The Twin Peaks Archive

6 minutters læsetid

The Twin Peaks ArchiveDa Twin Peaks kørte tilbage i 1990-91 løb serien over to sæsoner – en kort første sæson med otte episoder og en fuld anden sæson med 22 episoder.

Men der kom kun ét album med musik fra serien, nemlig det fremragende Music from Twin Peaks-album (1990), der både udgjorde en fremragende lytteoplevelse og var en tilfredsstillende musikalsk karakteristik af seriens soniske univers, til trods for at det på ingen måde var fuldt repræsentativt for første sæsons musik.

Der nåede aldrig at komme et album med musik fra anden sæson, mens serien stadig løb over skærmen, og der skulle gå 17 år, inden et sådant album så dagens lys. Men det kom da endelig i 2007 på David Lynchs eget label Absurda med titlen Twin Peaks: Season Two Music and More.

I mellemtiden havde vi fået albummet med musik fra prequel-spillefilmen Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992), der også indeholdt et enkelt track fra seriens anden sæson, det vildt stemningsfulde jazznummer “Sycamore Trees” fra finaleepisoden.

Mere musik fra Twin Peaks

Selvom albummet med musik fra anden sæson indeholdt en del cues, som fans havde længtes efter – for mit eget vedkommende bl.a. den dystre musik fra finaleepisoden og den syrede/jazzede musik fra The Black Lodge – så var heller ikke dette album på nogen måde repræsentativt.

Der var godt nok mere musik på Twin Peaks: Season Two Music and More end der var på Music from Twin Peaks-albummet, men det havde krævet som minimum to skiver at præsentere et blot nogenlunde afrundet billede af anden sæsons musik.

Men med udgivelsen af Season Two Music and More troede de fleste Peaks-fans nok, at vi hermed havde hørt de sidste toner af Badalamentis score.

Vi tog heldigvis fejl.

Spilletid på næsten 10 timer!

I 2011 blev David Lynchs website relanceret som et site, der primært handlede om musikken fra Lynchs produktioner og musikalske samarbejdspartnere. Og som en del af sitet lå “The Twin Peaks Archive”, hvor der i løbet af 16 måneder løbende blev udgivet nye tracks fra Twin Peaks’ musikbibliotek.

Dengang lå musikken til fri download, men man kunne også vælge at købe de enkelte tracks i bundles. Ved afslutningen talte The Twin Peaks Archive hele 211 tracks med en samlet spilletid på næsten 10 timer!

På et tidspunkt blev David Lynch-websitet redesignet, og da forsvandt musikken, men heldigvis er det stadig muligt at få fat i The Twin Peaks Archive, der kan downloades via David Lynchs side på Spinshop (en side, der formidler direkte salg mellem kunstnere og købere).

Prisen er blot ca. 10 USD eller ca. 70 danske kroner. Eller sagt på en anden måde: Ca. 30-35 øre per track!

Forskelle på den oprindelige pakke og den nye

Det skal lige siges, at indholdet af den 1,3 gigabyte store fil, man nu kan købe til download, ikke er 100 % identisk med de 211 tracks, der blev lagt ud på Lynchs website i 2011-12.

Således synes der at mangle seks af de tracks, der var en del af den oprindelige Twin Peaks Archive, men til gengæld får man fire tracks, der ikke var en del af den oprindelige pakke.

Dertil kommer yderligere tre bonustracks, der kommer fra David Lynch og Mark Frosts kortlivede komedieserie On The Air, der løb over én kort sæson i 1992.

Jeg har intet bud på, hvorfor der er opstået den diskrepans mellem den oprindelige pakke og den, man nu kan købe, men under alle omstændigheder er forskellene så små, at det i det store billede er ret ligegyldigt.

Med The Twin Peaks Archive er langt størstedelen af musikken fra både serien og Fire Walk With Me kommet ud, selvom der endnu er enkelte tracks, der aldrig er blevet udgivet.

Tracklisten til den originale Twin Peaks Archive-pakke, lister over uudgivne tracks og meget andet kan findes på den ekstremt grundige og fascinerende blog Twin Peaks Soundtrack Design, hvor der tillige findes store mængder flotte covers og meget andet for de virkelig inkarnerede fans af Twin Peaks-musikken.

Musikbibliotek

The Twin Peaks Archive har en samlet spilletid på hen mod 10 timer, så det er næsten unødvendigt at sige, at dette ikke bliver en traditionel filmmusikanmeldelse.

En grundig gennemgang af samtlige 200+ tracks ville ikke alene blive uoverskuelig lang; den ville også blive hamrende uinteressant.

Derfor bliver anmeldelsen her mere en løs karakteristik af, hvad man kan forvente at finde på albummet, som nok heller ikke bør betragtes som et decideret “album”, men snarere som et musikbibliotek, som Twin Peaks-fans kan bruge til at skrue én eller flere playlister sammen.

Variationer af kendte temaer

Der er et naturligvis et vist overlap mellem den musik, man finder i The Twin Peaks Archive og så den musik, der tidligere har været udgivet på de tre albums med musik fra serien og fra Fire Walk With Me.

