Crystal Lake Memories – The Complete History of Friday the 13th

3 minutters læsetid
Crystal Lake Memories - The Complete History of Friday the 13th

Friday The 13th-serien er på godt og ondt en institution indenfor gysergenren, selvom det ikke på nogen måde er den første eller bedste slasherserie på markedet. Her er den bedste efter min mening stadig Halloween, men dette er jo en smagssag. Sandheden er i hvert fald, at mange mennesker, inklusive mine forældre, uden at have set filmene vidste, hvilken genre de tilhørte.

Konfiskeret

Det betød også at jeg som 15-årig af mine forældre fik konfiskeret de tre film i serien, jeg havde lånt og regnede med at skulle se alene. Uretfærdige som mine forældre var, forstod de ikke mit synspunkt om, at jeg da allerede havde set flere andre gyserfilm og derfor var en hærdet iagttager af gyserfilm. Resultatet var nogle ugers surmulen over at have misset filmene.

Nogle måneder senere fik jeg dog indhentet det forsømte, og uden at være skræmt måtte jeg dog indrømme, at filmene havde visse kvaliteter på trods af, at de altså var lettere forudsigelige når man så tre af dem i træk. Men jeg foretrak Friday the 13th-seriens rene slasherform frem for eksempelvis A Nightmare on Elm Street-serien, der efter min mening var for kikset med så dårlige jokes, at selv Anders Bircow ville føle sig pinligt berørt.

Selv her nogle og tyve år efter den første i serien udkom, ryger der stadig en af filmene i DVD-afspilleren, når jeg er i humøret til det. En kort gennemgang af serien for de uindviede er, at de første fire er de bedste, og juvelerne her er nummer 2 og 4, og ikke den første som Wes Craven vil have folk til at tro. Fra nummer fem ryger den lille smule uhygge, som jeg mener, de første fire trods alt havde, og specielt nr. fem og syv i serien er rigtig, rigtig dårlige.

Fanatiske fans

Sidste år udkom bogen Crystal Lake Memories – The Complete History of Friday the 13th, der er en grundig gennemgang af seriens forskellige film. Bogen er inddelt i 12 afsnit, hvor de første elleve er dedikeret til hver deres film i serien. Det tolvte kapitel er tilegnet skuespillere, instruktører og producenter, der har arbejdet med institutionen. Her er der samlet citater, anekdoter og kommentarer, der alle har tilknytning til serien. At serien har haft nogle fanatiske fans, der ikke gik af vejen for at lade instruktørerne føle deres vrede, fremgår af et brev, som instruktøren af Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan modtog:

“I got a hate letter for Jason Takes Manhatten. It was really scary. It involved having my balls cut off. That it was the worst piece of shit ever and I should be giving blow jobs instead of making movies. Then, at the end, it says: But at least it was better than the last couple of Friday the 13ths.”

Spitzenklasse

Afsnittet er fyldt med denne slags anekdoter, der måske mest er beregnet på fans af Friday the 13th-institutionen, men samtidig burde være obligatorisk læsning for alle gyserfans. Men det er nu de første elleve kapitler, dedikeret til hver deres film, der får mig til at anbefale denne bog. Alle der har haft bare den mindste rolle i produktionen af filmene er blevet interviewet, og har haft mulighed for at bidrage med deres holdninger og erindringer.

Bogen dækker alt fra skuespillernes sociale forhold på settet til, hvorledes visse mordscener blev skabt under de økonomiske forhold, der gjorde sig gældende. Ind i mellem dette bliver spørgsmål så som “hvad skete der i slutningen af del 2?” og “hvorfor lave en del 5 uden Jason Voorhees?” besvaret. Paramount, der står bag udgivelsen af filmene, får undervejs nogle gevaldige hug for ikke at ville sende de uklippede udgaver af filmene på markedet.

Udover de spændende interviews, der dækker alle de spørgsmål, man kunne have til filmene, er bogen fyldt billeder. Er man fan af filmene, er der ingen tvivl om, at denne bog må erhverves – det er spitzenklasse hele vejen igennem. Men er man ikke den største fan og synes at institutionen er en kolos på lerfødder, hvor omdrejningspunktet har været at malke en oldgammel formel til sidste dråbe, jamen så er der stadig ingen tvivl om, at bogen i det mindste burde læses. Grunden er, at den som nævnt er spækket med oplysninger – ikke bare om serien, men også om hvorledes filmbranchen fungerer og hvorledes filmene blev lavet.

5 stjerner
Titel: Crystal Lake Memories – The Complete History of Friday the 13th
Forfatter: Peter M. Bracke
Udgivet: 2006
Forlag: Titan Books
Format: Hardcover
Sideantal: 320 sider

Anmeldt i nr. 21 | 13/07/2007

Stikord: Filmhistorie, Non-fiction, Slasher

Skriv et svar

Your email address will not be published.