Hancock

4 minutters læsetid

HancockHvis man forestiller sig en lettere nedskaleret udgave af Superman, tilsætter en god portion bitterhed, et galopperende alkoholmisbrug og en seriøs “Fuck you”-attitude, ja så har man John Hancock (Will Smith), hovedpersonen i Peter Bergs vellykkede superheltetwist Hancock.

Da Hancock havde premiere i 2008, havde manuskriptet cirkuleret i Hollywood i over ti år. Det første udkast blev skrevet af Vicent Ngo tilbage i 1996, og først i midten af 2000’erne blev projektet vækket til live igen og manuskriptet omskrevet af Vince “X-Files” Gilligan. At Hancock ikke blev til noget i 1990’erne, men først otte år efter årtusindskiftet, skal måske ses i relation til årtiets enorme output af superheltefilm.

Godt nok kom der også superheltefilm i 1990’erne, men den veritable bølge, vi endnu rider på, startede først i 2000 med Bryan Singers X-Men. Selv om markedet tydeligvis ikke er mættet endnu, er det næppe for meget at sige, at vi efterhånden trængte til at se en variation på temaet, og det er netop det, Hancock leverer så glimrende.

En hadet superhelt

Hancock to the rescue!
Hancock to the rescue!

I Hancock spiller Will Smith titelrollen som John Hancock. Han har superstyrke, er usårlig og kan flyve, hvilket gør ham til den fødte superhelt. Desværre er han ensom som ind i helvede, hvilket har givet ham et alvorligt attitudeproblem og et enormt alkoholforbrug. Hver gang han stopper en flok kriminelle, forårsager han massive mængder skade på sine omgivelser, så selv om de egentlig burde elske ham, hader befolkningen i Los Angeles ham.

Hancock møder reklamemanden Ray og hans familie.
Hancock møder reklamemanden Ray og hans familie.

Efter at Hancock redder PR-manden Rays liv, fatter Ray sympati for ham og beslutter sig for at hjælpe Hancock med at forbedre sit image. Da den offentlige anklager efter Hancocks seneste eskapader har udstedt en arrestordre på ham, får Ray ham overtalt til at gå med på spøgen og lade sig låse inde. Rays plan er, at offentligheden efterhånden vil komme til at savne Hancock så meget, at han bliver sluppet ud.

Det er da netop også det, der sker, men i sin første aktion som genfødt superhelt (komplet med stilet superheltekostume og det hele) får Hancock sig også en farlig fjende i form af den superintelligente bankrøver Red (Eddie Marsan).

Hvis ikke du flytter dig, propper jeg hans hoved op i din røv...
Hvis ikke du flytter dig, propper jeg hans hoved op i din røv…

Hele situationen bliver imidlertid endnu mere kompliceret af den tiltrækning, der opstår mellem Hancock og Rays kone Mary (Charlize Theron), som i øvrigt har noget af en hemmelighed! Hvad den er, og hvordan den spiller ind på den videre handling, skal jeg ikke afsløre her.

Udvikler sig til det mere ordinære

Som sagt så gjort...
Som sagt så gjort…

Hancock fungerer klart bedst i den første halve times tid, mens Hancock stadig er ubehagelig og alkoholiseret. Her er superheltesatiren i højsædet, og der kommer rigtig mange morsomme scener ud af konceptet. Filmen kører på den høje klinge til og med Hancocks fængselsophold, der også byder på nogle alvorligt sjove scener, men da Hancock bliver løsladt og må træde i karakter som rigtig helt, taber filmen en smule af pusten og bliver langt mere konventionel.

Hancock genfødt som helt.
Hancock genfødt som helt.

Det er ikke fordi filmen dermed bliver dårlig, men den mister noget af sin friskhed og kommer ganske enkelt til at minde meget om den vare, som den ellers gør så glimrende grin med i de første 30-40 minutter. Til gengæld formår Peter Berg at gøre forholdet mellem Hancock og Mary decideret rørende, og instruktøren må også roses for ikke at trække dette aspekt i filmen i langdrag. Det når at blive rørende, men handlingen går videre, inden det bliver decideret patetisk, og det er godt!

Tilmed holdes Hancocks baggrundshistorie relativt vag, og det er skønt endelig at se en “superheltefilm”, hvor halvdelen af spilletiden ikke behøver udarte sig som en oprindelseshistorie. Jeg skal ikke gå i detaljer omkring Hancocks superheltekræfter, men blot sige, at forklaringen er relativt frisk inden for genren, og idet denne del af historien heller ikke er bærende for filmen, er det præcis den rigtige mængde information, man får om dette aspekt af hovedpersonen – ikke for meget, ikke for lidt.

Sympatisk præstation

Den farlige bankrøver Red.
Den farlige bankrøver Red.

Alle de medvirkende gør det ganske glimrende inden for rammerne af filmens univers. Will Smith kan spille en rolle som Hancock på rutinen, men gør det ikke – han lægger noget mere i det, og det er også én af grundene til, at figuren bliver så sympatisk. Altid underskønne Charlize Theron er hovedsageligt staffage, men stedvist glimrer også hun, og Jason Bateman er bare sympatisk i rollen som den venlige reklamemand Ray.

Mmm... Charlize.
Mmm… Charlize.

Derudover er Hancock rent visuelt flot og står på ingen måde tilbage for de film, den gør grin med. Det er umådeligt tilfredsstillende at se, hvordan det ville udarte sig, hvis en superhelt ganske enkelt var fløjtende ligeglad med collateral damage og smadrede løs som det passede ham eller hende. Og det er da også præcis, hvad Hancock gør i filmens første akt.

I skrivende stund er en fortsættelse planlagt med forventet premiere i 2012. Det har vi egentlig ikke brug for, men hvis bare manuskriptforfatterne formår at bibeholde en del af den friskhed, der præger første del af Hancock, kan det nok ikke gå helt galt.

4 stjerner

Titel: Hancock
Instruktør: Peter Berg
Manuskript: Vicent Ngo & Vince Gilligan
Cast: Will Smith (John Hancock), Charlize Theron (Mary), Jason Bateman (Ray), Jae Head (Aaron), Eddie Marsan (Red)
Producere: Akiva Goldsman (producer), James Lassiter (producer), Michael Mann (producer), Will Smith (producer), Allegra Clegg (co-producer), Eric Heffron (associate producer), Michelle McGonagle (associate producer), Tracey Nyberg (associate producer), Ian Bryce (executive producer), Jonathan Mostow (executive producer), Richard Saperstein (executive producer)
Foto: Tobias A. Schliessler
Klip: Colby Parker, Jr., Paul Rubell
Musik: John Powell
Spilletid: 98 minutter
Aspect ratio: 2.35:1 anamorphic widescreen
Lyd: Dolby Digital 5.1
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk, engelsk
Produktionsland, år: USA, 2008
Produktionsselskaber: Columbia Pictures, Relativity Media, Blue Light, Weed Road Pictures, Overbrook Entertainment, Forward Pass, GH Three
Distributør (DVD): Sony Pictures Home Entertainment (DK)
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 55 | 13/05/2010

Stikord: Superhelte

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.