What we see when we shut our eyes

3 minutters læsetid
What we see when we shut our eyes

Vi har tidligere anmeldt Nox’ debutpladePlanet Pulp. De beviste, at de ved at vende tilbage til dødsmetallens rødder, kunne genfinde en gnist, der gjorde dem i stand til at levere et solidt album med mange kvaliteter.

Overkogt

With Passion, der ligeledes netop har udgivet deres første egentlige album, har også rødder i dødsmetallen, men deres ståsted er et helt andet. De har kastet sig med åbne arme ud i prog-metallen, og sammensat albummet What we see when we shut our eyes, der med sin eklektiske karakter må beskrives som et af de mere alternative indslag i den nyere growl-metal.

With Passion beskrives af pladeselskabet som en sammenkogt ret af metalgenrer, der er kogt over og nu står ud til alle sider. Det er ment positivt, men desværre kan man også vende billedet rundt og bruge det som en ganske rammende, negativ karakteristik.

Totalt guitardomineret

With Passion spiller superaggressivt metal, der leveres i høj fart, og først og fremmest karakteriseres ved en ekstremt hurtigt, meget dominerende guitar. Man kan faktisk gå så vidt som at sige, at With Passion er ren guitarmusik, der leveres af en særdeles kompetent musiker. De øvrige fire bandmedlemmer hører man ikke meget til. De forsvinder ganske enkelt i lydbilledet, og følger guitaren blindt.

Selve numrenes struktur er meget svært at karakterisere, for den abrupte stil forandrer sig og kringler sig ud i labyrintiske gange, som det er ganske kompliceret at holde rede på. Sangene ændrer konstant karakter, og det eneste, der holder de flygtige musikalske konstruktioner sammen er nogle meget enkle riffs, der går igen.

Det generelle billede er en hård og kantet lyd, der understøttes af den meget lyse produktion. Det fremhæver guitarens metalliske, skarpe klang, og underbygger tilmed forsangerens – for genren – meget lyse growl.

De store emner

Som det forhåbentligt fremgår af dette, er lydbilledet ekstremt sammensat, og gemt i de lange, snoede numre genfinder man jazz, klassisk guitar, powermetal, deathmetal, hardcore og meget mere. Det hele gengivet af guitaren, der er bandets eneste virkemiddel og det instrument, de entydigt har satset på.

Den eneste som tilnærmelsesvis kommer i nærheden af guitaren er forsangen, der med sit screamo-agtige smølfegrowl skriger de dybtfølte tekster ud. Man skal nemlig bemærke, at With Passion laver musik, der i højeste grad forsøger at leve op til bandnavnet. Det handler om livets klassiske store emner, og for at understrege situationens alvor finder man flere små melodiske mellemspil og endda et instrumentalt synthesizer-nummer, der i bedste 80’er-stil forsøger at skildre en dramatisk stemning.

Ambitiøs, krævende, fremmedgørende, anmassende og ligegyldig

What we see when we shut our eyes er en ambitiøs og ekstremt krævende udgivelse, der bestemt ikke er lettilgængelig. Det kræver mange gennemlytninger at fange og forstå de komplicerede sangstrukturer. Man skal holde tungen lige i munden, og de fem gutter fra Sacramento er bestemt ikke bange for at udfordre deres publikum.

Desværre lever musikken bare slet, slet ikke op til de store ambitioner. Albummet fremstår som en teknisk finurligt og dygtig plade, der vidner om bandets og navnlig guitaristens evner. Det ændrer bare ikke ved, at den ekstremt sammensatte stil fremmedgør lytteren. Musikken bliver uvedkommende, anmassende og ligegyldig.

Det kan godt være, at folk der elsker heavy-guitar kan få våde drømme af dette album, men for alle andre der foretrækker lidt mere substans, er What we see when we shut our eyes næppe et godt bud. Numrene bliver kedelige, og de ellers så kreativt udtænkte krumspring som guitaristen gennemfører, bliver til sidst kun irriterende klimt, der mest af alt fremstår fragmenterede og generende.

I USA er With Passion et halvstort navn, der især har ry som et godt liveband. Det kan der måske være noget om, men på plade kan de kun anbefales til et meget snævert publikum, der sikkert primært består af guitarister.

What we see when we shut our eyes er venligst stillet til rådighed af Target Distribution.

Nummerliste:
1. Pale Horses Ride (With Passion) (4:39)
2. Through the Smoke Lies A Path (With Passion) (6:45)
3. What We See When We Shut Our Eyes (With Passion) (7:05)
4. Triumph Over Tragedy (With Passion) (0:53)
5. Tales of Sirens (With Passion) (6:30)
6. Encryption (With Passion) (3:52)
7. R.J. MacReady (With Passion) (5:17)
8. Forgoten Amongst Screams (With Passion) (4:52)
9. Vengeance in Departure (With Passion) (6:09)
10. A Road for the Worthy (With Passion) (6:31)

Total spilletid: 52:36

2 stjerner
Titel: What we see when we shut our eyes
Kunstner: With Passion
Udgivet: 2007
Label: Earache

Anmeldt i nr. 18 | 13/04/2007

Skriv et svar

Your email address will not be published.