Lager SSadis Kastrat Kommandantur

5 minutters læsetid
Lager SSadis Kastrat Kommandantur

Nazisploitation-fængselsfilm. Denne betegnelse må da være guf for enhver elsker af det underlødige. Det er en subgenre født ud af de perverse fængselsfilm, hvor letpåklædte kvinder – eller mænd, hvis det er det, man er til – udsættes for sadisme og alt muligt andet.

Dertil kan man så tilsætte nazisme, ondskabsfulde eksperimenter og en handling, der er hensat til en koncentrationslejr under Anden Verdenskrig. Rent guf, hvis I spørger mig. Denne subgenre blev i 1975 skudt i gang af den nu legendariske Ilsa, She Wolf of the SS (1975), og i 1976 dukkede så den lille perle Lager SSadis Kastrat Kommandantur (1976) op – med den danske titel Nazilægens sexlejr, men nok bedre kendt under sin engelske titel S.S. Experiment. Handlingen er næsten en tro kopi af den første Ilsa-film, men hvad pokker gør det.

De gode gamle italienske skraldemænd

Dr. Steiner og Oberst von Kleiben
Dr. Steiner og Oberst von Kleiben.

Ilsa, She Wolf of the SS blev også fulgt op af nogle direkte efterfølgere, med titler som Ilsa, Harem Keeper of the Oil Sheiks (1976) og Ilsa, the Tigress of Siberia (1977). Hvem er i stand til at udtænke sådanne syge ting og få kapitalen til at producere det?

Svaret er naturligvis skraldemændene – de gode, gamle italienere, som vi er så glade for her på Planet Pulp – italienerne, der sætter eller satte en dyd i at lave det, som mange drømmer om, men som kun de få kan realisere. Samtidig med at de om nogen i filmbranchen, udover selvfølgelig Hollywood, har formået at smede, mens jernet er varmt.

Sex på nazi-manér
Sex på nazi-manér.

Vi befinder os i Tyskland under Anden Verdenskrig i en KZ-lejr, som er ledet af den grusomme Oberst Kleiben. Nazisterne har i denne historie udtænkt en storslået plan. De vil gennem eksperimenter forsøge at gøre de ariske gener bedre, og det sker åbenbart ved at lade tyske soldater have sex med de kvindelige fanger. Der kommer naturligvis diverse fjollede videnskabelige forklaringer, som jeg ikke vil gå nærmere ind på. Man skal bare købe præmissen og nyde filmen.

Startscenen slår på hårdeste vis fast, hvor onde nazisterne er. En kvinde tortureres, og Kleiben vil tvinge hende til at erklære sin troskab til Det Tredje Rige. Hun nægter, hvorefter de slår hende ihjel, og scenen slutter med, at vi ser hende blive brændt.

Softcore voldtægt

Sex i vandtanken
Sex i vandtanken.

Igennem et utal af softcoresexscener bliver fangerne voldtaget, selvom det flere gange ser ud til, at de nyder det. For at gøre det hele lidt mere perverst, er en del af fængslet indrettet som et bordel, hvor kvinderne klædes ud som ludere. Sideløbende med dette foregår der dog også eksperimenter i et stort laboratorium, som er udstyret med diverse underlige apparaturer.

En af de tyske soldater, sergent Kruber, får midt i det hele samvittighedskvaler, samtidig med at han lige så stille og roligt forelsker sig i en af fangerne, den franske Mirelle. Han får dog ikke støtte fra sine kammerater, da de blot ser det hele som én stor nydelse og et afbræk fra krigens rædsler. Kruber er en god mand og beslutter sig for at sætte en stopper for uhyrlighederne. Dette sker naturligvis i sammenarbejde med kvinderne, og hvordan det løber af staben, skal ikke afsløres her.

Den sadistiske tilgang til livet

Et offer i ovnen
Et offer i ovnen.

Det fascinerende ved filmen er den sadistiske tilgang til livet. I tone og stil minder den ellers ganske meget om de danske Sengekantsfilm, men i tema og handling er der dog tale om noget helt andet. Filmen er ubehagelig, men man tager sig selv i at blive draget af det perverse univers. Den er dybt sadistisk, hvilket en central scene kan understrege.

