Den 21. april udkom 3rd person shooter-spillet Rogue Trooper til PC, X-Box og Playstation. Det er lavet efter den klassiske 2000 AD-serie/karakter af samme navn. Spillet er skabt af det britiske computerfirma Rebellion, som sjovt nok også ejer 2000 AD-bladet, så det er kun helt naturligt, at 2000 AD har sat alle sejl for at promovere spillet.
Det er hovedsageligt sket ved at genudgive en række opsamlinger af de gamle historier samt ved at samle og genudgive nogle af de ikke tidligere genoptrykte historier. Alt i alt er det sikkert et smart træk. Det gælder jo om at smede, mens jernet er varmt, og promotion virker jo i begge retninger.
Det kan være at computerspillet får nogle nye folk til at opdage tegneserien og får genvakt kærligheden hos gamle fans. Som en af de gamle fans er jeg i hvert fald helt bestemt glad for den øgede opmærksomhed, Rogue Trooper nu har fået, både udgivelses- og omtalemæssigt.
Den ultimative krigstegneserier
Rogue Trooper dukkede for første gang op i 2000 AD prog nr. 228 fra september 1981 og blev i løbet af meget kort tid én af de mest populære serier i 2000 AD. Serien blev opfundet af forfatter Gerry Finley-Day og tegner Dave Gibbons, der naturligt nok har stået for de første mange historier.
Senere er der kommet andre tegnere til, men Gerry Finley-Day var i meget lang tid den, der skrev alle Rogue Trooper-historierne. Grundlaget for Dave Gibbons og Gerry Finley-Days skabelse af Rogue Trooper var, at der blandt 2000 AD’s læsere havde været en udpræget begejstring for de mere krigsrelaterede historier i bladet, så som Fiends of the Eastern Front og ABC-Warriors.
Derudover udsprang 2000 AD oprindeligt fra engelske krigsblade som Battle Picture Weekly og Action! – se sidste måneds artikel om 2000 ADs historie.
Dave Gibbons og Gerry Finley-Day ønskede at lave den ultimative krigstegneserie, der skulle kombinere de bedste elementer fra alle forgængerne. Resultatet blev Rogue Trooper – en genetisk fremavlet soldat, der er gået ”rogue” for at hævne sine døde kammerater. Derfor flakker han hvileløst omkring på en ødelagt slagmarksplanet, hvor en fronterne i endeløs krig er låst håbløst fast.
NU Earth
Serien foregår i en udefineret fremtid, hvor menneskeheden, efter at have begyndt koloniseringen af verdensrummet, af ukendte årsager har delt sig i to stridende lejre: ”Norts” og ”Southers”. En af denne galaktiske krigs absolutte hovedbrændpunkter er planeten NU Earth, hvor hovedparten af Rogue Trooper-seriens handling udspiller sig.
NU Earth er, som navnet antyder, en planet, der tidligere var et jordisk paradis, men nu, efter mange årtier med krigens rasen, er dens overflade hærget og atmosfæren blevet giftig. Rogue Trooper er en G.I., hvilket her står for Genetic Infantryman. Disse kloner blev skabt af Souther-siden i et forsøg på at frembringe de ultimative soldater, der bl.a. er i stand til at indånde luften på NU Earth uden beskyttelsesmaske.
Rogue Trooper, og de andre G.I.’s blå hud og helt hvide øjne er en bivirkning af genmanipulationen. Rogue Trooper er dog den sidste overlevende af sin slags. De andre Genetic Infantrymen blev nemlig dræbt under ”The Quartz Massacre”. Rogue er dog ikke helt alene. Tre af hans G.I.-kammerater nåede han at redde i den forstand, at deres hjernemønster blev kopieret over på såkaldte biochips, således at de stadig kan kommunikere med og hjælpe Rogue.
De fungerer som en slags del af den specielle G.I.-udrustning. De tre er Gunnar, der sidder i Rogues gevær og til dels styrer det, Helm, der sidder i hans hjelm og Bagman, der sidder i Rogues rygsæk. Sammen med disse tre kammerater har Rogue Trooper indledt en ensom jagt på den Souther-general, der forrådte G.I.’sene til Nort-siden, og som var skyld i ”The Quartz Massacre”.
The Traitor General
Ud over hævnen er det også Rogues mål at få genklonet kroppe til sine tre kammerater, men før det kan ske, må han afsløre ”The Traitor General”. Rogue bliver nemlig af Southersiden betragtet og behandlet som en desertør, selv om han på sin færd – med jævne mellemrum – griber ind og hjælper nødstedte Southers mod Nort-styrkerne.
Hvad angår Nort og Souther-siderne, så er der et par underholdende små detaljer i forholdet mellem Southers og Norters, som dukker op undervejs i serien. F.eks. taler Norts og Southers godt nok samme sprog, men med forskellig dialekt, og der kommer engang i mellem nogle udbrud fra Nort-styrker der kan lede tankerne hen på tysk, så som ”nain!”.
Samtidig kan designet af de almindelige Souther-styrkers beskyttelseshjelme godt lede tankerne hen mod designet på de engelske styrkers stålhjelme i både Første og Anden Verdenskrig. Rogue selv ligner på mange måde en klassisk amerikansk G.I. fra Vietnamkrigen. Generelt er seriens tone ikke en, der dæmoniserer en af siderne i forhold til den anden – selv om Rogues sympatier hele tiden klart er ved Southers – men i stedet fokuserer den på den endeløse krigs gru og meningsløshed.
Rogue Trooper 1: The Future of War
Dette er den første opsamling af Rogue Trooper-historierne, der logisk nok samler de allerførste Rogue Trooper-episoder, der kom fra prog. 228 til prog. 265 i 2000 AD i perioden 1981-1982. Det er da også den gruppe af Rogue Trooper-historier, der er blevet genoptrykt flest gange.
Det er selvfølgelig Gerry Findley-Day, der har skrevet alle historierne heri, hvilket inkluderer den første af dem alle. Alene af den grund er albummet en god introduktion til Rogue Trooper, men ikke kun derfor. De første Rogue Trooper-historier er alle ganske korte, på ca. 4 til 5 sider, og helt afsluttede, uden at kræve nogen forhåndsviden.
Mange elementer bliver også introduceret her for første gang, som f.eks. ”The Traitor General”. Det også er med til at gøre albummet til guf for nybegyndere. Endelig har tiden været meget nådig ved Rogue Trooper. Så godt som alle historierne holder hele vejen igennem endnu, 25 år efter, og virker på ingen måde uddaterede. Det er bestemt ikke alle sci-fi-tegneserier, -film eller -bøger, man kan sige det om efter 25 år.
Dette skyldes måske, at Findley-Day heldigvis ikke dykkede alt for meget ned i koldkrigshypen, da han skrev dem, men mere overordnet i temaet ”krig”. Han kiggede mere i retning af krigshistorier fra Første og Anden Verdenskrig samt Korea og Vietnam. En anden vigtig ting er, at Rogue Trooper og hans univers også fødes rent visuelt i episoderne i dette album.
Det gælder specielt for Dave Gibbons, der har stået for at tegne de allerførste af Rogue Trooper-episoderne, men Colin Wilson har også i lige så høj grad været med til at sætte sit præg på serien ved at have tegnet mange af de tidlige episoder.
Rogue Trooper 4: To the Ends of Nu Earth
I modsætning til The Future of War-albummet, er historierne i To the Ends of Nu Earth-albummet for første gang blevet samlet i denne genudgivelse. Ellers har de hidtil kun været trykt i deres respektive progs – hvilket dækker nr. 350 til 392, alle fra 1984.
Dette er også næsten Gerry Findley-Days svanesang som Rogue Trooper-forfatter. For uden at afsløre for meget, kan jeg godt fortælle, at Rogue i dette bind endelig får sit opgør med ”The Traitor General”. Da det var gjort, var Findley-Day også ved at være færdig med serien. Han forsatte som forfatter i ca. et år, indtil 1985, før han valgte at sige stop og forsvinde helt som 2000 AD-forfatter.
Dette betød dog ikke, at serien stoppede. Simon Geller tog over som forfatter og genopfandt Rogue Trooper-karakteren som en interplanetar hitman. Men Rogue Troopers gyldne periode er med Findley-Day ved roret, og To the Ends of Nu Earth er en god repræsentant for den sidste del af denne periode.
I modsætning til The Future of War er en del af historierne i 1To the Ends of Nu Earth længere; nogle af dem strakte sig over helt op til ni progs! Message from Mili-Com hedder den længste af historierne, og titel og afslutningshistorien To the Ends of Nu Earth er også forholdsvis lang. Der er dog stadig nogle kortere i mellem, som Just routine, der er fem sider lang.
Samtidig er der i selve historierne mange flere referencer til tidligere historier, hvilket også er naturligt nok for en serie, der nærmer sig sit klimaks og har kørt nonstop i tre til fire år. Men det gør selvfølgelig også, at den garvede Rogue Trooper-fan nok vil få mere ud af dem end tegneserielæseren, der ikke kender de forudgående historier.
På billedsiden er det Cam Kennedy, der dominerer. Han startede tidligt med Rogue Trooper og er faktisk også med i The Future of War-albummet, men i To the Ends of Nu Earth er det ham, der står for langt de fleste af tegningerne. Steve Dillon, som senere skulle blive kendt for Preacher og Punisher, har også tegnet en del af historierne i dette album, mens han trådte sine barnesko hos 2000 AD.
Det er sjovt at se, hvor meget hans stil egentlig har ændret sig, eller hvor meget han i hvert fald her lægger sig op af Steve Gibbons, Colin Wilsons og Cam Kennedys udgave af Rogue Trooper. Dillons stil er her lidt mindre “tegneserieagtig” end ved Preacher, og det kan jeg faktisk personligt godt lide.
Extreme Edition 15

