Film Posters: Exploitation

3 minutters læsetid
Film Posters: Exploitation

En hel bog med lækre filmplakater fra de mest underlødige exploitationfilm igennem tiden lyder som noget af en drøm for ægte videonarkomaner, så undertegnede kunne da heller ikke lade være med at savle over synet af bogens indbydende omslag. Film Posters: Exploitation er prydet med billeder fra et par pikante plakater i nogle skarpe farver.

Ikke underligt at folk blev nysgerrige

Bogen er en del af en længere serie, lavet af Tony Nourmand og Graham Marsh. Serien består af bøger med filmplakater for diverse filmgenrer. Der er bøger for Westerns, Horror, Science Fiction, 70’er/80’er-film samt mange andre. Men denne bog har taget sig af de mere underlødige filmplakater og samlet dem under Film Posters: Exploitation.

Exploitationgenren slår generelt på en kombination af (kvindelig) nøgenhed og vold for at skrabe nogle nemme penge sammen til filmbagmændene. Mange anser disse film som halvpornografiske eller bare generelt underlødige, hvilket naturligvis er et spørgsmål om definitioner og smag, men en sjælden gang imellem var der alligevel en exploitationfilm, som havde et eller andet på hjerte, hvor bizart det end måtte være.

Ofte lovede plakaterne alt for meget, og de leverede stort set aldrig noget af det, de lovede, men plakaterne (og de lokkende tilbud) gjorde, at publikum betalte pengene og gik ind og så dem. Når man ser på plakaterne i dag, er det ikke så underligt, at folk blev nysgerrige. Mange af plakaterne er rigtig fede og har en helt speciel stil over sig, som filmplakater bare ikke har i dag – måske lige med undtagelse af sådan noget som plakaterne fra Rodriguez/Tarantino-projektet Grindhouse (2007), der jo netop også var lavet som en hyldest til 1970’ernes exploitationfilm.

Spændende læsning

Bogen indledes af et forord af Dave Kehr, som er en kendt filmkritiker, der har skrevet om film for bl.a. The New York Times og Entertainment Weekly og som også har skrevet bogen Italian Film Posters. I forordet fortæller han lidt om, hvad hele dette projekt går ud på, hvad exploitation er, samt hvorfor de har samlet disse plakater under denne overskrift. Det er spændende læsning, og er man også interesseret i historien bag plakaterne og genren er det et godt supplement.

Efter forordet er der et lille afsnit med titlen “Missing From Mainstream”, som går i dybden med, hvordan exploitation er opstået, og hvordan genren har udviklet sig gennem tiden. Genren har berørt mange forskellige emner, og mange af dem prøver også at forklare noget, vi ikke ved så meget om, eller advarer os imod noget – som f.eks. plakaten til Marihuana: Weed With Roots in Hell (1935) fra før, der egentlig var noget, der hed “exploitation”, og som advarer publikum imod faren ved at ryge hash.

Senere blev exploitationgenren præget af større eller mindre mængder hud, som f.eks. softpornserien af Emanuelle-film, og ret ofte blev filmene tilsat elementer som vold og tortur, som f.eks. Ilsa-filmene.

Mange flotte plakater

Der er ikke ret meget andet tekst i bogen, men det er vel heller ikke derfor, man køber en bog om filmplakater. Det handler om billederne, og der er mange flotte imellem. Der er 188 sider kun med lækre plakater i farver samt en lille tekst under hver plakat, som kort fortæller, hvor plakaten stammer fra, hvor stor den er, og ofte hvem, der har lavet/tegnet den.

Engang imellem er der en lille tekst omkring plakaten og dens tilblivelse. Der er f.eks. en lille fin tekst om designet af plakaten til Barbarella (1968), som måtte laves om til det britiske publikum, da man ikke kunne fremvise sådan lummerhed offentligt.

Vi finder også en lille Russ Meyer-samling midt inde i bogen, hvor der forklares lidt om hvem, han var, og hvilken indflydelse, han havde på genren med nogle af sine væsentlige film som The Immoral Mr. Teas (1959), Motor Pscyhos (1965) og Faster Pussycat! Kill Kill! (1966). Det er ikke det helt store leksikon, men det er nemt og letforståelig læsning til dem, som er interesseret.

Værda at kigge nærmere på

Jeg har ikke selv fået muligheden for at læse nogle af de andre bøger i serien, men hvis der bare er lagt halvt så meget arbejde i dem, som der er i denne, burde der ikke herske nogen tvivl om, at de er værd at kigge lidt nærmere i. Så alt i alt kan jeg kun anbefale at kigge nærmere på Film Posters: Exploitation, hvis man en dag støder på den.

5 stjerner
Titel: Film Posters: Exploitation
Forfatter: Dave Kehr
Tilrettelæggelse: Tony Nourmand & Graham Marsh
Forlag, år: Evergreen, 2005
Format: Paperback
Sideantal: 191

Anmeldt i nr. 30 | 13/04/2008

Stikord: Filmhistorie, Non-fiction

Skriv et svar

Your email address will not be published.