Twin Peaks: Access Guide to the Town

2 minutters læsetid

Twin Peaks: Access Guide to the TownMed Twin Peaks: Access Guide to the Town er vi ude i den absolut mest kulørte ende af de spin-off-produkter, der kom ud af Twin Peaks, da serien kørte tilbage i 1990-91.

Bogen er en turistguide til Twin Peaks, og titlen “Access Guide” kommer af, at bogen er blevet til i samarbejde med det anerkendte guidebogforlag Access Press.

Illusionen brister

Twin Peaks: Access Guide to the Town tager således form af en ægte guidebog og er delt ind i afsnit med titler som “History”, “Flora”, “Fauna”, “Points of Interest”, “Lodging” og så videre.

Illusionen brister dog hurtigt, da man blandt de vignetter, der ligger som smallere spalter på hver side, finder minibiografier af mange af tv-seriens personer, inklusive agent Cooper.

Bogens tekst er derudover en spøjs blanding af noget, der virker som information, man kunne finde i en ægte guidebog og mere eller mindre skæve og humoristiske indslag.

Blind taxachauffør

Blandt de afsnit, der virker som om, de kunne komme fra en ægte guidebog, er f.eks. den ret grundige indførsel i byens historie og afsnittet om områdets flora.

Blandt de skæve indslag er f.eks. en hel side dedikeret til en liste over den musik, der kan findes på jukeboxen i RR-dineren, og der bruges et helt opslag til et teknisk diagram over, hvordan tømmer udsaves på Packard-savværket og hvilke tømmerprofiler, savværket producerer.

Længst ude er dog en fire sider lang annonce for “Tim and Tom’s Taxidermy” med de to brødre Tim og Tom, der både er konservatorer og taxachauffører til trods for, at bror Tom, der kører taxaen, er blind.

Selvom illusionen om, at man sidder med en ægte guidebog, for længst er brudt, er annoncen her så absurd tåbelig og fjollet, at man ikke helt forstår, hvorfor bogens håndfuld af forfattere (der også tæller tre af seriens forfattere) insisterede på at gå så langt.

Én stor joke

Man skal ikke langt ind i Twin Peaks: Access Guide to the Town, før man indser, at bogen er lavet som én stor joke fra forfatternes side, og ser man bort fra et par handy kort over byen og omegnen samt en udtegning af helleristningen fra Owl Cave, er der meget få ting af reel interesse i bogen.

Meget af det indhold, der kunne tages seriøst som et forsøg på at give noget baggrundsinformation om byen – f.eks. kapitlet om byens og egnens historie – er sidenhen blevet modsagt af Mark Frosts The Secret History of Twin Peaks (2016), der må anses som den kanoniske af de to bøger.

Dog er der et interessant sammenfald mellem de to bøger, da de begge postulerer, at Twin Peaks-området blev besøgt af medlemmer af Lewis og Clark-ekspeditionen i starten af 1800-tallet.

Bidrager intet til oplevelsen af tv-serien

Som med både The Secret Diary of Laura Palmer (1990) og The Autobiography of FBI Special Agent Dale Cooper: My Life, My Tapes (1991) gælder det også for Twin Peaks: Access Guide to the Town, at man ikke skal forvente at få information, der kan kaste yderligere lys over seriens mysterier.

Af de tre bøger, er Access Guide den mest perifere, for de to andre gav trods alt en lidt bedre forståelse af Laura Palmer og Dale Cooper.

Access Guide bidrager intet til læserens oplevelse af tv-serien med mindre man føler, at det det virkelig ændrer ens oplevelse, at man ved, at Oscar Wilde besøgte byen i 1902.

Jammerlig og fascinerende

Som et spin-off-produkt af Twin Peaks, er Twin Peaks: Access Guide to the Town derfor på de fleste måder et ganske jammerligt produkt, der i bedste fald kan kaste et par halvhjertede grin af sig.

Som kuriosum og som vidnesbyrd om den enorme kulturelle gennemslagskraft, tv-serien havde i sin korte levetid, er bogen imidlertid ganske fascinerende. Det ændrer dog ikke på, at den i dag næppe er værd at opstøve, med mindre man er virkelig hård fan af serien.

2 stjerner

Titel: Twin Peaks: Access Guide to the Town
Forfattere: Gregg Almquist, Tricia Brock, Robert Engels, Lise Friedman, Harley Peyton
Forlag: Penguin Books
Udgivelsesår: 1991
Format: Paperback
Sideantal: 110

Anmeldt i nr. 140 | 13/06/2017

Stikord: Twin Peaks

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.