2000 AD bruger ofte sine “Extreme Editions” til at genoptrykke ting, der ikke er blevet genoptrykt andre steder. Det samme er tilfældet med det nyeste nummer. Denne gang har de brugt “Extreme Edition” til at kaste sig over Rogue Trooper og genudgive en række af de historier fra startfirserne, som undtagelsesvis ikke er skrevet af Gerry Findley-Day.
Et par af dem er endog skrevet af tegneserielegenden Alan Moore. Det er First of the Few, tegnet af Jesus Redondo, og Pray for War, tegnet af Brett Ewins (fantastisk titel for øvrigt) – begge oprindeligt fra 2000 AD-annuals og begge korte, men gode.
Derudover er der to historier, som oprindeligt var at finde i 2000 AD Sci Fi Special: The Fanatics af Peter Mulligan, tegnet af Jose Ortiz, og Portrait of a rebel af Simon Geller – der senere overtog serien fra Finley-Day – og tegnet af Brett Ewins. Det er begge historier der næsten lige så godt kunne være skrevet af Finley-Day, hvilket er et kompliment. Jeg er dog ikke begejstret for Brett Ewins tegnestil til Rogue Trooper, men kan omvendt virkelig godt lide Jose Ortiz, selv om den også skiller sig ud fra den almindelige, hårde sort/hvide stil.
Derudover er der også en enkelt Gerry Finley-Day-historie med, Milli-Way Sixty-Six, tegnet af Eric Bradbury, som oprindeligt er fra 2000 AD Sci Fi Special 1982, og som sikkert gør bladet det hele værd for samlere af Finley-Days Rogue Trooper-historier. Den lever i hvert fald fuldt op til hans standard.
I slutningen af bladet er der en ret lang historie – Cinnabar af John Smith, tegnet af Steve Dillon. Den er oprindeligt fra progsene 624 til 635, og man kan godt se udviklingen i Dillons stil, der er rykket tættere på hans halvfemserstil i forhold til tegninger i To the Ends of Nu Earth-albummet. Men stadig lever den fuldt op til Trooperstilen. Det samme gør historien for øvrigt.
Forståelig forvirring

