Nr. 202 – 13. august 2022

Kære læsere! Inden jeg kommer frem til det, det egentlig skal handle om i denne måned, bliver jeg nødt til først at undskylde forsinkelsen!

Denne måneds nummer af Planet Pulp er desværre blevet en uge forsinket, selvom det faktisk lå parat til distribution i den digitale bladkiosk den 13. august.

Hvad jeg ikke lige havde regnet med var, at mine venner – herunder min medredaktør Jacob – netop den 13. havde planlagt at afholde min polterabend.

Jeg blev afhentet om morgenen den 13. og havde en forrygende og festlig dag sammen med de bedste venner, man kan ønske sig!

Dagen efter var jeg ikke rigtig i stand til at lave de sidste ting på månedens nummer, og der har været en stribe ting i løbet af ugen, der også har forhindret mig i at gøre arbejdet færdigt.

Men nu er det her endelig, nummer 202 af Planet Pulp – vi håber, at det har været ventetiden værd! Og lad os så komme til sagen!

Fyrre år med Commodore 64

I denne måned er det 40 år siden, den legendariske Commodore 64 kom i handlen, efter at computeren var blevet afsløret ved den store elektronikmesse CES i Las Vegas i januar 1982.

Tilbage i januar skrev jeg i vores leder om netop det: At det var 40 år siden, Commodore første gang løftede sløret for deres nye maskine.

Jeg lovede også dengang, at vi til august ville vende tilbage med et tema om retrogaming, bl.a. med fokus på Commodore 64, og det er lige præcis det tema, der udgør hovedparten af denne måneds nummer af Planet Pulp.

Dog har vi valgt at splitte retrogaming-temaet op, således at vi i denne omgang alene kigger på Commodore 64. Om et halvt år følger vi op med et tema om Amigaen, og et halvt år efter det kommer turen så til gamle DOS-spil.

Jeg vil ikke her på lederpladsen bruge meget mere plads på Commodore 64, for mange af de ting, jeg kunne skrive her, skrev jeg allerede i lederen tilbage i januar. Derudover er der en masse Commodore 64-guf at tage fat på i dette nummer.

Retrogaming-temaets opbygning

Jeg vil til gengæld lige kort skitsere det samlede retrogaming-tema, sådan som det ser ud lige nu: I dette nummer indleder vi temaet med fem artikler, 11 anmeldelser af gamle Commodore 64-spil, én filmanmeldelse samt én boganmeldelse.

Af de fem artikler er det kun de tre sidste, der fokuserer alene på Commodore 64: Den første er en generel introduktion til retrogaming, mens den anden artikel handler om det grej, man skal have fat på, hvis man vil retrogame med brug af en emulator – uanset om man ønsker at emulere Commodore 64, Amiga eller DOS.

Samme artikel fortæller også lidt om, hvor man får fat i spilfiler – igen taler vi både om Commodore 64, Amiga og DOS.

Den tredje artikel handler specifikt om Commodore 64, mens de to sidste er vejledninger til, hvordan man opsætter og bruger de to mest udbredte Commodore 64-emulatorer på PC: Vice og Commodore 64 Forever.

De to kommende temaer om Amiga og DOS vil altså komme til at bygge ovenpå artiklerne i denne måneds nummer, og alle artiklerne skulle til sidst gerne udgøre ét stort, sammenhængende retrogaming-tema.

.. og det andet

Udover månedens tema har vi også en lille stribe andre anmeldelser og yderligere en artikel. Vi kigger bl.a. nærmere på Sam Peckinpahs kultklassiker Straw Dogs, Bruce Willis-stinkeren Cosmic Sin og “The Art of”-bogen om den seneste Batman-film.

Endelig anmelder vi også musikken til en af sommerens store TV-begivenheder, Obi-Wan Kenobi, der også får følgeskab af en massiv artikel om de mange rygter og spekulationer, der omgiver samme score.

Endnu engang beklager jeg forsinkelsen! På gensyn i september!

Månedens lederskribent er Mogens Høegsberg.

Film:
The Commodore Story (Steven Fletcher, 2018)

Bøger:
Commodore 64: A Visual Compendium (Mat Allen m.fl., 2016)

Computerspil:
Arkanoid (Imagine, 1987)
Boulder Dash (State Soft, Ltd., 1984)
Bruce Lee (U.S. Gold, Ltd., 1984)
Bubble Bobble (Firebird, 1987)
Choplifter! (Ariolasoft UK, 1984)
Gateway to Apshai (CBS Electronics Software, 1984)
The Great Giana Sisters (Rainbow Arts Software GmbH, 1987)
H.E.R.O. (ActiVision, Ltd., 1984)
Platoon (Ocean Software, Ltd., 1987)
Pole Position (Atarisoft, 1984)
River Raid (ActiVision, Inc., 1984)

Artikler:
Retrogaming #1: Introduktion til retrogaming
Retrogaming #2: Emulering: Hvad skal du bruge?
Retrogaming #3: Emulering af Commodore 64 på PC
Retrogaming #3a: Emulering af Commodore 64 på PC med VICE
Retrogaming #3b: Emulering af Commodore 64 på PC med C64 Forever


Udenfor tema

 

Film:
Cosmic Sin (Edward Drake, 2021)
Straw Dogs (Køterne) (Sam Peckinpah, 1971)

Filmmusik:
Obi-Wan Kenobi (Natalie Holt, William Ross, John Williams)

Bøger:
The Art of The Batman (James Field, 2022)

Artikler:
Mysteriet om Obi-Wan Kenobi