Rasmus Rosenørn
Ingen kommentarer

Muster

Muster
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

På trods af at være lidt til den lange side er Muster fra tyske Infaust en solid plade med dyster, langsom metalmusik, der vinder ved nærmere bekendtskab.

MusterNår man er ude i så ekstrem musik, som tyske Infaust leverer på deres debutalbum Muster (1997), er det svært at finde ud af, hvilken kulør eller fysisk tilstand, der skal til for at beskrive hvilken subgenre af metalmusik, der er tale om. Death eller Black? Det er egentlig ligegyldigt, så længe der er tale om god musik, og det er der i tilfældet Infaust.

Det er en forbandet stemningsmættet plade, den tyske trio her præsenterer, hvor der i halvtreds minutter udfoldes det ene absurde og dystre musikalske landskab efter det andet – alt sammen et eller andet sted på heavy metalgenrens overdrev.

Veldisciplineret og velkomponeret

Pladen indledes med den dystert afdæmpede og halvt instrumentale “Schlaft Weiter”, der giver forudanelser om, hvad der er i vente på resten af pladen. Musikken er meget tung og langsom på hele pladen, men man savner ikke de hurtigere numre. Denne type musik har det bedst i de mere rolige tempi. Stemningen er som nævnt yderst dyster og mørk, og på trods af det langsomme tempo, hviler der en truende og uforsonlig aggressivitet over hele pladen, der truer med at eksplodere hvert øjeblik i et støjende metal-ragnarok.

Infaust fristes dog ikke til at slippe grebet om deres numre og lade dem gå over i meningsløs larm. Det er yderst veldisciplineret musik, der til bandets ros lyder til at være virkelig gennemkomponeret og gennemtænkt – uden at blive fortænkt. Numrene er meget varierede, og bygget op over komplekse strukturer, der hele tiden fører lytteren nye steder hen.

Stor lyd

På trods af at Infaust kun består af tre personer, har de en ret stor lyd. Dette kan for en del tilskrives, at pladen er temmelig velproduceret, hvilket ellers ikke er kendetegnende for plader fra Epistrophy. Men lyden, der er en væsentlig faktor for denne plades heldige udfald, er først og fremmest bandets fortjeneste.

Infaust er ikke bange for at eksperimentere med lyde og effekter. Guitaren udsættes for et væld af effekter udover den sædvanlige distortion, og lyder ofte så forvrænget, at man bliver i tvivl om, hvorvidt der er tale om en guitar. Vokalen består af sang og growl, der varierer fra det ekstremt aggressive til det hjerteskærende og desperate.

Infaust er heller ikke blege for at eksperimentere med samples og programmeringer. På alle numrene er der i højere eller mindre grad tilføjet forskellige lydeffekter og klange, der er med til at farve musikken i mørke og ubehagelig nuancer. En tydelig inspiration fra industrial-genren, som Infaust ikke var ene om at tage til sig tilbage i halvfemserne. Infaust anvender virkemidlerne smagfuldt og enkelt, og det er stadig instrumenterne, der står i centrum.

Til den lange side

Hvis der skal dryppes noget malurt i bægeret, må det være, at Muster virker lidt lang. På trods af Infausts vellykkede anstrengelser med at få pladen til at fremstå både varieret og helstøbt, mister man lidt interessen hen imod slutningen af pladen.

Det er ikke fordi musikken bliver dårligere, men det tonstunge og massive lydbillede bliver altså anstrengende i længden. Det vil sikkert falde fans af genren for brystet, men denne anmelder får efter en lille times deathmetallytning den samme fornemmelse i hovedet, som man får ved at opholde sig i stærk sol i længere tid.

Det vil være uretfærdigt at sige, at pladen er monoton, men den har den samme trættende effekt. Infaust kunne med fordel have skåret to af pladens numre væk, uden at det havde gået ud over oplevelsen af musikken. I den forbindelse kommer den anden anke, jeg har mod Muster.

Hvorfor vælger man på en plade, hvor teksterne ellers konsekvent er holdt på tysk, at medtage to engelsksprogede numre? Numrene “Faith” og “Release” virker malplacerede, især fordi der på det ene af numrene er en anden forsanger, der er markant dårligere end bandets egen. Hvad end hensigten har været her, har den ikke den tilsigtede effekt.

Noget at komme efter

På trods af pladens længde og to engelsksprogede smuttere vender jeg tommelfingeren opad. Muster er en god plade, der vinder ved yderligere bekendtskab. Første gang man hører pladen, er man ikke tvivl om, at der er noget at komme efter, og jo mere man lytter til den, des mere folder den Infausts komplekse og mørke univers ud for lytteren. Man kan således ikke undgå at blive indfanget af Musters dysterhed og for en stund lade sig føre ind i det faretruende mørke.

Muster er venligst stillet til rådighed af Epistrophy Recordings.

Nummerliste:
1. Schlaft Weiter (5:08)
2. Arschgeburt (4:51)
3. Abshied (4:34)
4. Muster (6:52)
5. Treiben (8:07)
6. Faith (4:24)
7. Release (4:24)
8. Rausch (7:47)
9. Midi-File (4:59)

Total spilletid: 51:10

4 stjerner

Titel: Muster
Kunstner: Infaust
Producer: Von Schotte og Infaust
Udgivet: 1997
Label: Epistrophy – EPI020 CD

Anmeldt i nr. 6 | 13/04/2006

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *