Det kommer nok ikke som noget nyt for læsere af Planet Pulp, at zombier er populære her for tiden. Så populære, faktisk, at Robert Kirkmans i forvejen populære og kritikerroste tegneserie The Walking Dead sidste år blev til en TV-serie i USA.
Men inden for de sidste små ti år er zombier også blevet populære inden for litteraturen. Hvis man vil overbevises om det, kan man bare søge lidt rundt på Amazon. Eller gå ind i en tilfældig dansk boghandel!
At zombiefænomenet er blevet endog ekstremt populært blev ekstra tydeligt for mig, da jeg forleden dag slog et smut forbi en helt almindelig boghandel – ganske vist en relavtivt velassorteret af slagen, når det gælder engelsksprogede bøger, men ikke desto mindre en helt almindelig boghandel.
Her var der en lille hylde, dedikeret udelukkende til zombielitteratur af forskellig art – og jeg ved, at samme boghandel har flere zombiebøger på hylderne (bl.a. Max Brooks’ World War Z, som vi tidligere har anmeldt her på matriklen).
Bøgerne på billedet er J.L. Bournes Day by Day Armageddon (2009) og dens fortsættelse Day by Day Armageddon: Beyond Exile (2010), Stephen Jones’ Zombie Apocalypse (2010), Max Brooks’ The Zombie Survival Guide Deck (2008 – bogens råd fordelt på en række handy kort!).
Derefter følger en enkelt bog, der er fejlplaceret – Amanda Granges Mr. Darcy’s Diary (2007) – men hvis fejlplacering til dels er forståelig, da den står lige ved siden af zombieudgaven af netop Jane Austens Pride and Prejudice (1813)- med titlen Pride and Prejudice and Zombies (2009) samt prequel’en til denne, Dawn of the Dreadfuls (2010).
Sidstnævnte to bøger repræsenterer de løjerligste eksempler på zombier i populærkulturen her for tiden, for Pride and Prejudice and Zombies består af 85% original Jane Austen-tekst og 15% zombie-action – skrevet af Seth Grahame-Smith. Prequel’en anvender Austens karakterer, men er ellers i øvrigt original, og er skrevet af Steve Hockensmith, der også har begået den spritnye Dreadfully ever After (2011), der er en fortsættelse til Pride and Prejudice and Zombies.
Planet Pulp-crewet har endnu ikke haft vores klamme dødningehænder på nogen af ovenstående værker, men lur mig om det ikke bare er et spørgsmål om tid, for vi elsker jo de stavrende gespenster her på stedet. I alle tilfælde er tilstedeværelsen af slimet zombielitteratur i en helt almindelig, halvkedelig dansk boghandel et godt eksempel på, at zombiegenren her for tiden er ualmindelig populær. Og står det til os, er det kun godt, hvis de rådnende kødædere kan vippe Stephanie Meyers selvlysende tøsedrengsvampyrer af pinden!
Mogens Høegsberg