Leder og indhold – 13. april 2013

3 minutters læsetid

Velkommen til aprilnummeret af Planet Pulp – det halvfemsenstyvende af slagsen! Okay, det er selvfølgelig lidt snyd, for de første 37 numre kom under navnet Sleazehound, og det var først med nummer 38, der kom i december 2008, at vi skiftede navn til Planet Pulp – af årsager, I kan læse nærmere om i lederen fra det nummer.

We ain’t goin’ nowhere!

I Sleazehound-tiden var vi betydeligt mere produktive, end vi er i dag – numre med mellem 20 og 30 nye anmeldelser og/eller artikler var ikke usædvanligt, og siden voksede med lynets hast. Men den virkelige verden indhentede naturligvis også os på den ene eller den anden måde: studietiden sluttede, jobs og familie samt andre faktorer betød, at kadencen gik ned. Det kan man også mærke på dette nummer, der blot består af fire anmeldelser. Men vi går ingen vegne, for vi kan godt li’ det, vi laver!

Det betyder også, at fremtiden ikke vil komme til at betyde markante ændringer, selvom det selvfølgelig ville være rart at have mere tid til at skrive anmeldelser og artikler – så vi kan jo altid håbe på, at produktiviteten stiger lidt hen ad vejen.

Og på redaktionen har allerede i længere tid været i gang med at planlægge nummer 100, som kommer om mindre end et år: Det skal naturligvis fejres, men præcist hvordan løfter vi ikke sløret for, før dagen kommer!

Det sårbare net

Men netop fordi vi rigtig godt kan lide at lave Planet Pulp, stopper vi heller ikke med det, heller ikke selvom det betyder, at der er perioder, hvor numrene er små. Der er efterhånden masser af eksempler på hjemmesider og blogs, der er dukket op og som til sidst er lukket ned igen i takt med at entusiasmen eller tiden eller overskuddet er fordampet – det er rigtig ærgerligt, når den slags sker, og endnu mere ærgerligt, når sådan en hjemmeside eller blog ikke bare lukker, men også helt forsvinder fra nettet.

En af de seneste danske blogs til at lukke ned var Sørensen Exploitation Cinema Proudly Presents, hvis sidste indlæg blev postet den 17. december sidste år efter cirka halvandet års aktivitet. Heldigvis er bloggen ikke forsvundet fra nettet, så alle anmeldelserne ligger stadig tilgængelige. Danmarks bedste blog om horrorfilm, Søren Henrik Jakobsens Skræk og Rædsel, er heldigvis også stadig online og aktiv, men selv Søren har meddelt, at han har været nødt til at sætte kadencen lidt ned – igen: den virkelige verden har det sgu’ med at trænge sig på.

Til gengæld kommer der også masser af nye tiltag til: Ét af de seneste skud på stammen er Martin Wangsgaard Jürgensens glimrende blog Fra Sortsand, der behandler mange af de samme medier, som vi gør her på Planet Pulp, men måske med fokus lagt lidt mere, som vi gjorde i de gamle Sleazehound-dage. Det er da heller ikke tilfældigt, for Martin var én af medstifterne af Sleazehound og har skrevet mange af anmeldelserne her på siden.

Internettet har skabt en forrygende demokratisering af det at skrive i al almindelighed, og jeg er af den opfattelse, at det er positivt, selvom der er delte meninger om det. Men nettet er også altid dynamisk, og indholdet er derfor sårbart, når blogs eller hjemmesider bliver nedlagt, fordi bagmanden eller bagkvinden ikke længere har energi til at holde siden kørende.

Det skete naturligvis ikke i de gode gamle dage med trykte fanzines, men dengang kunne problemet være at få fat i de trykte ’zines eller i det hele taget finde ud af, at de eksisterede – især hvis man, som jeg, kom fra langt ude i provinsen.

Fordelene ved netbaserede fanzines opvejer efter min mening derfor ulemperne; jeg vil bare appellere til alle, der driver en hjemmeside eller en blog, om, at de lader indholdet ligge på nettet, selv hvis de beslutter sig for at stoppe med at skrive. Alt for meget godt indhold er gået tabt på den bekostning, og det er sindssygt ærgerligt.

Månedens indhold

Med den lille opfordring, vil vi haste videre til månedens indholdsfortegnelse, der som sagt er en kort én af slagsen. Der er fire anmeldelser: tre film og en tegneserie. På filmfronten kigger vi nærmere på den spritnye Tom Cruise-film, Oblivion, sidste års helt store ufortjente flop, John Carter, samt The Dentist 2, hvis forgænger, vi anmeldte i sidste måned. På tegneseriefronten kigger vi nærmere på spionhistorien Fire.

Indtil næste måned: Ha’ det godt og nyd foråret, når det forhåbentlig snart indfinder sig!

Månedens lederskribent er Mogens Skaaning Høegsberg.

Film:
The Dentist 2 (Tandlægen 2) (Brian Yuzna, 1998)
John Carter (Andrew Stanton, 2012)
Oblivion (Joseph Kosinski, 2013)

Tegneserier:
Fire: The Definitive Collection (Brian Michael Bendis, 1994)

Skriv et svar

Your email address will not be published.