Eurocon 2007

4 minutters læsetid
Eurocon 07

Fra den 21. til 23. september blev den 29. europæiske science fiction-festival afholdt på medborgerhuset i Valby. Det skal ikke forstås som om alle 29 kongresser er blevet afholdt i København, og man skal heller ikke lade sig narre af lokaliteten. Arrangementet var både stort og fyldt til bristepunktet med tilbud om foredrag, film, paneldebatter, konkurrencer og salgsboder.

Havde du forestillet dig fem overvægtige nørder i slidte Star Trek-uniformer, kan du altså godt tro om igen. At førnævnte fem nørder nok har været på kongressen, er en helt anden snak. Planet Pulp var naturligvis på pletten nogle timer lørdag eftermiddag for at snuse lidt til stemningen.

Nye og gamle foreninger – og en enkelt religion

Marvel Morten Søndergaard fra Fantask.
Marvel Morten Søndergaard fra Fantask.

Eurocon havde mere eller mindre beslaglagt hele medborgerhuset, hvilket betød, at man i stueetagen fandt selve kongresreceptionen, baren – eller kantinen om man vil – og så var der også blevet anbragt en række stande.

Den københavnske tegneserie- og spilbutik Fantask havde naturligvis en stand på stedet, der lørdag eftermiddag blev bemandet af selveste “Marvel” Morten Søndergaard, mens det danske Trekkie-forbund havde deres stand direkte ved siden af. Den bedagede forening Science Fiction Cirklen havde også deres stand i stueetagen, hvor de fremviste Cirklens efterhånden meget imponerende antal dansksprogede udgivelser.

Folkene bag Fantastik.
Folkene bag Fantastik.

Cirklens folk, der i øvrigt virkede mere eller mindre i konstant samtale med interesserede forbipasserende, var blevet placeret ved siden af den nogen yngre danske forening Fantastik, der blandt andet afholder kongressen Fantasticon og udgiver magasinet Himmelskibet nogle gange om året.

Både magasinet og kongressen er rettet mere bredt mod de fantastiske genrer, ikke kun science fiction, men har man en interesse i at se, hvad der rører sig, er dette helt sikkert en god vej ind i miljøet. Den mest overraskende stand i stueetagen var helt sikkert Scientologys, der med stor amerikansk professionalisme og et imponerende opbud af L. Ron Hubbard-bøger, ivrigt indsamlede email-adresser.

DM i Star Trek-viden

Til foredrag om H.G. Wells.
Til foredrag om H.G. Wells.

Den store foredragssal i stuen blev også brugt. Da Planet Pulp besøgte Eurocon 07, var det tids nok til at høre et meget fint foredrag om, hvorfor H. G. Wells’ historier fortsat har relevans til trods for deres alder. Meget spændende, og man kunne løbende høre lignende foredrag under hele kongressen – både litterære og naturvidenskabelige indslag.

I mellemstokværkets mange lokaler blev der afholdt mindre workshops og foredrag. Hvad der egentlig foregik, kan ikke siges, men at dømme ud fra programmet, var det spændende oplæg om alt muligt, der bare lugtede lidt af sci-fi. I den lidt mere kulørte ende blev der lørdag eftermiddag afholdt DM i Star Trek-viden. Quizzen, der i øvrigt kun havde piger i finalen, var en klassisk spørgsmålskonkurrence.

Undertegnede blev hængende i lidt tid for at vurdere sværhedsgraden, men det stod ret hurtigt klart, at pigerne ikke var havnet i finalen uden grund. Skyndsomt blev kursen derfor lagt mod anden sal, hvor butikkerne havde deres stande.

Mange paperbacks

Bøger til salg.
Bøger til salg.

Blandt butikkernes boder var der et uhyggeligt antal paperbacks til salg, så havde man tid og mod på sagen, kunne man helt sikkert få udfyldt nogle huller i samlingen. De tilstedeværende butikker var i øvrigt ikke kun danske butikker. Der var også kommet folk fra England og Irland, så til trods for at selve butiksområdet måske ikke var imponerende stort, var det trods alt et ret forskelligartet udbud.

