Kvindehelte og Golden Age-nostalgi: Spot på AC Comics

6 minutters læsetid
Spot på AC Comics
'Femforce' nr. 135

AC Comics (AC) vil muligvis ikke sige danske læsere meget, men ikke desto mindre har firmaet eksisteret siden 1982, hvilket gør det til et ganske stabilt fortagende med over 400 udgivelser. Hos AC er man meget langt væk fra den moderne tegneserie – udviklingen er nærmest gået i stå – men det er stadig en fornøjelse at læse deres hæfter.

Bill Black og konen

'Femforce: To Die For'
‘Femforce: To Die For’.

Den altoverskyggende person, når vi taler om AC, er Bill Black. Han er grundlæggeren af firmaet, som han startede ud fra sit eget selskab Bill Black’s Paragon Publications i 1982. De første par år hed det nye firma Americomics, men i 1984 fik det navnet AC Comics.

Bill Black er en vaskeægte nørd med hang til nostalgi, gamle westerns og 50’er-sci-fi. Han har igennem de sidste 24 år tegnet firmaets profil udadtil samtidig med, at han står bag AC’s største succes Femforce, der er selskabets egen kreation.

Muligvis undrer man sig lidt over, hvad det er for en type tegneserier, et firma som dette udgiver, og hvad de ellers beskæftiger med. En sådan undren er fuldt berettiget, og det er mildest talt en blandet landhandel som Bill Black driver.

Ud over flagskibet Femforce har Black kastet sin kærlighed på tegneserier fra det, man betegner som The Golden Age of Comics. Herhjemme er kendskabet til dette ikke så udbredt, men i Amerika er der et kæmpe marked for tegneserier fra 40’erne og 50’erne. Hos AC har man valgt at genudgive serier med titler som Men of Mystery og Best of the West. Mere om dem senere.

En god gammeldags “jeg laver alt”-personlighed

'Femforce: Victory Reborn'
‘Femforce: Victory Reborn’.

Endvidere kan man hos AC købe et utal af DVD’er med titler som Rocketman vs. Zombies of the Stratosphere (1952) og The Leech Woman (1960). Ikke mindst kan man købe Nightveil: Witch War (2005), som er en live action film baseret på Femforce og produceret af AC selv – Nightveil er en af heltinderne fra Femforce, og filmen skildrer hendes oprindelse. Bill Black her selv instrueret filmen, og hans kone Rebekah står på rollelisten. Tjek det, for det ser virkelig spøjst ud.

Black er også forfatter til bl.a. Femforce, og alt fra AC har i et eller andet omfang noget med Bill Black at gøre. Den gode hr. Black er en god gammeldags ”jeg laver alt”-personlighed. At Bill og hele gruppen bag AC er en flok nørder understreges ganske godt af de navne, de krediteres med. Eksempelvis Baleful Bill Black, Bashful Brad Gorby, Belligerent Mark Heike og Brain-Dead Walt Paisley.

Fra 'Femforce: Victory Reborn'
Fra ‘Femforce: Victory Reborn’.

Ud over Bill skal hans kone Rebekah Black også fremhæves. For bag en stor mand, står der altid en kvinde, som man siger. Bill og Rebekah mødte hinanden, før AC så dagens lys, og hun har altid støttet ham.

Som lille pige var hun mest til Disney, men da hun mødte Bill blev hendes interesse for superhelte vakt, fordi Bill gav hende en stor bunke Fantastic Four-albums til gennemlæsning. Nu fungerer hun som praktisk koordinator på AC og sørger blandt andet for, at tegnerne på Femforce ikke gengiver deres heltinder med FOR store bryster.

Da Femforce blev en succes, besluttede Bill sig for at bruge noget af kapitalen til at genudgive en stor mængde serier, som ellers ville risikere at blive glemt. Dette gjorde han ud af kærlighed til de gamle serier og for at sikre, at den næste generation af læsere også kan få et indblik i, hvordan tegneserierne har udviklet sig, og hvorfra mange moderne serier henter deres inspiration.

At Black også øjnede gode penge i genudgivelserne, er en anden snak. Det er netop nostalgien, der kendertegner stilen hos AC. Selv Femforce ligner visuelt noget fra 40’erne og 50’erne, hvor man virkelig kan tale om old school tegnestil og et autentisk tegneserielook fra dengang, morfar var knægt. Men lad os tage et kig på nogen af AC’s serier og udgivelser.

Femforce

'Men of Mystery' nr. 1
‘Men of Mystery’ nr. 1.

Som sagt er denne serie om kvindelige superhelte AC’s pengemaskine og er meget populær i USA – noget der bliver tydeligt, når man ser, hvor mange fansites heltinderne har. Serien begyndte i 1985 og har i 2006 rundet hæfte nr. 130.

Udover selve seriehæfterne har AC også udgivet eksempelvis Femforce: To Die For, der af forlaget betegnes som en graphic novel – dog er den ikke grafisk og kvalitativt på højde med det, vi herhjemme er vant til fra eksempelvis G. Floy Studio. Desuden er selskabet begyndt at genudgive gamle hæfter i albumform med nye titler. Her kan Femforce: Victory Reborn nævnes, der er sammensat af hæfte nr. 23, 24, 25 og 28.

