Live In: Nerd Rage

5 minutters læsetid
Live In: Nerd Rage

Live In: Nerd RageKomikeren Brian Posehn er en typisk slacker uden uddannelse eller fast mål i tilværelsen, men ved at kende de rigtige mennesker og være de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, har han lidt efter lidt fået sit navn slået fast som komiker, skuespiller og manuskriptforfatter til diverse TV-shows.

Dans med de tunge drenge

Det begyndte at flaske sig for Posehn da han i midten af 90’erne blev tilknyttet det amerikanske kabelnetværk HBO som manuskriptforfatter og skuespiller på kanalens comedyserie Mr. Show (1995 – 1998). Det skal lige nævnes, at HBO er den TV-station, der har produceret nogle af de største amerikanske seriesucceser. Her skal blot nævnes Deadwood, Sopranos, Rome og (aaaargh!) Sex and the City. Det var altså en af branchens tunge drenge, Brian Posehn pludselig kom op at danse med.

Efter Mr. Show-tiden var vejen banet for arbejde med andre tv-stationer som MTV, NBC, Cartoon Network og Comedy Central. Tilmed har Brian Posehn efterhånden i nogle år været et kendt ansigt på den amerikanske stand up-scene. Sammen med tre stand up-kolleger har han de sidste par år draget USA rundt med deres Comedians of Comedy-tour, der satser på at optræde på rockklubber og spillesteder frem for de mere etablerede comedyscener.

Nerd rage

Der, hvor Brian Posehn adskiller sig fra den grumme hob af lidt for smarte stand uppere med kvikke, men ofte fortænkte replikker i ærmerne, er, at han er en kæmpemæssig nørd og heavy metal-fan. Posehn spiller da også i den grad på sit nørdeimage og kærlighed til heavy metal-musikken gennem hele det show, som nu er blevet udgivet under titlen Live In: Nerd Rage, og det er i den forbindelse, han bliver interessant for os sleazedyrkere.

Han ligner da i sandhed også en giga præmienørd. Han er omkring to meter høj, lettere overvægtig, halvskaldet med de resterende røde (selvfølgelig) hårlokker strittende i en vild “Evil Ed”-frisure, og selvfølgelig bærer han de obligatoriske kæmpebriller.

Live In: Nerd Rage er indspillet under den seneste del af Comedians of Comedy turnéen, hvor Brian Posehns med udgangspunkt i sit eget liv fortæller om livet som nørd. Det kommer der nogle ret morsomme betragtninger ud af. Blandt andet funderer han over det paradoks, at ultraseje og übercoole heavy metal-bands tiltrækker de mest uncoole fans, der findes i hele verden. Et faktum han mærkede på egen krop, da han som femtenårig, bebumset teenager med kikset tøj blev jaget ud fra W.A.S.P.’s backstagelokale, da han ville interviewe dem til sit skoleblad.

Noget af det, der morer Brian Posehn allermest, er at udnytte sin viden om hvordan nørder tænker. Når man spørger til nørders hobbies, går de med det samme i forsvarsposition, uanset om det er rollespil, science fiction-film eller heavy metal-musik, de går op i. En anden ting, der kan få en nørd op i det røde felt, er, hvis man ikke forstår hans (for en nørd er altid af hankøn, ikke?) passion.

Derfor har Brian Posehn inden hver premiere på de seneste tre Star Wars-film moret sig med at gå ned til den lokale biograf og råbe “Star Trek sucks” efter nørderne, der lå i soveposer foran biografen, og se hvordan de flippede ud over, at han ikke engang fattede, at det er Star Wars, de ventede på billetter til. Det virker måske ikke umiddelbart særlig sjovt, men det er også morsommere at høre Brian Posehn selv fortælle, end det er at læse mine referater af hans jokes.

Påtaget frækhed

Der er en del at grine af på Live in: Nerd Rage, men der er ikke tale om en gennemført lårklasker af et comedyshow. Det skyldes til dels, at Brian Posehn på ingen måde vil ligge under for den bornerte amerikanske seksualforskrækkelse, der præger det borgerlige USA. Derfor handler en stor del af showet om sex, og i hver anden sætning får Brian Posehn flettet ord som dick, wiener, tits, pussy, fuck og shit ind.