Lidt overraskende var der ikke ret meget fan-merchandise, og film blev der heller ikke solgt ret mange af. Man kunne dog samle sig en pæn del VHS’er med diverse former for TV-sci-fi, men de gamle bånd trak tydeligvis ikke ret meget i publikum. For feinschmeckerne blev der afholdt auktioner, men desværre ikke mens jeg var på stedet.

Flere af butikkerne havde i nogen grad strømlinet deres udbud efter kongressens indbudte gæster, hvilket jo sådan set var meget smart. Så kunne man både få købt lidt nyt lekture og samtidig endda få det signeret af et af koryfæerne. Det var i øvrigt nogle ganske prominente navne, der var mødt op.

Fine gæster

Zoran Živkovic.
Zoran Živkovic.

Æresgæsterne talte først og fremmest Anne McCaffrey, der må regnes som en af den amerikanske genrelitteraturs helt store navne. I disse dage, hvor fantasy står i høj kurs, er det vel nok hendes Pern-bøger der får størst opmærksomhed, men damen har en uhyrlig produktion bag sig, som bestemt omfatter et substantielt bidrag til SF-genren.

Af lidt mindre kaliber er Stephen Baxter og Zoran Živkovic, der bestemt ikke har været i branchen så længe som McCaffrey, men begge har siden 90’erne bidraget med spændende nytænkt fiktion. Navnlig serbiske Živkovic er værd at checke ud.

Planet Pulps M. Jürgensen og Harry Harrison - the man.
Planet Pulps M. Jürgensen og Harry Harrison – the man.

Det var også en stor fornøjelse at se Harry Harrison på kongressen. Harrison må efterhånden regnes som en af sci-fi-branchens veteraner, og skulle nogen være i tvivl om, hvem han er, var det ham, der opfandt den kække rumhelt The Stainless Steel Rat og skrev den fabelagtige, banebrydende roman Make Room! Make Room! i 1966. Dog er der nok endnu flere, der kender historien gennem den senere filmatisering med navnet Soylent Green fra 1973.

Rollespillere repræsenteret

Spilforskeren og RPG-nørden Lars Konzack.
Spilforskeren og RPG-nørden Lars Konzack.

Dertil var der også en bunke andre spændende mennesker, der talte om alt fra film og tegneserier til rollespil. Rollespillerne var endda ganske solidt repræsenteret gennem Sanne Harder og Lars Konzack. Sidstnævnte, der om søndagen holdt foredraget “Sub-creation in game design”, må i øvrigt siges at være en ganske velvalgt gæst, ikke kun på grund af sin indsigt i emnet, men også fordi han også har en af de få danske cyberpunk-romaner, 20.02.2020 fra 1993, på samvittigheden.

Nu kunne man let fortsætte med at remse gæster op, men i stedet vil jeg anbefale, at man kaster et blik på kongressens hjemmeside. Her kan man finde en komplet fortegnelse, og alle de oplysninger, man behøver.

Hatten af

Eurocon virkede på en udefrakommende besøgende som et rigtig tiltalende arrangement. Folk så glade og tilfredse ud. Stemningen var god, og de fleste folk særdeles imødekommende. Faktisk var det ret tydeligt, at det sociale var et meget vigtigt element, men sådan er det jo næsten altid på kongresser.

Planet Pulp tager i hvert fald hatten af for arrangørerne, og ønsker dem til lykke med en god konges, der havde et flot opbud af spændende tilbud. Næste gang afholdes Eurocon i Moskva, men der kikker vi næppe forbi.

Udgivet i nr. 24 | 13/10/2007

Flere billeder fra connen:

Hos ScientologyDM i Star TrekBlandt de sælgendeSci-Fi-nørder fra Irland
En irer med en smart vestGamle VHS'er kunne skam også købesEn Storm Trooper i ValbyEndnu en fin vest
Darth viser vejAmerikanske Anne McCaffrey-fansEn Storm Trooper mereUdenfor

Skriv et svar

Your email address will not be published.