Septimus Heap Bog To: Flyveri

4 minutters læsetid
Septimus Heap: Flyveri

I juli afsluttede J.K. Rowling sin monstersucces om den unge Hr. Potter med udgivelsen af Harry Potter and the Deathly Hallows (2007). Afslutningen på denne serie vil sikkert skabe et tomrum hos mange fans, men de kan da finde trøst i Angie Sages serie om den unge troldmand Septimus Heap. Vi er kommet til bind to i serien, og det foregående bind Magik kan man også læse om her på Planet Pulp. Umiddelbart kan serien virke noget børnevenlig, men i Flyveri åbner Sage for alvor op for historien, som har markante mørke undertoner.

Mørke tider på vej

I slutningen af Magik fandt Dreng 412 ud af, hvem han i virkeligheden var, og det kom nok ikke som nogen overraskelse, at han var identisk med Septimus Heap, den syvende søn i Heap-familien, som alle troede var død. Endvidere lykkedes det vores helte at bekæmpe den ondskabsfulde nekromantiker DomDaniel, og Septimus blev optaget som Marcia Overstrands lærling.

Marcia er den øverstbefalende troldmand i Troldmandstårnet og bærer titlen Den Ekstraordinære Troldkvinde, så det er noget af et scoop, Septimus har gjort ved at blive hendes lærling. Valget af Septimus som lærling faldt dog ikke i god jord hos alle, specielt ikke hos hans storebror Simon Heap. Simon havde længe håbet af blive lærling hos Marcia, men sådan skulle det ikke gå.

Flyveri starter da også med en prolog med titlen “Et år tidligere: Natten efter lærlingemiddagen”. Her følger vi den frustrerede Simon, der ikke vil finde sig i at blive forbigået, så han sejler ud i mosen – den mose hvor vogteren Zelda bor, og det sted, hvor middagen er blevet holdt. Her finder han liget af DomDaniel, som er blevet til et skelet, og han danner et bånd med den gamle nekromantiker. Og så ved vi godt, at mørke tider er på vej.

Et større komplot

Derefter springer handlingen et år frem i tiden, hvor vi møder Septimus travlt optaget i Troldmandstårnet. Marcia har sit hyr med en skygge, der følger efter hende, så hun er i gang med at bygge et skyggeværn. Septimus er overladt til sig selv og jagter edderkopper i biblioteket – mange af disse edderkopper er mærket af den ondskab, som DomDaniel efterlod i Troldmandstårnet. Septimus bliver bidt af en stor krabat, og rammes af mørket.

Derfor er der ingen der tror på ham, da Jenna – prinsessen og pigen folk troede var en Heap – bliver bortført af Simon, der kommer til byen på sin store hest Torden. Jenna bliver ført til Simons tilholdssted oppe i bjergene, og Septimus må tage sagen i egen hånd, da ingen tror på, at Simon er blevet ond.

Heldigvis formår Jenna at flygte fra Simon, alt imens Septimus kommer ud for et mindre eventyr i skoven, hvor han får følgeskab af sin bror Nicko og Ulvedrengen. Septimus finder frem til Jenna i Havnen, og alt ser lyst ud igen. Men det viser sig, at Simon har startet et større komplot hjemme i borgen, hvor DomDaniel meget gerne vil tilbage til livet og generobre sin plads som Ekstraordinær Troldmand.

Samtidig er det vigtigt, at Jenna som kommende dronning skal besøge Drageskibet, som Zelda vogter ude i mosen, og det viser sig også, at Septimus får en drageunge at opdrage. Alt i mens dette sker, er Simon ved at være klar til sit sidste angreb, og det bliver til et kapløb med tiden, hvor Septimus må bruge alle sine evner og sin snilde for at stoppe sin storebror. Mere skal ikke afsløres her.

Ideel til oplæsning

Bogen er opdelt i 49 kapitler, som alle er indledt af en smuk illustration af Mark Zug, som det også var tilfældet i Magik. Bogen er fortalt i et levende og meget moderne sprog, som gør den ideel til oplæsning, og sproget vil ganske givet fange et yngre publikum. Bogen afsluttes af et lille appendiks, hvor de forskellige bipersoners baggrunde beskrives. Det er meget fornøjelig læsning og giver fortællingen en ekstra dimension, da man tydeligt fornemmer, at Angie Sage har gjort et stort arbejde i at udvikle sine personer.

På hjemmesiden www.septimusheap.com kan man læse et interview med Angie Sage. Hun fortæller her, at inspirationen til de forskellige steder i bogen er kommet fra forskellige dele af hendes eget liv. For det første er hun meget interesseret i historie og har gjort en del research, specielt i udarbejdelsen af Borgen. Endvidere er Skoven noget, hun har taget fra den middelalderlige skov – den store og mystiske skov, hvor alt kan ske.

Mosen minder om der, hvor Sage selv bor, hvor hun har taget kanoture ud i mosen for at finde idéer. Man må også sige, at hun får de forskellige steder til at fremstå levende, om end det virker som et klassisk fantasysammensurium af konkrete historiske facts tilsat fantasi. Det er ikke videre originalt, men det virker udmærket.

Rider med på Potter-bølgen

Som jeg allerede har nævnt, er serien om Septimus Heap i Harry Potter-boldgaden, og det er tydeligt for enhver, at forfatteren Angie Sage er redet med på den bølge af succes, som den lille bebrillede troldmand har skabt.

De to første bind i serien er også ganske solide og vigtigst af alt meget underholdende. Men Sage skal passe på, at hun ikke “bare” rider med på bølgen, da det i sidste ende vil drukne hendes egen historie. Så jeg håber, at de næste bind vil byde på noget nyt og udforske de specielle elementer, som historien har – og her tænker jeg specielt på det ganske veludførte magik-univers – i stedet for at forfalde til fantasyklichéer med drager og prinsesser.

Min største anke ved Flyveri er rent faktisk, at der dukker en drage op, da det ville være befriende at læse en fantasyroman uden drager. Godt nok er serien tiltænkt et yngre publikum eller folk med en barnlig sjæl, men selv den gruppe kan godt se forskel på kvalitet i historien.

Nu er historien kommet godt i gang, og Flyveri er i mine øjne en bedre bog end Magik, så nu vil de næste bind vise, om serien kan stå på egne ben, eller om den går til i ren plagiat. For Sage er en dygtig forfatter med et godt sprog og en evne til korte, rammende beskrivelser og underfundige personer, situationer og steder. Derfor er jeg også meget spændt på at læse næste bind, som er udkommet på engelsk i år med titlen Physik.

Flyveri er venligst stillet til rådighed af Gyldendals Forlag.

4 stjerner
Titel: Septimus Heap Book Two: Flyte
Forfatter: Angie Sage
Illustrationer: Mark Zug
Forlag, år: Bloomsbury Publishing, 2006
hvid
Anmeldte udgave:
Titel: Septimus Heap Bog To – Flyveri
Dansk oversættelse: Erik Egholm
Forlag, år: Gyldendal, 2007
Format: Hardcover
Sideantal: 534

Anmeldt i nr. 22 | 13/08/2007

Stikord: 2’er, Fantasy, Fortsættelse

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.