En oprørsk fange puttes ned i et stort kar med vand – vi har for øvrigt kort forinden set to personer dyrke sex i det selv samme kar. Vandet i karret varmes op, og hendes krop vrider sig i smerte. Efterfølgende fryses vandet til is, og kvinden dør af kuldechok. Dernæst tages hun op af karret, og vi ser hende smides ind i ovnen, hvor hendes lig brændes. Så mens man fascineres, føler man også afsky, hvilket i sig selv er en stor bedrift fra filmskabernes side.

Dr. Renke
Dr. Renke.

Selve handlingen i Lager SSadis Kastrat Kommandantur er ganske banal. Skuespillet er middelmådigt, og stilen er ikke noget specielt. Der er masser af nøgen hud, sex, vold, tortur, snak om hvorvidt det er rigtige eller forkerte at eksperimentere, karikerede nazister, en vaskeægte helt samt noget, der minder om et fængselsoprør. Alle disse ingredienser har instruktør og manuskriptforfatter Sergio Garrone fået mikset sammen til en underholdende cocktail.

Oberst von Kleiben close-up
Oberst von Kleiben close-up.

Garrone har, som flere af sine italienske kollegaer, flere aliaser, hvorunder han laver sin film. Hans andre navne er bl.a. Kenneth Freeman og Willy S. Regan. Det giver ham mulighed for at kaste sig fra den ene underlødige produktion til den anden uden at blive hængt op på sit navn.

Garrone er nu heller ikke et stort navn, når man ser på filmhistorien og mainstreamfilmene, og hans andre værker har titler som Captive Women Hell: Hell Penitentiary (1985), Hell Behind the Bars (1984), SS Camp Womens Hell (1977). Som titlerne antyder, må han anses som værende ekspert i fængselsfilm, hvor kvinder lider overlast. Han er en rigtig Planet Pulp-favorit, og jeg håber, at flere af hans film vil blive anmeldt i fremtiden.

Et lummerfilm all star cast

Dr. Renke observerer
Dr. Renke observerer.

Flere af skuespillerne er også fast inventar i diverse lumre film. Blandt andet Paola Corazzi, der spiller den kvindelige hovedrolle som Mirelle, medvirker i film med titler som Tales of Erotica (1973) og Erotic Games (1984). Og Giorgio Cerioni, der spiller overskurken Kleiben, har med sit lyse hår og ariske udseende gjort det som nazist i film som The Red Nights of Gestapo (1977) og Deported Women of the SS Special Section (1976).

I bad med damerne
I bad med damerne.

Endvidere er filmens fotograf Maurizio Centini også en velbevandret herre i denne sammenhæng, med titler som Holocaust 2 (1980) og Porno-Erotic Western (1979) på sit CV. Desuden har Centini været fotograf på både Hell Behind the Bars og Captive Women Hell: Hell Penitentiary. Så man må sige, at filmen er lavet af et hold som, om ikke andet, kender genren. Eksperter på deres område og kort sagt et all star erotik-fængsel-nazi-filmteam.

Man kan jo så spørge sig selv, hvilket eksistensgrundlag en sådan sadistisk og ubehagelig film har? Er det at slå plat på, at en gruppe mennesker finder glæde ved det ubehagelige, eller ligger der noget dybere bag? Svaret vil jeg lade være op til den enkelte, men personligt finder jeg filmen både frastødende og fascinerende.

Lager SSadis Kastrat Kommandantur er venligst stillet til rådighed af Eclectic DVD.

3 stjerner
Titel: Lager SSadis Kastrat Kommandantur
Dansk titel: Nazilægens sexlejr
Andre titler: S.S. Experiment, Captive Women 2: Orgies of the Damned, S.S. Experiment Love Camp
Instruktør: Sergio Garrone
Manuskript: Sergio Chiusi, Vinicio Marinucci & Sergio Garrone
Cast: Mircha Carven (Kruber), Paola Corazzi (Mirelle), Giorgio Cerioni (Kleiben)
Producer: Marion Caporali
Klip: Cesare Bianchini
Foto: Maurizio Centini
Musik: Vasili Kojucharov & Roberto Pregadio
Spilletid: 91 minutter
Aspect ratio: 4:3
Lyd: Mono
Sprog: Engelsk
Undertekster: Ingen
Produktionsland, år: Italien, 1976
Produktionsselskab: S.E.F.I. Cinematografica
Distributør (DVD): Substance
Udgave/region: 0

Anmeldt i nr. 7 | 13/05/2006

Stikord: Fængselsfilm, Italian Cinema, Nazisploitation, Softporn, Tortur, Video Nasty

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.