Choplifter! [Commodore 64]

2 minutters læsetid

Choplifter!Choplifter! er et sidelæns scrollende spil, hvor man styrer en helikopter over fjendtligt territorium.

Målet med spillet er at redde en masse gidsler, der bliver holdt fanget af det onde Bungeling Empire – et navn, udvikleren Brøderbund skulle bruge igen senere i bl.a. Raid on Bungeling Bay (1984).

Helikopteren letter fra sin egen base og flyver mod venstre, ind over fjendtligt territorium. Her angribes man af såvel kampvogne som jagerfly, som man må forsvare sig mod.

Man bryder gidslerne ud af deres fængsel ved at beskyde bygningerne, de holdes fanget i (!), hvorefter gidslerne myldrer ud og venter på at blive samlet op af helikopteren.

Når man lander, kommer gidslerne løbende og hopper ombord, og dem skal man så flyve tilbage til sikkerhed på basen.

Ofte bliver man dog tvunget til at lette igen, inden alle gidsler er kommet ombord. Enten fordi fjendtlige kampvogne eller jagerfly nærmer sig, eller fordi der ikke kan være flere på helikopteren.

Grim grafik og lyd – fint gameplay

Titelskærm.
Titelskærm.

Choplifter! udkom første gang til Apple II i 1982, men blev portet til mange andre systemer. Commodore 64-versionen udkom i 1983, og spillet hører på den måde til første generation af spil til 64’eren.

Det både ses og høres naturligvis, for hverken grafik eller lyd er noget at råbe hurra for. Grafikken er ganske primitiv, bl.a. er der stort ingen baggrunde, fordi spillet foregår om natten. På nær landskabet i bunden af skærmen, er baggrunden altså bare sort med nogle prikker, der forestiller stjerner, og som veksler mellem hvid og rødligt for at give et indtryk af, at de funkler.

Helikopteren beskydes af en af fjendens kampvogne.
Helikopteren beskydes af en af fjendens kampvogne.

Jorden er grå og helikopteren er primært hvid, så det eneste, der tilføjer lidt kulør, er bygningerne og fjendens tanks og fly.

Lyden er tilsvarende begrænset til helikopterens motorlyd og lyden af skud.

Hvor primitiv, Choplifter! end fremstår i dag, er spillet både grafisk og på lydsiden typisk for de tidligste Commodore 64-spil. Det er med andre ord blot, hvad man må forvente af så gamle spil, og det ødelægger ikke noget for det ret fine gameplay.

Samtidig er det sjovt at se, hvordan Choplifter! tydeligvis har fungeret som blåtrykket for en senere Brøderbund-titel som Wings of Fury (1990).

Dus med styringen

Helikopteren er landet, og to gidsler er på vej.
Helikopteren er landet, og to gidsler er på vej.

Choplifter! var et af de første Commodore 64-spil, jeg selv spillede, og på den måde er min opfattelse af spillet selvfølgelig farvet noget af nostalgi.

Det ændrer dog ikke på, at gameplayet faktisk er velfungerende, og spillet er på ingen måde let. Særligt jagerflyene kan være svære at skyde ned, og man skal lige blive dus med styringen, inden man for alvor kan komme i gang.

Ikke fordi styringen som sådan er kompliceret, men at få helikopteren vendt, kan godt kræve lidt øvelse. Der er to retninger, man kan flyve i (selvom man også kan flyve baglæns) – mod venstre og mod højre.

Derudover kan helikopteren vendes, så forenden peger ud mod spilleren, og det er den eneste måde, man kan skyde lodret ned, hvilket gør det noget nemmere at få ram på fjendens kampvogne.

Fint, lille spil

Et fjendtligt fly (blå) i gang med et angreb.
Et fjendtligt fly (blå) i gang med et angreb.

Choplifter! blev rost til skyerne i samtiden og hører faktisk til den lille gruppe af spil, der tog vejen fra hjemmecomputer til arkademaskine. Det fortæller en del om spillets popularitet i datiden.

Selvom Choplifter! – selv sammenlignet med andre Commodore 64-titler fra samme periode – er ret grimt at se på, er det faktisk et rigtig fint, lille spil, som man sagtens kan få mange timer til at gå med.

4 stjerner

Titel: Choplifter!
Type: Action
Udvikler: Brøderbund Software, Inc.
Udgiver: Ariolasoft UK (UK), Brøderbund Software, Inc. (USA)
År: 1983 (USA), 1984 (UK)
Platform: C64
Input: Joystick
hvid
Foruden Commodore 64, blev Choplifter! portet til en lang række andre systemer, bl.a. Atari 5200, Atari 7800, Atari 8-bit, ColecoVision og VIC-20.

Anmeldt i nr. 202 | 13/08/2022

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.