Flossie

3 minutters læsetid
Flossie

a href=”http://www.planetpulp.dk/billeder/film/flossie/flossie_boxcover_stor.jpg”>Med de seneste måneders anmeldelser af Bel Ami (1976) og Justine och Juliette (1975) skulle man næsten tro, at vi havde skrabet bunden når det gælder svenske Mac Ahlbergs sexfilm fra 1970’erne. Man kan imidlertid udmærket tro om, for Flossie er så langt den tyndeste af de tre lummerfilm fra svenskerens hånd.

I modsætning til de to andre film, der dog har en form for handling, er Flossie nærmest helt berøvet enhver form for iscenesættelse af de sexscener, det jo handler om. Med det tyndest tænkelige påskud sætter Ahlberg gang i sagerne – endnu en række endeløse (hovedsageligt) softpornscener, der nu om stunder er gabende kedsommelige.

Litterært forlæg

Jack Frank som filmens mandlige hovedperson.
Jack Frank som filmens mandlige hovedperson.

Ahlberg har imidlertid ikke været uden ambitioner: ligesom Bel Ami var løseligt baseret på Guy de Maupassants roman af samme navn fra 1885 og Justine och Juliette var baseret på en række romaner af Marquis de Sade, har også Flossie et litterært forlæg.

I modsætning til hvad Espen Rambøl fejlagtigt hævder i DVD’ens medfølgende booklet, er filmen ikke baseret på en roman fra 1810 af John Archer, men på en anonymt forfattet roman fra 1897 med den fulde titel Flossie, A Venus of Fifteen: By one who knew this Charming Goddess and worshipped at her shrine. Det er muligt, at Rambøl her sammenblander navnet på romanens fortæller, en vis Kaptajn Archer, med den amerikanske politiker John Archer, der døde i 1810, men lad nu det ligge.

Marie Forså som Flossie.
Marie Forså som Flossie.

Romanen handler om denne Kaptajn Archer; en 35-årig mand der under en spadseretur på Piccadilly bliver betaget af den 15-årige Flossie på grund af størrelsen af hendes bryster (!). Senere sætter pigens værge et møde i stand, da Flossie er blevet forelsket i ham, men desværre for kaptajnen har Flossie lovet sin værge at forblive jomfru, så det kan ikke blive til andet end oralsex. Hvilket så derefter er romanens hovedomdrejningspunkt.

Ib Mossins onde tvilling

Here we go again...
Here we go again…

Langt hen ad vejen følger Ahlbergs film også ovenstående handling, og krydrer den så med diverse anekdoter fra Archers tidligere sexliv, så det hele ikke skal være forskellige former for oralsex, som man alligevel ikke ser noget af. Archer er i Ahlbergs film ambassademedarbejder i Sverige, og spilles af Jack Frank, der mest af alt ligner Ib Mossins onde tvilling. Flossie spilles af Marie Forså, og hendes værge, der også kommer i erotisk spil, portrætteres af Kim Frank.

Handlingen, såfremt man vælger at kalde den det, skydes i gang næsten med det samme, og så går det ellers slag i slag – eller knald i knald om man vil – indtil filmen er slut efter 89 minutter. Halvanden meget lange timer.

Markedsføringslingo

Flashback til Flossies ophold på en pigeskole i Schweiz.
Flashback til Flossies ophold på en pigeskole i Schweiz.

Jeg har absolut intet til overs for Flossie. Selv om også Justine och Juliette er en rædsom film, forsøger den sig da med en form for handling, og Bel Ami er i sammenligning det rene plotdrevne mesterværk. DVD-coverets omtale af filmen som ”velspillet”, ”stærk og flot” osv. er typisk markedsføringslingo, og skal efter min mening ikke tages seriøst.

Nu vi er ved overdrivelserne, så kan man måske også stille spørgsmålstegn ved Espen Rambøls omtale i DVD’ens booklet af, at Flossie er fotograferet af ”Ingmar Bergmans filmfotograf Tony Forsberg” – særligt når Forsberg kun har fotograferet én Bergman-film, og det tilmed en TV-produktion (Larmar och gör sig till fra 1997). At han også fungerede som second unit kameraoperatør på Fanny och Alexander (1982) gør ham vist næppe til ”Bergmans filmfotograf”. Enten er det sjusk eller også er det bevidst vildledende – vejledende er det i hvert fald ikke! En skuffende udvikling i kvaliteten af de booklets, der følger med mange af Another World Entertainments udgivelser.

Bert Torn, Anthon Berg og alle de andre

Flossie mister mødommen.
Flossie mister mødommen.

Det er Ahlberg selv, der har skrevet Flossie. Det gjorde han under pseudonymet Bert Torn, som også var hans instruktørpseudonym på filmen, ligesom Tony Forsberg i øvrigt er krediteret som Anthon Berg og filmens anden fotograf Dan Myhrman er krediteret som Dan Mann. Generelt er der mange pseudonymer i spil, som tilfældet jo som regel er inden for den erotiske genre, og når det lige kommer til Flossie kan man egentlig ikke fortænke nogen i det. I må kalde mig Alan Smithee, hvis Mac Ahlberg har været stolt af det her.

Er du typen, der ærgrer dig over, at du ikke var født, da pornobiograferne havde deres storhedstid i 1970’erne, eller er du gammel nok til at drømme dig tilbage til dem, så kan du roligt investere i Flossie og en rulle toiletpapir. Alle os andre kan passende bruge de 99 kroner på andre sager.

Flossie er venligst stillet til rådighed af Another World Entertainment.

1 stjerne
Titel: Flossie
Instruktør: Mac Ahlberg (som Bert Torn)
Manuskript: Mac Ahlberg (som Bert Torn) efter en anonym forfatters roman Flossie, A Venus of Fifteen fra 1897
Cast: Marie Forså (Flossie) (som Maria Lynn), Jack Frank (Jack Archer), Anita Ericsson (Ylette) (som Anita Andersson), Kim Frank (Eva Leander)
Producere: Inge Ivarsson (producer) (som Ivan Bernhardsson)
Foto: Tony Forsberg (som Anthon Berg) & Dan Myhrman (som Dan Mann)
Klip: Werner Johansson
Spilletid: 89 minutter
Aspect ratio: 1.66:1
Lyd: Mono
Sprog: Svensk
Undertekster: Dansk, norsk, finsk
Produktionsland, år: Sverige, 1974
Produktionsselskaber: Filminvest AB
Distributør (DVD): Another World Entertainment (DK)
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 52 | 13/02/2010

Stikord: Erotik, Softporn

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.