Endelig – eller faktisk i starten af bladet – er der noget så kuriøst som en Judge Dredd-historie, hvor Rogue Trooper er på besøg, skrevet af ingen ringere end Dredds far John Wagner himself. Det vil sige: Det er faktisk ikke den rigtige Rogue Trooper, men halvfemsernes Rogue Trooper Friday. Forvirret? Ja, det er der faktisk også grund til at være, men jeg vil kort prøve at forklare baggrunden.
I starten af halvfemserne var meget af pusten gået af serien, og det samme gjorde sig gældende for resten af 2000 AD. Man prøvede at revitalisere den ved at ”genopfinde” den. Den nye Rogue Trooper, der også er blå, har en marinefrisure og bar overkrop, men til gengæld hedder han Friday. Han har en baggrund, der minder meget om den oprindelige: Alle hans klon-kammerater er også blevet udslettet ved et slag på Nu Earth, nu dog uden biochips. Friday er helt alene.
Det er heller ikke ”The Traitor General”, Friday jagter, men derimod sin ”fader”, klonskaberen Clavel og det ondsindede Clavel Corporation. Det er denne Rogue Trooper, der kommer på besøg i Dredds Megacity One, og her har et opgør med en forræder-officer blandt egne rækker. Måske hverken den bedste Dredd- eller Rogue Trooper-historie, men sådan er det for det meste med cross-overs – og det taget i betragtning er den udmærket underholdning.
Det samme kan man sige om Extreme Edition 15, der mest er kræs for en rigtig Trooper fan, og måske lidt for eklektisk for alle andre.
Tegneserierne er venligst stillet til rådighed af Rebellion.

Forfatter: Gerry Finley-Day
Tegnere: Dave Gibbons, Eric Bradbury, Mike Dorey, Brett Ewins, Cam Kennedy og Colin Wilson
Forlag, år: Rebellion, 2005
Albumlængde: 160 sider

Albummet indeholder genoptryk af historier fra 2000 AD progs 228-232, 234-243, 246-258, 260-262 og 265 (1981-1982)

Titel: Rogue Trooper 4: To the Ends of Nu Earth
Forfatter: Gerry Finley-Day
Tegnere: Cam Kennedy, Trevor Goring, Steve Dillon
Forlag, år: Rebellion, 2006
Albumlængde: 160 sider

Albummet indeholder genoptryk af historier fra 2000 AD progs 350-355 og 358-392 (1984)

Titel: Extreme Edition 15
Forfattere: John Wagner, Alan Moore, Gerry Finley-Day, John Smith, Simon Geller og Peter Milligan.
Tegnere: John Higgins, Brett Ewins, Jesus Redondo, Jose Ortez, Robin Smith, Eric Bradbury, Steve Dillon og Kevin Walker
Forlag, år: Rebellion, 2006
Albumlængde: 114 sider

Albummet indeholder genoptryk af historier fra 2000 AD Annual 1983, 2000 AD Annual 1984, 2000 AD Annual 1985, 2000 AD Sci-Fi Special 1982, 2000 AD Sci-Fi Special 1984, 2000 AD Sci-Fi Special 1986 samt 2000 AD progs 624-635 og 900.
Udgivet i nr. 7 | 13/05/2006
Stikord: 2000 AD, Fremmede Planeter, Fremtiden, Genetik