Serien er en klassisk superhelteberetning, hvor verden skal reddes og skurke bekæmpes. Det lille twist – som sikkert er et trækplaster for mange mandlige nørder – er, at Femforce udelukkende består af smukke, storbarmede kvinder. Disse bliver anført af den legendariske Ms. Victory og blandt de andre medlemmer finder vi Nightveil, She-Cat, Synn, Stardust og Tara.

Ms. Victory hedder egentlig Joan Wayne og er biotekniker – selvfølgelig er der tale om en hemmelig identitet, og navnet Joan Wayne skal ses som en reference til Bill Blacks store helt, westernlegenden John Wayne.

Det spøjse er, at Joan Wayne blev født tilbage i 1915, hvorfor hendes krop i dag er som en gammel kvindes. Men naturligvis fik Joan fremstillet et stof – V-47 – i 40’erne, der giver hende evig ungdom. Hun behøver bare at indtage det, og vupti er hun en smuk, ung kvinde klar til at redde verden.

Serien er dybt naiv, både i stil og handling, og er en hyldest til de amerikanske superheltes guldalder. Specielt til de gamle superhelte, som AC har genudgivet i Men of Mystery. Men Femforce oser af sex og har en friskhed såvel som en stor underholdningsværdi, der gør den perfekt for et moderne publikum. Det er vitterligt lykkedes for AC at fusionere klassiske old school superhelte-historier, som Jack Kirby lavede dem, med en ny tids mere pågående elementer.

Men of Mystery

Fra 'Men of Mystery' nr. 46
Fra ‘Men of Mystery’ nr. 46.

Her har vi at gøre med genudgivelser af de helte, som slog deres folder i 40’erne. Mange af historierne blev udgivet under Anden Verdenskrig og blev, som så meget andet dengang, brugt som propaganda og virkelighedsflugt. Mange af heltene bekæmper nazister, selvom disse optræder under andre navne og bærer mærker, der kun ligner hagekors.

Det er tjubang-underholdning fra en tid, hvor der kom en ny helt hver uge. Her kommer blot en lille opremsning af nogle af de navne, som er at finde i Men of Mystery-serien, der består af en masse korte, afsluttede historier: Foster – the Great Defender, Neon the Unknown, Manhunter, The Jester, Phantom Lady, The Green Mask, Samson, Airboy, The Blue Beetle, Bulletman samt Ibis the Invincible.

Og man kunne fortsætte i en uendelighed. Lyder det ikke tiltalende? Det er i hvert fald meget underholdende og uforpligtende læsning. Man forstår godt, hvorfor Bill Black har kastet sin kærlighed på de gamle helte. Men of Mystery-serien er helt afgjort noget for alle, der interesserer sig for de ældste Marvel- og DC-udgivelser.

Best of the West

'Best of the West' nr. 55
‘Best of the West’ nr. 55.

Hvis du har et blødt punkt for de pulpwesterns, som Hollywood spyttede ud på samlebånd i 50’erne, så er denne serie lige noget for dig. Som i filmene er vi langt fra John Fords mytiske mesterværker, men underholdningsværdien er helt i top.

Tegnestilen er naiv og enkel, og historierne er ganske teksttunge. Dog er sproget så letbenet, fyldt med tempo og med en forståelse for, hvordan man driver en fortælling frem, at den glider forbløffende let ned. Hør bare hvad Redmask siger, da han jagter Strawman: ”The Strawman has one weakness! Wherever he goes, some of those straws he uses to disguise himself will fall off! All I have to do is find them.”

Navnene på historierne er helt fantastiske. Et par eksempler er Redmask vs. The Strawman, Rocky Lane in the Frame-Up, Tom Mix and the Mortgage on Murder og The Durango Kid: Strong Medicine. Så køb en bunke af disse hæfter, tag din Stetson på, rul dine cowboy-smøger og sæt dig til at læse dem på verandaen, når solen går ned. Top underholdning kan jeg bare sige.

Læg et besøg forbi AC’s hjemmeside og køb det, dit hjerte begærer, hvis du har en svaghed for old school-tegneteknik såvel som historier, hvor det skarpe plot og den håndgribelige action overskygger de kunstneriske ambitioner.

Forlagets hjemmeside er meget omfattende, informativ og fyldt med interviews, baggrundshistorier og alt muligt andet guf om udgivelser, der ikke er omtalt her. Personligt mener jeg, at AC Comics har meget at byde på. Det ville være et godt sted at starte sin nostalgiske samling, og så er der selvfølgelige også de sexede heltinder fra Femforce. Hvem kan frasige sig ikke godt at gide læse en tegneserie med sexede kvinder i stramme kostumer? I hvert fald ikke mig. God fornøjelse med AC Comics.

Udgivet i nr. 9 | 13/07/2006

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.