Back to the Future Part III

7 minutters læsetid

Da manuskriptforfatter Bob Gale og instruktør Robert Zemeckis var i gang med at skrive historien til Back to the Future Part II, gik det op for dem, at de havde alt for meget materiale til én film. De ringede derfor til Universal og fortalte, at de havde en dårlig nyhed og en god nyhed.

Den dårlige nyhed var, at de ikke kunne have Back to the Future Part II færdig før sommeren 1989. Den gode nyhed var, at de kunne have Back to the Future Part III færdig til sommeren 1990. Universal-bosserne troede naturligvis, at Zemeckis og Gale lavede fis med dem, men det gjorde de jo som bekendt ikke.

Man kan regne med postvæsnet

Den oprindelige filmplakat for 'Back to the Future Part III'.
Den oprindelige filmplakat for ‘Back to the Future Part III’.

I modsætning til den første Back to the Future, der var en sluttet historie, hvis slutning lagde op til, at Marty og The Doc rejste ud på nye eventyr, men uden at det betød, at der nødvendigvis skulle komme en toer, sluttede Back to the Future Part II med en cliffhanger.

Marty og The Doc var lykkes med deres foretagende: At få 2015-sportsalmanakken fra Biff og få den brændt og dermed sat tidslinjen tilbage på rette spor.

Da The Doc skal til at samle Marty op i DeLorean’en bliver han imidlertid fanget i det selvsamme uvejr, der sendte Marty tilbage til fremtiden i den første film. Et lyn rammer den flyvende DeLorean, der forsvinder med et brag og kun efterlader sig to flammende hjulspor i luften – tegnet på, at tidsmaskinen er hoppet i tiden.

Nu ser det surt ud for Marty, men i den silende regn kommer en bil kørende, og en skummel skikkelse kommer hen til Marty. Det viser sig dog at være en venlig postmand, der er kommet for at afslutte et væddemål. De sidste 70 har postvæsnet haft et brev i deres besiddelse med specifikke instruktioner om at aflevere det til en ung mand med Martys signalement på præcis dette tidspunkt. Ja, man kan regne med det amerikanske postvæsen!

Tilbage til 1885

I 1955 finder Marty og Doc Brown tidsmaskinen gemt i en forladt mine.
I 1955 finder Marty og Doc Brown tidsmaskinen gemt i en forladt mine.

Det viser sig at være et brev fra The Doc. Videnskabsmanden forklarer i brevet, at det lyn der ramte DeLorean’en kortsluttede tidsmaskinens kredsløb og sendte den tilbage til 1885, hvor The Doc ikke havde mulighed for at reparere den.

'Hey Doc, er du sikker på, det her tøj er autentisk?' 'Ja, har du aldrig set en western?'
‘Hey Doc, er du sikker på, det her tøj er autentisk?’ ‘Ja, har du aldrig set en western?’

The Doc forklarer i brevet, at han har gemt tidsmaskinen i en nedlagt mine, så Marty kan finde den, og han har vedlagt diagrammer, så hans egen 1955-version kan reparere den. The Doc understreger, at han under ingen omstændigheder ønsker, at Marty skal komme tilbage og hente ham – han er glad og tilfreds i det gamle vesten.

Så langt så godt. Marty skynder sig ind til byen og fanger The Doc (1955-versionen) lige efter, han har sendt Marty tilbage til fremtiden (altså det der skete i den første film). The Doc tror ikke sine egne øjne: ”I sent you back to the future!” ”Yes,” svarer Marty, ”but I’m back, back from the future!” Med et ”Great Scott!” falder The Doc besvimet om.

Tidsmaskinen efter 1955-versionen af The Doc har repareret den.
Tidsmaskinen efter 1955-versionen af The Doc har repareret den.

Det lykkes dog Marty at få forklaret sagernes rette sammenhæng til The Doc, og sammen tager de ud til den forladte mine og finder tidsmaskinen. Klos op og ned af minen ligger imidlertid en gammel kirkegård, og tilfældigvis opdager de to venner, at fremtidsversionen af The Doc ligger begravet dér – han var blevet skudt ned i 1885.

