De fleste gode fortællinger er baseret på, at mennesker foretager valg, og bliver stillet overfor de efterfølgende konsekvenser. Det gælder såvel i den finere form for værker, som det gør sig gældende i alle de underlødige fortællinger, som vi har kigget en del på her på Planet Pulp.
Der er noget elementært spændende i at se karakterer skulle vælge, hvad enten det er helt konkrete valg, eller noget mere overordnet. For det er netop i de valg, at man som læser/tilskuer/lytter/spiller kan identificere sig med personerne i bogen/filmen/musikken/spillet. Efter valget følger konsekvensen, som både kan være af meget drastisk karakter, eller noget, der får indflydelse over en længere, og muligvis mindre dramatisk, periode. Og efter konsekvenserne kommer der oftest et nyt valg og nye konsekvenser, og sådan kører det videre i en stor vekselvirkning.
Spændingen kan både være umiddelbar, hvis det er første gang, man eksempelvis ser Psycho, eller den kan være på et andet plan, når man for tiende gang ser en film, og godt ved, hvilke konsekvenser det får, da Marion Crane tjekker ind på The Bates Motel. Selvom man har set den samme film et utal af gange, kan man stadig godt håbe på, at det kommer til at gå personen godt, selvom man godt ved, det modsatte vil ske.
I nogle fortællinger bruges det helt konkrete valg som kernen i historien, som det eksempelvis er tilfældet i Irréversible, hvor en tur igennem tunnel får konsekvenser for alle filmens karakterer. Hvis den kvindelige hovedperson ikke var gået igennem tunnelen, var hun ikke blevet voldtaget, hendes mand var ikke blevet gal i låget, og en mand havde ikke fået smadret kraniet med en brandslukker på bøsseklubben Rectum.
Man kunne også nævne Sværd & Trolddom eller computerspil generelt, hvor det netop er det konkrete valg, som man som læser/spiller er med til at foretage, som bliver afgørende for, hvad der videre sker i fortællingen. Og i musikken har bandet måske foretaget et valg ved at undlade de klassiske politiske tekster som er deres trademark, eller man har udskiftet forsangeren. Det kan resultere i et dalende salg og tomme koncertsale eller måske det modsatte, for nogle gange handler det netop om at træffe det valg, som ingen havde regnet med.
Valget kan også foretages på et andet, og mere langsigtet, niveau. Som da Anakin Skywalker vælger den mørke side. Her ødelægger han både sig selv, er skyld i at Luke og Leia deles ved fødslen, og endda at Han Solo bliver draget ind i konflikten osv. Valget og konsekvenserne er byggestene i de fleste fortællinger, og det er netop også gennem valg at både fiktive karakterer og virkelige personer definerer sig selv.
Det ovennævnte har omhandlet fiktion, men valg og konsekvenser er naturligvis også knyttet an til det virkelige liv. I stil med at man fandt sin kommende kone, fordi man netop gik ind på dét diskotek, eller at man fik smadret fjæset, fordi man valgte at møde op på en Brøndbysupporter-bar iført en t-shirt med teksten “Bøsserne fra Vestegnen”.
Helt konkret står amerikanerne snart overfor for et valg i ordets rette betydning, som får konsekvenser for hele verden: vælger de den sympatiske Obama, som Denzel Washington kan spille i en kommende film, eller vælger de den aldrende Vietnamveteran McCain, som er så konservativ, at det gør helt ondt, og som ligner noget, Lee Marvin kunne have spillet på sine gamle dage? Vi må bare – selvom de gode amerikanere ikke har en historie, der taler for, at de gør det – håbe, at de træffer det rette valg. Måske får det ikke de store konsekvenser, eller måske bliver konsekvenserne netop så store, som da de valgte en lille redneck fra Texas til at blive deres head of state for snart otte år siden.
