Exodus: Bind 2

4 minutters læsetid

Exodus: Bind 2Jacob Rask Nielsens Exodus: Bind 1 er zombieunderholdning af en meget speciel og fin karat. Selve handlingen er papirtynd og spækket med klichéer. Men på grund af det meget, meget grafiske formsprog og en ferskhed i dialogen blev albummet stadig til noget helt unikt, og skildrede den klassiske zombiefortælling med en meget anderledes stil.

Det var derfor med stor spænding at jeg, nærmest som en zombie der skriger ”Brain”, kastede mig over Exodus: Bind 2. Blev mit zombiefiks leveret præcist, og kunne Jacob Rask Nielsen følge op på det fremragende første bind i sin egen zombietrilogi? Svarene er to rungende JA’er.

Hassan, Bernt og Viola på røven i KBH

Metalaget hvor Hassan leger horrorekspert.
Metalaget hvor Hassan leger horrorekspert.

Handlingen i bind 2 tager over lige i det sekund, bind 1 slutter. Vi er i København på taget af et hotel. Portieren Hassan, kokken Bernt og den gravide Viola er netop sluppet væk fra en horde zombier, da det går op for dem, at hele byen brænder. Anarki, død, vold og zombier. Ja, dommedag står og tripper for at komme ind.

Der er nu ro til en kort samtale og Bernt fortæller om et minde fra sin fortid som stærkmand og knivkaster i et cirkus: en spåkone fortalte, kort før hun døde af skræk, hvorledes hun i Bernts hånd så hele verdens undergang. Hun så tre tegn på enden: levende døde, byen brænder og Exodus!

Hassan, der er eksperten i forhold til horrorfiktionen, fortæller, at de skal ud af byen for at overleve. Men før de kan tage stilling til dette, vrimler taget pludselig med zombier. Men ud af den blå luft kommer en helikopter vores trekløver til undsætning. Og ellers ikke mere af handlingen her.

Nyt look til zombiemyten

En helikopter kommer til undsætning.
En helikopter kommer til undsætning.

Jacob Rask Nielsen fortsætter med at imponere med sine klichéer og sit stærke formsprog, som netop giver nyt liv til en gammel traver. Uden de sorte og hvide flader, den enkle baggrund, de karikerede hovedpersoner og det rigtige træsnits-feel ville Exodus bare være havnet i den ligegyldige ende af zombiemøddingen. Men på trods af at handlingen ikke giver noget nyt til zombiemyten, så gør stilen det til gengæld, og klichéerne føles faktisk ganske friske.

Jeg har to store problemer med Exodus: Bind 2, og det er to problemer, som hænger sammen: albummet er for kort, og der lægges op til for mange ting, som skal forløses i det tredje og sidste bind. Jeg håber, og opfordrer til, at Jacob Rask Nielsen enten gør tredje bind meget, meget langt eller at han dropper trilogi-idéen og fortsætter serien i endnu flere bind. Ellers frygter jeg, at slutningen bliver uforløst og lige så forhastet som en munks besøg på et bordel!

Mødet med Bull Shit Christiansen og hans paranoide makker Henning.
Mødet med Bull Shit Christiansen og hans paranoide makker Henning.

Men når det er sagt, så er bind 2 om muligt endnu mere underholdende, blodigt og morsomt end bind 1. På de 80 sider, der er læst på samme tid som den førnævnte munk bruger på bordellet, møder vi både masser af zombier, en B.S. Christiansen-klon på stoffer, en hemmelig militærenhed og en masse andet. Det er forrygende underholdning og mest af alt skinner det igennem, at Jacob Rask Nielsen har en stor fortælleglæde og en kærlighed til zombiegenren. Og det smitter af på læseren.

Det er bestemt heller ikke noget minus, at hans streg er både grafisk lækker, blodig og meget morsom. De sorte og hvide flader bruges optimalt både når der tale om karikerede personer og blodige zombier. Flowet er helt forrygende, og det er måden, hvorpå der leges med de enkelte tegningers størrelse også. Og så får vi flere helsidesillustrationer med zombier og ødelæggelse! Der er konstant action, og den meget simple handling skrider af sted med lynets hast.

Skidt ud af røven på B.S. og et nyt zombiefiks af høj kvalitet

Zombier!!!!!
Zombier!!!!!

Jacob Rask Nielsen formår at komme med rammende dialoger (og et sprogbrug som er tæt på når Anden er bedst), hvor min personlige dialogstump falder, da B.S.-klonen forklarer udtrykket ”røvskidt” – i det følgende ser vi både eksempler på humor og zombieklichéer:

”Skidt ud af røven og efterladt i lortet. Søster. I mine 37 år som professionel soldat og cykel coach har jeg aldrig set noget lignende! Det er det rene vanvid. Kannibaler. Borgerkrig. Kaos hersker overalt! Hele vores deling blev slagtet i et fuldstændig uventet angreb. Til vores held sad vi og røg tjald i chopperen her og kunne undslippe de sindssyge horder.”

Den håndgribelige action, den morsomme dialog, de blodige optrin og det specielle grafiske udtryk gør også, at der er svært at sige, hvem der lige præcis er målgruppen. Er det de unge, der elsker Terkel i Knibe, de frankofile, der godt kan lide det grafiske udtryk, de gamle zombiekendere, hattedamerne der gerne vil være med på moden eller de voldshungrende splatterfans? På en måde er det sgu’ nok dem alle sammen. Der er noget både for dem, der er til action og zombier, og noget til dem, der godt kan lide at se en alternativ streg og en personlig stil fra kunstnerens side.

Men mest af alt er Exodus: Bind 2 underholdning af meget høj kvalitet, som er pakket ind i et formsprog, der giver nyt liv til zombiemyten. Glæder mig til næste bind – og husk nu at albummet hun koster en halv hund, så der er ikke nogen undskyldning for ikke at besøge Tjubangs hjemmeside og bestille dit eksemplar!

Exodus: Bind 2 er venligst stillet til rådighed af Forlaget Tjubang.

5 stjerner

Titel: Exodus: Bind 2
Seriens titel: Exodus
Forfatter: Jacob Rask Nielsen
Tegner: Jacob Rask Nielsen
Albumlængde: 80 sider
hvid
Exodus: Bind 2 udkom i 2009 på Forlaget Tjubang.

Anmeldt i nr. 50 | 13/12/2009

Stikord: Danmark, Fortsættelse, Intertekstualitet, Splat, Zombier

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

1 Comment

Skriv et svar

Your email address will not be published.