Deliver Us from Evil

3 minutters læsetid
Deliver Us from Evil

Det er tre år siden danske Lipids lovende debutplade Hagridden (2003) kom på gaden. Nu, tre år efter, har vi så fornøjelsen af at præsentere opfølgeren Deliver Us from Evil.

Lad det være sagt med det samme: Både Lipid og den danske metalscene, der har fostret dette band, har meget at være stolte over. Deliver Us from Evil holder hele vejen igennem. Der er tale om vaskeægte og møgbeskidt thrashmetal af allerbedste slags. Musikken er hård og hurtig, mørk og brutal. Numrene er ligeledes varierede med tunge og mere hurtige passager. Der er ikke tale om særlig melodisk metal, men numrene er alligevel stramt komponerede og arrangerede, hvor gode riffs og rytmiske figurer veksler mellem versene.

Ofte smider leadguitarist Michael Vanden Broeck små riffs ind hist og her, der giver musikken et lækkert pift. Lipid bygger deres numre op omkring rytmiske figurer i stedet for melodiske passager, hvilket giver et meget hårdtslående udtryk. Det er faktisk kun afslutningsnummeret “All Beauty Dies”, hvor bandet trækker på den nordiske tradition for melodisk metal.

Emmer af overskud

Det er fire særdeles kompetente musikere, der udgør Lipid, hvilket også bevirker at musikken emmer af overskud. Selv om musikken er en samlet helhed, kan jeg dog ikke lade være med at fremhæve Martin Pedersens blærede, stensikre trommespil og Søren Pedersens (er de brødre?) rå, brølende og gutturale vokal, der er med til at give musikken det rigtige aggressive udtryk.

Hverken musikalsk eller tekstmæssigt er der noget egentligt nyt at finde på Deliver Us from Evil. Men det gør ikke noget. Bands behøver ikke partout opfinde den dybe tallerken med hver eneste sang, de skriver. Selv om man kan høre både Sepultura, Slayer og Entombed i Lipids musik, har bandet stadig sin helt egen stil. Gruppen undgår på alle tænkelige måder at plagiere deres forbilleder, hvilket er et godt bevis på, at Danmark også kan levere fede metalbands med et selvstændigt udtryk.

Lipid føjer sig på den måde fint ind i rækken af danske bands, der er et levende bevis på, at vi absolut intet har at skamme os over i forhold til især svenskerne, der ellers har formået at sætte sig tungt på den skandinaviske metalscene.

Legendarisk producer

Lipid har også på denne plade allieret sig med den i danske metalkredse efterhånden legendariske producer Jacob Hansen. Hvis nogen andre end bandsene selv skal tillægges æren for dansk metals succes, må det være Jacob Hansen, der med sine krystalklare og tonstunge produktioner af de fleste succesfulde metalbands er den danske Mr. Metal.

Jacob Hansen holder sig ikke bare til at producere for nogle få store bands, men er en vaskeægte ildsjæl, der med sine superfede produktioner har bragt massevis af talentfulde danske frem i rampelyset. Her på Deliver Us from Evil nyder både bandet og lytteren atter godt af et dynamisk, varmt lydbillede, der yder stor retfærdighed over for Lipids velskrevne numre.

Kvalitet, intensitet og energi

Deliver Us from Evil er kun godt 35 minutter lang, hvilket må siges at være usædvanlig kort. Men det er sikkert også det, der gør, at pladen er så god. Hvor ofte har man som anmelder ikke kritiseret, at en plade er for lang og med for meget tomgang. Det er der ikke tale om her. Lipid har skåret alt det overflødige fedt væk. Her er ingen ligegyldige numre, men kvalitet, intensitet og energi fra først til sidst.

Jeg tager som anmelder hatten af for et band, der har nosserne til at være selvkritiske nok til at smide alt det ud, som ikke holder. Det kunne mange bands tage ved lære af. Der bliver udgivet masser af plader, som indeholder gode numre, men som alt for hurtigt går i glemmebogen, fordi de 25 ud af pladens 60 minutter er rent fyld.

Den slags er der ikke noget af på Deliver Us from Evil. Lytterens interesse holdes fanget fra første til sidste sekund. Så hvis du er til dansk energisk thrash metal af internationalt format, så se at få fat på Deliver Us from Evil.

Deliver Us from Evil er venligst stillet til rådighed af Target Distribution.

Nummerliste:
1. He Who Hates All
2. Deliver Us From Evil
3. Silence Or Death
4. Signal Revenge
5. My final Pain
6. Sillent Horrors
7. A Trail Of Death
8. Desecrator Of God
9. All Beauty Dies

Total spilletid: 36:32

5 stjerner
Titel: Deliver Us From Evil
Kunstner: Lipid
Producer: Jacob Hansen
Udgivet: 2006
Label: Copro Records

Anmeldt i nr. 14 | 13/12/2006

Skriv et svar

Your email address will not be published.