Der er hverken noget i vejen med sjofelheder eller “frække” ord, hvis de bruges subtilt. Det gør det bare ikke i Brian Posehns tilfælde. For de første virker det som om, at han har et kæmpe seksuelt kompleks, der bevirker, at han er nødt til at kompensere for al det sex, han er gået glip af i sin sølle nørdede tilværelse ved at snakke om det hele tiden. For det andet virker hans “grimme” sprog sært påtaget for en moderne dansker.

Jeg synes altså ikke, at man er særlig frigjort, provokerende eller modig, bare fordi man tør sige pik og fisse fra en scene. Vi skal altså tilbage til 70’erne for at finde typer, der som Simon Spies og Jens Jørgen Thorsen kunne provokere herhjemme ved at spille på sex. I USA synes man sikkert, at han er vældig fræk, men i mine øjne virker han lidt mere som en lille dreng, der råber numse for at få opmærksomhed. Det skæmmer desværre et ellers udmærket show.

En anden ting, jeg ikke helt forstår, er, hvorfor man har valgt at udgive Live in: Nerd Rage på CD i stedet for DVD. Selv om et stand up-show dybest set ikke består af andet end en person, der fortæller vitser på en scene, er det visuelle udtryk stadig vigtigt.

Live in: Nerd Rage ville utvivlsomt være meget sjovere hvis man også kunne se Brian Posehns mimik og gestik, mens han fortalte. Min pointe bliver understreget, hvis man benytter nedenstående link til Comedy Centrals side om Brian Posehn, hvor man kan se nogle videoklip fra Live in: Nerd Rage-showet.

Sjove bonusnumre

Det bedste på Live in: Nerd Rage er de to bonusnumre med Brian Posehns to fritidsbands Posehn og Titannica. Her kan man høre Brian Posehn som sanger, hvilket ved gud ikke er stor kunst, men stadig morsomt. Posehn består ud over Brian selv bl.a. af Scott Ian fra Anthrax og John Tempesta fra White Zombie og the Cult. Deres nummer “Metal by Numbers” er et studie i metalklichéer, hvilket man jo godt kan bruge en gang imellem.

Med Titannica går Brian Posehn og hans musikere dog linen helt ud, og leverer med “Try Again, Again” et yderst charmerende og humoristisk rip off af et særdeles kendt heavy metal-nummer. Hvilket skal ikke afsløres. Det vil blot spolere chokeffekten, første gang man hører sangen. Kun en enkelt, men iørefaldende vigtig tone i det gennemgående riff er ændret, ellers er alt – både produktion og arrangement – identisk med det oprindelige nummer.

Live In: Nerd Rage har absolut sine momenter på trods af det infantile pik-og-kusse-snak. Derfor kan den anbefales. Ellers kan man vente til Relapse Records og Comedy Central får taget sig sammen til at udsende showet på DVD. Man bør dog anskaffe sig Titannica nummeret “Try Again, Again”, der – alt efter temperament – kan downloades mod eller uden betaling fra forskellige musiksider på nettet.

Nummerliste:
1. Opening/ I’m a good friend
2. Dork for thirty years
3. Married life – Sorry fat dudes
4. Puppy time
5. Religion’s weird
6. Movie ruiners/ The unholy trillogy
7. Monkey Birthday
8. Reunion
9. No dirty magazines
10. Show a little neck
11. Late night TV
12. The news
13. Quitting Pot
14. Baby/ Kitty Porn
15. War’s over/ New Boobs
16. Nerd rage/ The mattress story
17. Yelling Stuff
18. POSEHN: Metal by numbers
19. Titannica interview
20. TITANNICA: Try again, again

Total spilletid: 58:33

3 stjerner

Titel: Live In: Nerd Rage
Kunstner: Brian Posehn
Udgivet: 2006
Label: Relapse Records

Anmeldt i nr. 10 | 13/08/2006

Skriv et svar

Your email address will not be published.