Det er hverken 1955-versionen af The Doc eller Marty tilfredse med, så da tidsmaskinen er repareret, sætter Marty resolut kursen mod 1885. Det lykkes også, og han finder også The Doc – dog først efter at Marty har haft en ubehagelig konfrontation med Biffs forfader, den psykopatiske revolvermand Buford ”Mad Dog” Tannen.

Science fiction-western

Jaget af indianere!
Jaget af indianere!

Marty forklarer The Doc situationen, og de to er beredt på at vende tilbage til fremtiden, da Marty nævner for The Doc, at nogle indianere desværre kom til at skyde hul på DeLorean’ens benzintank.

Det er ikke så godt, for selv om selve tidsmaskinen nu kører på det fusionsaggregat, The Doc fik installeret i bilen i 2015, er selve bilen stadig benzindrevet, og den skal stadig op på de påkrævede 88 miles i timen, før den kan rejse i tiden. DeLorean’ens flyveegenskaber blev desværre ødelagt under tordenvejret i 1955, så den kan ikke længere flyve.

Hill Valley anno 1885.
Hill Valley anno 1885.

Nu begynder et kapløb mod tiden for at finde en måde at få DeLorean’en op på 88 miles i timen, og det skal ske inden Mad Dog Tannen kommer for at skyde The Doc ned – for naturligvis er det ham, der er skyld i alle problemerne.

Martys temperament – noget der har løbet som en rød tråd gennem alle tre film – får ham i problemer, da han med navnet Clint Eastwood er dum nok til tage imod Tannens udfordring til duel. Nu er indsatsen endnu højere, og som om det ikke var slemt nok, bliver The Doc forelsket i en nyankommet lærerinde (spillet af Mary Steenburgen).

Buford 'Mad Dog' Tannen (Thomas F. Wilson) og hans kumpaner.
Buford ‘Mad Dog’ Tannen (Thomas F. Wilson) og hans kumpaner.

Hvordan det hele dog skal spænde af, skal jeg ikke fortælle her – blot opfordre til, at man læner sig tilbage og nyder den lille science fiction-western, som Back to the Future Part III er.

For ja, en meget stor del af Back to the Future Part III er faktisk en western. Selvfølgelig med vore to tidsrejsende hovedpersoner i centrum, så vi aldrig mister kontakten til den moderne tid, men ikke desto mindre. Westernentusiaster skal i øvrigt lægge mærke til de tre westernveteraner Pat Buttram, Harry Carey, Jr. og Dub Taylor i rollerne som gamle mænd i Hill Valleys saloon.

Meget spas

The Doc i westernudgave.
The Doc i westernudgave.

Det kommer der meget spas ud af. Ligesom Marty i 1955 ”opfandt” skateboardet er han den – formentlig – første, der i 1885 bruger en metallisk tærteform fra Frisbee-selskabet som en.. frisbee. Hans evner i videospillet Wild Gunman, som han demonstrerede for en meget ung Elijah Wood i Back to the Future Part II, kommer ham også til gode, da han får lov til at prøve en ægte seksløber i et skydetelt.

Marty møder foruden sine tipoldeforældre – den irske immigrant Seamus og hans kone (spillet af hhv. Fox selv og Lea Thompson) – også forfaderen til den bistre gymnasierektor Strickland, og naturligvis kommer Marty og The Doc til at rode med tidslinjen, da de uforvarende redder den nye lærerinde fra at falde i en slugt uden for byen, som det var meningen, hun skulle falde i.

Marty og Doc Brown foran det ur, der betød så meget i særligt den første film.
Marty og Doc Brown foran det ur, der betød så meget i særligt den første film.

Klassiske westernelementer som togrøveri (i dette tilfælde togkapring) får vi også med, da Marty og The Doc vil se, om de kan skubbe DeLorean’en op til 88 miles i timen foran et lokomotiv, og vi snydes selvfølgelig heller ikke for et klassisk ”High Noon”.

