jenna (Katheryn Winnick, bl.a. også set i Hellraiser: Hellworld fra 2005) skal komme hjem på besøg i byen på den lille ø, hvor filmen foregår. Det glæder Dougie sig til, for han vil gerne ud og trick-and-treate med hende.

Jenna har imidlertid sin nye kæreste Alex (Stephen Graham) med på slæb, hvilket Dougie er alt andet end tilfreds med. Mens moderen Merril (Amanda Plummer) skruer Jenna i et særdeles stramtsiddende Halloween-kostume, der ikke overlader meget til fantasien, går Dougie derfor en tur og surmuler over, hvordan situationen har udviklet sig.

Føler sig fornærmet

Dougie (Alexander Brickel)
Dougie (Alexander Brickel).

På sin gåtur ser han en udklædt mand, der laver nogle sært realistiske Halloween-udsmykninger; døde mennesker der til forveksling ligner rigtige døde mennesker. Dougie bruger også briller og sammen med hans tydeligvis helt forskruede forhold til virkeligheden (og muligvis let mental retardering), må det være den eneste grund til, at han ikke straks fatter, hvad der foregår.

Peekaboo! Psykopaten kigger rundt om et hjørne
Peekaboo! Psykopaten kigger rundt om et hjørne.

Tilfældigvis er den maskerede psykopat, der ikke mæler et ord igennem hele filmen, klædt ud i et Satan-kostume, og Dougie tror selvfølgelig, at det er hans Mester, som har brug for sin Lille Hjælper. Dougie bruger psykopaten til at slippe (midlertidigt) af med Alex og inviterer ham med ind i huset, hvor søsteren og moderen tror, at det er Alex i Halloween-kostume.

Psykopaten begynder nu at lege med moderen og søsteren, dog uden for alvor at skade dem. Senere er han og Dougie ude og gå en lille tur, hvor psykopaten bl.a. myrder adskillige andre mennesker uden at hans unge, nørdede ven fatter en brik.

Da det til sidst går op for søsteren, at noget er alvorligt galt, går der kun få øjeblikke før farmand, der netop er kommet hjem fra arbejde, bliver myrdet og moderen kidnappet. En stærkt forslået Alex dukker nu op, og sammen forsøger han og Jenna at redde moderen. Det hele ender i en omgang Halloween-rip-off med et obligatorisk lille twist i slutningen, som er så dumt, at man føler sig helt fornærmet.

Ualmindelig fladpandet

Psykopaten arbejder i filmens mest seværdige sekvens
Psykopaten arbejder i filmens mest seværdige sekvens.

Generelt er Satan’s Little Helper en ualmindelig fladpandet film, som fejler spektakulært på alle niveauer. Historien kunne være blevet en fin pastiche over alle slasherfilms moder, John Carpenters Halloween (1978), men det er der tydeligvis ikke nogen, der har taget idéen alvorligt nok til at indse. I hvert fald ikke Jeff Lieberman, der både har skrevet manuskriptet og instrueret.

Når det er Lieberman, der har siddet i instruktørstolen, ved man jo godt, at man ikke skal skrue forventningerne alt for højt i vejret. Han stod bl.a. bag den jævne, men ret underholdende ormegyser Squirm (dansk titel: Ormenes nat) fra 1976. Satan’s Little Helper er decideret dårlig, men desværre ikke underholdende.

Psykopaten arbejder videre
Psykopaten arbejder videre.

Psykopatens Halloween-kostume er rent ud sagt latterligt, og selv om det må indrømmes, at en replikløs rolle i en gummimaske er ret utaknemmelig, så retfærdiggør det ikke psykopatens hysteriske overspil. Han gestikulerer, nikker, ryster på hovedet osv. på en så overspillet facon, at det bliver ufrivilligt komisk.

Og videre...
Og videre…

Dougie-karakteren tror man ikke et eneste øjeblik på og det er trods alt den, der er seerens indgangsvinkel til filmen (selv om søsteren Jenna snart overtager den mandlige seers interesse). Helt til grin er også de klip man ser fra Dougies computerspil, der er så hamrende urealistiske, at man tager sig til hovedet.

Også filmmusikken er dårlig, og ligger stedvist så tæt op ad Carpenters Halloween-score, at man tænker på, om komponisten David Horowitz overhovedet har nogen skam i livet.

De voksne skuespillere gør deres job som de skal – der er ikke meget skuespil at spille, så det har næppe tæret stort på deres ressourcer, og de fleste af dem har sandsynligvis medvirket for at score nogle hurtige penge. Alexander Brickel, der spiller Dougie, er imidlertid én af de dårligste barneskuespillere, det nogensinde har været undertegnedes tvivlsomme fornøjelse at se i en amerikansk film. Han bør ikke få en karriere efter Satan’s Little Helper.

To grunde til at se filmen

Computerspillet "Satan's Little Helper"
Computerspillet “Satan’s Little Helper”.

Man kan ikke engang give filmen point for indsats, for ingen på filmen synes at have gjort noget særligt for at få det til at fungere – med undtagelse af casting directoren, der har ydet en indsats for at opfylde sine instruktioner: At finde en køn ung skuespillerinde med store, flotte bryster. De to eneste årsager til at se Satan’s Little Helper sidder da også begge på Katheryn Winnick.

Satan’s Little Helper er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

1 stjerne
Titel: Satan’s Little Helper
Instruktør: Jeff Lieberman
Manuskript: Jeff Lieberman
Cast: Jenna Whooly (Katheryn Winnick), Douglas Whooly (Alexander Brickel), Alex (Stephen Graham), Merril Whooly (Amanda Plummer)
Producere: Jeff Lieberman, Mickey McDonough, Isen Robbins, Aimee Schoof, Carl Tostevin (executive producer)
Foto: Dejan Georgevich
Klip: Jay Mathews
Musik: David Horowitz
Spilletid: 96 minutter
Aspect ratio: 1.77:1
Lyd: Dolby surround 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, finsk, norsk
Produktionsland, år: USA, 2004
Produktionsselskaber: American World Pictures
Distributør (DVD): Nordisk Film (Danmark)
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 6 | 13/04/2006

Stikord: Rip-off, Slasher

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.