Ou Wee! – The Others a.k.a. 22PP

2 minutters læsetid
Ou Wee! - The Others a.k.a. 22PP

Der er godt nyt til alle, der holder af finske 22 Pistepirkko. Gruppens første single Ou Wee! (1986) er blevet genudsendt på CD sammen med tre numre fra 22PP’s alter egoer i The Others.

Ou Wee! har været ret sjælden, da den kun blev udsendt på 7″ vinyl i et stærkt begrænset oplag dengang i 1986. The Others er 22PPs fritidsprojekt, hvor de spiller coverversioner af deres forbilleder, der som regel skal findes på den mere obskure del af 60’ernes rock- og countryscene.

Feel good-stemning

Det sjovt at høre det hvordan 22PP lød tilbage i firserne. Der er langt til den minimalistiske lyd og inderlige stemning, man hører på Big Lupu (1993) og især Eleven (1998). De tre numre fra 1986 er præget af trommer (rigtigt trommesæt, ikke programeringer, som 22PP ellers har benyttet flittigt siden), orgel og guitar. På de to numre med vokal bliver der sunget med et countryagtigt, nasalt twang.

Denne instrumentering giver en langt mere “akustisk” eller retroagtig lyd, end man er vant til at høre fra 22PP. Åbningsnummeret “Ou Wee!” er et vaskeægte rock ’n’ roll-nummer, der kører over det klassiske “Bo Didley”-beat. “Hiss Hiss” er ligeledes et hurtigt rocknummer præget af et funky mellemspil.

Hvis de to første numre ikke har fået en til at vippe med fødderne, bliver der for alvor åbnet for dansegulvet med “Havana City Beat”. Dette er et instrumentalt nummer, hvor der suppleres med harmonika og saxofon. Der er en fordækt calypsoagtig latinfeeling over nummeret, der virkelig får en til at rokke med. Man har på fornemmelsen, at The Clash har været forbilleder her.

Der er en rigtig feel good-stemning over de tre gamle numre, og man skal være noget af en gnavpot, hvis man ikke kommer i godt humør af denne musik. Selv om lyden og feelen er noget anderledes end, hvad man kan forvente fra 22PP i dag, kan man godt høre den samme begejstring for at eksperimentere med den rytmiske musiks rødder, det der stadig er et af bandets kendetegn, skinne igennem på disse tre gamle optagelser.

Hyldest

Hvor man bliver glad til mode af 22PPs lette festmusik anno 1986, er der noget ganske andet på spil 20 år senere i deres sideprojekt The Others. Det er særdeles larmende og beskidt rock’n roll med en bizar vintagelyd, The Others begiver sig ud i.

Alle tre numre, The Others spiller, er skrevet af Link Wray, som var den første rigtige rock ‘n’ roll guitarist, der allerede i 1958 på nummeret “Rumble” opfandt power-akkorden, og viste, at elguitaren var rockmusikkens hovedinstrument. Link Wray boede de sidste 25 år af sit liv i København og døde i november sidste år, så denne udgivelse skal nok ses som en hyldest til denne legendariske guitarist.

Besætningen på de tre The Others-numre er trommer, guitar, elorgel og bas med overdrevet meget overdrive. Der er stadig tale om festlig musik, men på en ganske anden måde end på pladens tre første numre. Alle tre numre er instrumentale, og karakteriseret ved dundrende og larmende trommer og et overstyret og vibrerende orgel som dominerende instrument. Egentlig er det lidt underligt, at orglet er så dominerende når musikken er en hyldest til en guitarist, men det lyder stadig rigtig fedt.

Musikken lyder som et surfband, hvor leadguitaristen er druknet, og resten af orkesteret har kastet sig lidt for grådigt over LSD’en. Det kunne også være musikken til en psykedelisk low budget-gyser fra tresserne. Det er sært, men godt. Det er dejlig ukompliceret musik, som er vældig energisk. Også her er der svært ikke at lade sig rive med.

Ou Wee!, The Others a.k.a. 22PP er venligst stillet til rådighed af Bad Afro Records.

Nummerliste:
22 Pistepirkko:
1. Ou Wee! (22 Pistepirkko) (2:33)
2. Hiss Hiss (22 Pistepirkko) (1:49)
3. Havana City Beat (22 Pistepirkko) (2:03)

The Others:
1. Zip Code (Link Wray) (1:44)
2. Scatter (Link Wray) (2:35)
3. Law of the Jungle (Link Wray) (3:40)

Total spilletid: 14:28

4 stjerner
Titel: Ou Wee!, The Others a.k.a. 22PP
Kunstner: 22 Pistepirkko & The Others
Producer: 22PP og Riku Mattila (22 Pistepirkko), Pentti Dassum og 22PP (The Others)
Udgivet: 2006
Label: Bad Afro Records

Anmeldt i nr. 8 | 13/06/2006

Skriv et svar

Your email address will not be published.