Jericho: Second Season

4 minutters læsetid
Jericho: Second Season

Første sæson af Jericho sluttede af med brag. Et brag på flere forskellige fronter. For det første i forhold til plottet, hvor historien fik et voldsomt klimaks, hvor spændingen mellem Jericho og nabobyen New Bern udviklede sig til et klassisk slag i bedste frontierstil: By mod by, holdninger mod holdninger og mand mod mand. Og så blandede militæret sig.

Ryggen mod muren

Et andet brag, som også gav genlyd, var, at CBS på grund af dårlige ratings besluttede, at serien skulle stoppe. Hvilket antiklimaks! Heldigvis trykkede fansene på den røde knap, og det gjorde, at man valgte at producere en anden sæson, som desværre også fik dårlige ratings og blev stoppet.

Og det er så det sidste, vi på tv-seriefronten har fået af Jericho, som dog er fortsat som tegneserie. Alt dette smitter desværre af på anden sæson, som virker forjaget, nærmest som om producenterne og manuskriptforfatterne har lavet den med ryggen mod muren og pistolen for panden.

Et nyt USA… eller ASA

Jericho: Second Season starter, hvor første sæson sluttede: Militæret stoppede konflikten mellem New Bern og Jericho. Borgmesteren er død, og nu er det, at sønnerne, Jake og Eric Green for alvor skal tage over, hvor deres fader stoppede.

Det viser sig, at der er dannet en ny regering, med nyt flag (ASA, Allied States of America), og at Amerika nu er splittet i to dele: dem der støtter den nye regering og dem, der ikke gør. Og det er et rigtig fint fortællemæssigt greb, da vi nærmest er tilbage ved den amerikanske borgerkrig og de værdier, som i første omgang grundlagde det amerikanske samfund.

Naturligvis har den nye regering ikke rent mel i posen, og en af skurkene fra første sæson, den fæle Jennings & Rall-lejesoldat Goetz (D.B. Sweeney), dukker nu op som en del af den nye regering og som vores heltes vigtigste modspiller i Jericho. Det viser sig nemlig, at den nye regering nærmest er identisk med megafirmaet Jennings & Rall, og at trængslerne kun lige er begyndt for beboerne i Jericho.

Nu går der nemlig politik i sagerne, og Jericho bliver til en gryderet, hvor ingredienserne er en sadistisk skurk med store beføjelser, en splittet militærmand med hjertet på rette sted og vores helt Jake. Samtidig får konspirationerne fra første sæson mere fokus, og der kommer til at tegne sig et billede af den nye regering, som er alt andet end lyserødt. Hvordan det hele spænder af, skal jeg ikke røbe her.

Store problemer

Jericho: Second Season er som første sæson meget underholdende og velspillet. Der er dog nogle store problemer. Hovedpersonen Jake bliver en mere klassisk helt, og det er ærgerligt, da noget af styrken ved karakteren netop var hans position som antihelt. Heldigvis gør Skeet Ulrich det endnu engang fremragende, men noget af seriens kant er poleret væk.

Det største problem er dog, at det hele virker forjaget: for mange plottråde og for mange karakterer lades i stikken, da for meget skal afvikles på for kort tid – dette understreges, når man ser de to forskellige slutninger, som er lavet til serien. Producenterne har i deres iver for at overbevise seerne om, at serien skulle fortsætte, skudt sig selv i foden ved at gøre handlingen alt for omfattende. Og det trækker ned.

Jeg fatter simpelthen ikke, hvorfor serien i første omgang fik så lave seertal, men jeg forstå det godt, når jeg ser anden sæson, der virker som et underholdende men halvhjertet forsøg på at redde patienten fra tv-døden.

Fremragende skuespil, fedt koncept og en bitter smag i munden

På plussiden er stadigvæk skuespillerne, hvor specielt Lennie James som Hawkins virkelig skinner igennem. Men han får også fint følgeskab af Esai Morales som Major Beck og D. B. Sweeney som den sadistiske John Goetz.

Og så er der mange ekstremt fede action- og suspensescener, og efter sidste afsnit sidder man tilbage med fornemmelsen af at se et smukt skib synke ned i glemslen. I den perfekte verden kunne man håbe på, at serien blev taget op igen, eller lavet som en filmversion, hvor der kunne slås krøller på de mange løse ender. Og hvor serien kunne få et værdigt punktum.

Det fortjener den, og det fortjener vi. For konceptet er fremragende og det er underholdningsværdien bestemt også. Hør her hvad CBS-bossen sagde, da nederlaget var en kendsgerning. Man bliver helt ked af, at det ”bare” er seertal og ikke kvalitet, der dikterer, hvad der laves og ikke laves. Snøft…

”The March 25 episode… will be the series finale. Without question, there are passionate viewers watching this program; we simply wish there were more. We thank an engaged and spirited fan base for keeping the show alive this long, and an outstanding team of producers, cast and crew that went through creative hoops to deliver a compelling, high-quality second season…. We’re proud of everyone’s efforts.”

4 stjerner
Titel: Jericho: Second Season
Instruktører: Guy Norman Bee, Sanford Bookstaver, James Whitmore Jr., Martha Mitchell, Jon Turteltaub, Steve Gomer, Seith Mann
Manuskript: Stephen Chbosky, Josh Schaer, Jonathan E. Steinberg, Carol Barbee, Matthew Federman, Stephen Scaia, Dan Shotz, Michael Ostrowski, Robert Levine, Nancy Won, Joy Gregory, Frank Military
Cast: Skeet Ulrich (Jake Green), Lennie James (Robert Hawkins), Kenneth Mitchell (Eric Green), Gerald McRaney (Johnston Green), Pamela Reed (Gail Green), Brad Beyer (Stanley Richmond), Ashley Scott (Emily Sullivan), Esai Morales (Major Beck), D. B. Sweeney (John Goetz)
Producere: Dan Shotz (producer), Karim Zreik (producer), Nancy Won (producer), Joy Gregory (producer), Carol Barbee (executive producer), Jon Turteltaub (executive producer), Stephen Chbosky (executive producer)
Foto: Rick Bota, Rick Maguire
Musik: David Lawrence
Spilletid: 315 minutter (5 timer, 25 minutter) – ca. 45 min/episode
Aspect ratio: 1.78:1
Lyd: Dolby Digital
Sprog: Engelsk
Undertekster: Engelsk
Produktionsland, år: USA, 2008
Produktionsselskaber: CBS Television Studios
Distributør (DVD): CBS DVD & Paramount
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 88 | 13/02/2013

Stikord: Postapokalyptika, TV

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.