Her på Planet Pulp har vi i denne måned valgt at fokusere på en vanlig bred vifte af underholdning. Det skulle meget gerne få de konsekvenser at du, kære læser, finder noget, som kan underholde dig, og få dig til at træffe det valg at opsøge nogle af de ting vi skriver om, så vi, gennem vores valg, kan være med til at gøre det kommende efterår mere sjovt for dig. På musikfronten byder vi velkommen til vores nye skribent Thue, der har valgt at anmelde det fremragende album Hate Takes its Form fra silkeborgensiske Dawn of Demise.
Filmhylden er i denne måned fyldt med meget forskellige film. Valg og konsekvenser spiller en meget central rolle i den afdæmpede Jôi-uchi: Hairyô tsuma shimatsu (Samuari Assassin), men du kan også vælge at gå på opdagelse i et mere eller mindre erotisk kvindefængsel med Violenza in un carcere femminile (Emanuelle i kvindefængslet), få et indblik i den amerikanske pornobranche gennem Rated X, se en lille dværg styre et bordel i den danske thrashfilm Dværgen eller tage dine solbriller på, og se verden, som den virkelig er i They Live.
Lidt filmmusik er det også blevet til: denne gang vi set nærmere på det italenske rockband Goblins musik til Dario Argentos klassisker Suspiria (1977), som vi tidligere har anmeldt her på Planet Pulp.
Reolen består i denne omgang af to romaner fra forlaget Abbadon, hvor vi støder på en fin postapokalyptisk fortælling i Dawn Over Doomsday, og en middelmådig sci-fi/fantasy historie i The Worm That Wasn’t.
Af tegneserier kommer vi gennem tre udgivelser tættere ind på barbaren Slaine fra britiske 2000AD. Derudover støder vi endnu engang på Hergé gennem et par bind i hans serie om Mads’, Mettes og Sjokos Oplevelser, og vi møder antihelten Wes Cutter i det første bind i westernserien Loveless. Endelig er det også blevet tid til det ottende bind i The Walking Dead-serien, som vores anmelder udråber som et mesterværk.
Vi håber som altid, at denne måneds anmeldelser – der af praktiske årsager er kommet online et par dage før tiden – vil være en hjælp til at undgå og opdage værker, som flyver under den gængse mainstreamradar. God fornøjelse til vi ses om en måneds tid.
– Redaxen
The Burning (Lejrbålet) (Tony Maylam, 1981)
Dværgen (The Sinful Dwarf) (Vidal Raski, 1973)
Jôi-uchi: Hairyô tsuma shimatsu (Samurai Rebellion) (Masaki Kobayashi, 1967)
Rated X (Emilio Estevez, 2000)
Samurai (Samurai Assassin) (Kihachi Okamoto, 1965)
Scarecrows (William Wesley, 1988)
They Live (Skjulte fjender) (John Carpenter, 1988)
Violenza in un carcere femminile (Emanuelle i kvindefængslet) (Bruno Mattei, 1982)
Suspiria (Goblin, 1977)
Dreams of Inan: The Worm That Wasn’t (Mike Maddox, 2008)
The Afterblight Chronicles: Dawn over Doomsday (Jaspre Bark, 2008)
Loveless: Hjemkomst (Brian Azzarello & Marcelo Frusin, 2006)
Mads’, Mettes og Sjokos Oplevelser: Stratonef H. 22 1. del: Mr. Pumps Testamente (Hergé, 1951)
Mads’, Mettes og Sjokos Oplevelser: Stratonef H. 22 2. del: Kurs mod New York (Hergé, 1951)
Sláine: Warrior’s Dawn (Pat Mills, Massimo Belardinelli m.fl., 2005)
Sláine: The King (Pat Mills, Glen Fabry m.fl., 2008)
Sláine: The Horned God (Pat Mills & Simon Bisley, 2008)
The Walking Dead Volume 8: Made to Suffer (Robert Kirkman & Charlie Adlard, 2008)
Hate Takes its Form (Dawn of Demise, 2008)