Her viser Zemeckis og Gale tydeligt, at Back to the Future Part II og Part III var tænkt som en helhed, idet Marty bruger et trick, som han faktisk lærte i toeren. Præcis hvad siger jeg ikke her – men læg mærke til den film, Biff ser sammen med sine damer i jacuzzien i den dystre version af 1985.

1980’ernes næstebedste filmtrilogi

Togkapring!
Togkapring!

Som i de to foregående film er det stadig torvet i Hill Valley, der er filmens visuelle ankerpunkt. I 1885 er der næsten ingen af de genkendelige bygninger dog bygget endnu, bortset fra rådhuset, hvor de netop skal til at installere det ur, der spiller så vigtig en rolle i den første film.

Endnu engang viser Zemeckis og Gale en fantastisk attention to detail, og underbygger på glimrende vis sammenhængen mellem alle tre film. Der er et hav af andre detaljer og elementer, der viser tilbage til ting fra de første to film (bl.a. endnu en version af Biffs ”gødninguheld”), og lige som i Back to the Future Part II er en stor del af fornøjelsen ved filmen naturligvis at se disse velkendte elementer i en anden tid.

Det betyder dog ikke, at filmen er uoriginal, for samtidig med at der er mange velkendte træk, lykkes det også for Zemeckis og Gale at forny historien nok til, at den bestemt står på egne ben som en ligeværdig del af trilogien.

Mary Steenburgen som lærerinden, The Doc forelsker sig i.
Mary Steenburgen som lærerinden, The Doc forelsker sig i.

Hvordan det denne gang lykkes at komme ”tilbage til fremtiden” skal jeg naturligvis ikke afsløre her, blot må jeg beklage den store – og eklatant mislykkede – special effect, der afslutter filmen (og trilogien). Har du set filmen, ved du, hvad jeg mener – hvis ikke, ved du, hvad jeg mener, når du ser den.

Det er en lille skønhedsplet ved en ellers helt forrygende film, der plotmæssigt vender lidt tilbage til den første films enkelthed. Hovedparten af handlingen foregår i én tidsperiode, og der er ikke den springen frem og tilbage i tid, som nogle mente gjorde Back to the Future Part II så forvirrende.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale Back to the Future Part III sammen med de to øvrige film i trilogien, der efter de tre ”rigtige” Indiana Jones-film, er den bedste filmtrilogi der blev produceret i 1980’erne.

5 stjerner

Titel: Back to the Future Part III
Dansk titel: Tilbage til fremtiden del III
Instruktør: Robert Zemeckis
Manuskript: Bob Gale efter historie af Robert Zemeckis & Bob Gale
Producere: Neil Canton (producer), Bob Gale (producer), Kathleen Kennedy (executive producer), Frank Marshall (executive producer), Steven Spielberg (executive producer)
Cast: Michael J. Fox (Marty McFly), Christopher Lloyd (Dr. Emmett Brown), Mary Steenburgen (Clara Clayton), Thomas F. Wilson (Buford “Mad Dog” Tannen / Biff Tannen), Lea Thompson (Maggie McFly / Lorraine McFly), Elisabeth Shue (Jennifer Parker)
Foto: Dean Cundey
Klip: Harry Keramidas, Arthur Schmidt
Musik: Alan Silvestri
Spilletid: 113 minutter
Aspect ratio: 1.85:1
Lyd: Dolby Digital 5.1, DTS
Sprog: Engelsk
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk, engelsk, hollandsk, islands
Produktionsland, år: USA, 1990
Produktionsselskab: Universal Pictures, Amblin Entertainment, U-Drive Productions
Distributør (DVD): Universal Pictures
Udgave/region: 2

Anmeldt i nr. 121 | 13/11/2015

Stikord: 3’er, 1950’erne, 1800-tallet, Fortsættelse, Tidsmaskine, Tidsparadokser, Tidsrejser, Trilogi, Western

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.