Gothika

2 minutters læsetid
Gothika

I Gothika befinder vi os endnu engang på én af horrorfilmgenrens klassiske lokaliteter: Sindssygehospitalet.

Ret beset er filmens Woodward Penitentiary godt nok et fængsel, men alle de indsatte er tydeligvis sindssyge i forskellig grad, og det er dette aspekt, filmen fokuserer på.

Miranda Gray (Halle Berry) er én af psykiaterne, der arbejder i fængslet. Hun er gift med den ledende psykiater på stedet, Douglas (Charles S. Dutton), og kollega med Pete Graham (Robert Downey, Jr.), der måske – måske ikke – er vild med hende.

Hukommelsestab og øksemord

En aften, da Miranda er på vej hjem, må hun tage en omvej på grund af dårligt vejr, og hendes bil kører i grøften, da hun må undvige en ung kvinde, der pludselig står midt på vejen.

Da Miranda nærmer sig den unge kvinde, bryder først den unge kvinde og derefter Miranda i flammer, hvorefter Miranda vågner – i en celle på hospitalet.

Hun er nu indlagt på det selvsamme hospital, hun selv arbejder på, og kan ikke tydeligt huske noget fra de sidste tre dage.

Pete må fortælle hende, hvad der er sket: At hun kørte hjem fra hospitalet og brutalt myrdede Douglas med en økse!

Overnaturlige hændelser

Herefter begynder Miranda at se ting og sager, der ikke kan lade sig gøre. Noget overnaturligt lader til at være på spil, men Miranda, der tror på videnskaben, slår det indledningsvist hen.

Det kan hun dog ikke blive ved med, og de overnaturlige hændelser fortsætter, samtidig med, at hun begynder at mistænke nogen i fængslet for at have noget med det hele at gøre.

Habil iscenesættelse

Præcis hvordan filmen herefter udarter sig, skal jeg ikke afsløre, og det følgende kan næppe kaldes en decideret spoiler – men opmærksomme genrefilmfans vil måske allerede i løbet af filmen tænke deres, når de under forteksterne har set, at Robert Zemeckis er én af filmens producenter.

Faktisk er der markante tematiske ligheder mellem Clark Greggs manus til Zemeckis’ egen What Lies Beneath (2000) og Sebastian Gutierrez’ manus til Gothika.

Her slutter sammenligningerne med What Lies Beneath dog også, for hvor Zemeckis’ film er en stilfuld og effektiv Hitchcock-pastiche, er Gothika en betydeligt mere gennemsnitlig affære.

Ikke at filmen er decideret dårlig, men der er meget lidt opfindsomhed i manuskriptet eller iscenesættelsen, der måske nok er habil, men heller ikke meget mere.

Jævn metervare

Filmens første del er klart den mest velfungerende, hvor man som publikum for en tid er i tvivl om, hvorvidt der faktisk er noget overnaturligt på spil, eller Miranda virkelig er blevet sindssyg.

Så snart filmen toner rent flag, er Gothika en ganske traditionel gyserfilm med de obligatoriske jumpscares, som man ser komme på lang afstand.

Hele forestillingen bliver aldrig rigtig dårlig, men den hæver sig også sjældent over jævn metervare, til trods for et cast, der foruden Halle Berry, Robert Downey Jr. og Charles S. Dutton også tæller solide navne som Penélope Cruz, Bernard Hill og John Carroll Lynch.

På sin vis er det lidt ærgerligt at et så godt cast spildes på så gennemsnitlig en film, men når det er sagt, er Gothika på ingen måde fornærmende dårlig. Den kunne bare have været langt bedre.

3 stjerner
Titel: Gothika
Instruktør: Mathieu Kassovitz
Manuskript: Sebastian Gutierrez
Cast: Halle Berry (Miranda Grey), Robert Downey Jr. (Pete Graham), Charles S. Dutton (Douglas Grey), John Carroll Lynch (Sheriff Ryan), Bernard Hill (Phil Parsons), Penélope Cruz (Chloe Sava)
Foto: Matthew Libatique
Klip: Yannick Kergoat
Musik: John Ottman
Spilletid: 98 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Sprog: Engelsk
Produktionsland, år: USA/Frankrig/Canada/Spanien, 2003

Anmeldt i nr. 208 | 13/02/2023

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.