Ready or Not

4 minutters læsetid

Filmen åbner med en prolog. Her ser vi, hvordan en dreng i et stort, mørkt hus møder en mand, der bønfalder ham om hjælp.

Men drengen kalder i stedet på sin familie, der tilsyneladende er på jagt efter manden – blandt jægerne finder vi også den kvinde, der er den jagede mands helt nye brud.

Bruden beder om nåde for sin mand, men familien sårer ham med en pil, hvorefter de bærer ham ind i et tilstødende rum og lukker døren. Imens tager drengens lidt ældre bror sig af ham.

Hvad fanden foregår der?

Bryllupsdagens hemmelighed

Vi springer frem til nutiden. Drengen fra prologen, Alex, er blevet voksen (Mark O’Brien), og det er hans bryllupsdag.

Inden brylluppet lærer vi hans familie lidt bedre at kende, og det er tydeligt, at den ikke er helt velfungerende.

Der er åbenbare spændinger i den stinkende rige familie, der føres an af patriarken Tony le Domas (Henry Czerny).

Alex har været væk fra familien i en årrække, men nu er han altså vendt hjem, og han har bragt sin kæreste og nu kommende brud, Grace (Samara Weaving), ind i familien.

Der er en helt klar fornemmelse af hemmeligheder lige under overfladen, men præcis hvad det er, finder vi først ud af efter brylluppet.

For om aftenen, da bryllupsgæsterne er taget hjem, og kun familien er tilbage, indvier familien Grace i en lille hemmelighed.

Et spil

Når en ny person bliver gift ind i familien, er der nemlig en tradition for at spille et spil.

Det er netop spil – brætspil – familien har tjent sin formue på, efter at forfaderen Victor le Domas indgik en aftale med en mystisk mand, hr. Le Bail, som Victor mødte på sine rejser.

Le Bail havde kun ét krav for at gøre Victor og hans familie rig: Ved midnat på ethvert familiemedlems bryllupsdag, skal familien spille et spil.

Hvad spillet er bestemmes tilfældigt, ved at bruden eller gommen trækker et kort fra hr. Le Bails “puzzle box”, som han overdrog Victor i sin tid.

Det kan være et helt uskyldigt spil som Ludo eller lignende. Men det kan også være Gemmeleg – og det er lige præcis det kort, Grace nu trækker.

Og familien Le Domas’ version af Gemmeleg er naturligvis ikke helt så uskyldig.

Snart er Grace jaget vildt i det store hus, og selvom Alex forsøger at hjælpe hende, får familien snart styr på ham, så Grace er alene. Men den unge kvinde har ikke tænkt sig at give op uden kamp.

Sort og blodrød komedie

Ovenstående og – medgivet – ret lange handlingsreferat dækker kun over indledningen af Ready or Not.

Resten af filmen skal man have lov til at nyde for sig selv uden spoilers, og selvom der blandt anmeldere har været ret delte meninger om filmen, mener jeg klart godt, at man kan nyde den.

Man skal lige gennemskue, hvad filmen egentlig er for en størrelse, men når først man finder ud af, at man ikke skal tage hele molevitten alt for alvorligt, er Ready or Not en ganske underholdende sort (og også blodrød) komedie.

Menneskejagt

Menneskejagt på film er en hævdvunden tradition, der tager mange former, men som i sidste ende kan føres tilbage til Richard Connells novelle The Most Dangerous Game fra 1924.

Novellen er filmatiseret adskillige gange, men her – som i så mange andre tilfælde – er det mere den grundlæggende inspiration og det grundlæggende koncept, vi har med at gøre: Mennesker, der jager andre mennesker.

I modsætning til urkilden, hvor general Zaroff jager mennesker for underholdningens skyld, har familien le Domas en helt anden grund til at jage Grace (og de tidligere ofre).

Det har naturligvis noget med den mystiske hr. Le Bail at gøre, og hvis man gætter på, at “Le Bail” nok ikke var hans rigtige navn, tager man nok ikke fejl.

Underholdende og tiltagende blodig

Som sagt tager Grace kampen op, og det kommer der både en underholdende og tiltagende blodig omgang katten-efter-musen ud af.

Filmen bliver stadigt mere blodig og voldelig, hele tiden også med en dybt sorthumoristisk tone, der ikke mindst kommer til udtryk gennem forholdet mellem de forskellige medlemmer af le Domas-familien, der som tidligere nævnt ikke alle er på bølgelængde.

Her er mine klare favoritter den fedladne og knap så skarpe Fitch (Kristian Bruun), der også er gift ind i familien, og Tonys psykopatiske søster Helene (Nicky Guadagni).

I andre roller har vi bl.a. Andie MacDowell som Tonys hustru Becky og Adam Brody som Alex’ storebror Daniel.

Kosteligt underholdende

Ready or Not er som sagt en film, man ikke skal tage specielt alvorligt. Eller faktisk skal man slet ikke tage den alvorligt, og det har da tydeligvis heller ikke været intentionen fra hverken manuskriptforfatternes eller instruktørernes side.

Instruktørerne er Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gillett, der tidligere hver for sig leverede segmenter til antologifilmene V/H/S (2012) og Southbound (2015), og som sammen lavede Devil’s Due (2014). Sidstnævnte har også skumle hændelser på en bryllupsnat som en del af plottet.

Senere stod de to også bag Scream (2022) – den femte film i Scream-serien – samt Scream VI (2023). Deres seneste film er vampyrfilmen Abigail fra 2024.

Manuskriptforfatterne er Guy Busick og R. Christopher Murphy, hvoraf Busick også har været med til at skrive ovennævnte film i Scream-serien og Abigail, mens Murphy er et noget mere ubeskrevet blad med nogle få krediteringer på TV-serier og antologifilm.

Der er ingen tvivl om, at både manuskriptforfatterne og instruktørerne har moret sig gevaldigt med at lave Ready or Not, og det smitter af på den endelige film.

Den er måske hverken specielt original eller fyldt med fremragende skuespilpræstationer, men den er kosteligt underholdende i samfulde 95 minutter – en dejlig, kort spilletid, der også er et plus i min bog.

4 stjerner
Titel: Ready or Not
Instruktør: Matt Bettinelli-Oplin & Tyler Gillett
Manuskript: Guy Busick & R. Christopher Murphy
Cast: Samara Weaving (Grace), Adam Brody (Daniel), Mark O’Brien (Alex), Henry Czerny (Tony), Andie MacDowell (Becky), Kristian Bruun (Fitch), Nicky Guadagni (Aunt Helene)
Foto: Brett Jutkiewicz
Klip: Terel Gibson
Musik: Brian Tyler
Spilletid: 95 minutter
Aspect ratio: 2.39:1
Sprog: Engelsk
Produktionsland, år: USA/Canada, 2019

Anmeldt i nr. 232 | 13/03/2025

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.