Der er dog stort set ingen komplette sammenfald mellem tracks, der tidligere har været udgivet. I stedet er der tale om tematiske sammenfald, hvor The Twin Peaks Archive byder på alternative versioner af cues eller temaer, der er optrådt på nogle af de tidligere albums.

Her kan man f.eks. tage “Dance of the Dream Man (Original)” (nr. 189) som eksempel. Dette track er over store dele af sin spilletid helt identisk med den udgave af “Dance of the Dream Man”, der var med på Music from Twin Peaks-albummet, men hen mod slutningen mangler vibrafonen, der var med på tracket på det oprindelige album.

På den måde findes der adskillige variationer af kendte tracks som “Dance of the Dream Man”, “Freshly Squeezed”, “Laura Palmer’s Theme” og andre.

Primært er det i arrangement, orkestrering og tempo, der er nogle forskelle, hvilket f.eks. gælder de ni udgaver af “Freshly Squeezed”, der ligger som nr. 85-93 og har parentetiske titler som “Clarinet”, “Flute”, “Mid-tempo Version” og så videre.

De forskellige udgaver afspejler selvfølgelig, at de samme temaer optrådte i forskellige udgaver i selve serien, så med The Twin Peaks Archive burde det være muligt at finde lige præcis den yndlingsversion af et bestemt tema, man aldrig tidligere har kunnet høre.

Masser af ny musik

Men det virkelige trækplaster ved The Twin Peaks Archive er naturligvis den store mængde musik, der aldrig tidligere har været udgivet i nogen form. Og her er der både masser af godt fra selve tv-serien og fra Fire Walk With Me.

Fra Fire Walk With Me får vi bl.a. den jazzede, men også foruroligende, “Deer Meadow Shuffle” (nr. 1-2), de stærkt foruroligende “Mysterioso #1” og “Mysterioso #2” (nr. 11-14, flere versioner), den virkeligt ubehagelige “It’s Your Father” (nr. 103) og den fulde udgave af “Birds in Hell” (nr. 33), der på Fire Walk With Me-albummet kun optrådte i uddrag som del af en længere suite.

Der er en del flere tracks fra Fire Walk With Me-scoret, men det er dog i sagens natur selve tv-seriens musik, der er tungest repræsenteret, og her får vi også mange fantastiske tracks, som har været savnet på de tidligere udgivelser.

For mit eget vedkommende er det nok mest de tungt atmosfæriske cues, jeg har manglet, som f.eks. de tre tracks med titlen “Slow Speed Orchestra” og undertitlerne “24 Hours”, “Unease Motif” og “Black Lodge Rumble” (nr. 49-51) eller de tre umiddelbart følgende cues med titlen “Half Speed Orchestra” og undertitlerne “Stair Music / Danger Theme”, “Dark Forces” og “Windom Earle’s Motif” (nr. 52-54).

Men der er også mange fine tematisk orienterede tracks, der med The Twin Peaks Archive endelig så dagens lys, f.eks. “Wheeler’s Theme” (nr. 84) med den country-agtige slideguitar, den 50’er-rockede “Americana” (nr. 17) eller de mange alternative versioner af Twin Peaks-hovedtemaet.

En fantastisk gave

Som sagt vil det gå alt for vidt at gå ind i en grundig gennemgang af de over 200 tracks, der findes på The Twin Peaks Archive.

Lad det bare være sagt, at udgivelsen er en guldgrube for Twin Peaks-fans, der med de tre udgivne albums samt The Twin Peaks Archive vil være i stand til at skræddersy den perfekte lytteoplevelse.

Da The Twin Peaks Archive må betragtes som et musikbibliotek snarere end som et album, siger det også sig selv, at det ikke egner sig til at blive lyttet til som et album fra ende til anden. Godt nok er det i passager ganske varieret, men pludselig render man ind i en stime variationer over det samme tema, der vil gøre lytteoplevelsen ganske ensformig.

Derfor skal The Twin Peaks Archive tilgås netop som et arkiv, hvorfra man kan hive de tracks, man lige går og mangler til den eller de playlister(r), man er i gang med at sætte sammen.

Som sådan er The Twin Peaks Archive til gengæld også helt genial og en fantastisk gave fra David Lynch og Angelo Badalamenti til seriens fans.

Hvis man er fan af Twin Peaks og Angelo Badalamentis musik til serien er der absolut ingen undskyldning for ikke at spendere de sølle 70 kroner, The Twin Peaks Archive koster. Og så er det bare i gang med at lave playlister.

Her kan man i øvrigt også lade sig inspirere af den tidligere omtalte blog, der bl.a. indeholder en opskrift på, hvordan man skræddersyr et komplet soundtrack-album, episode for episode. Det er filmmusiknørderi på et meget, meget højt niveau.

Se den komplette nummerliste her.

6 stjerner

Titel: The Twin Peaks Archive
Komponeret af: Angelo Badalamenti (enkelte tracks komponeret af David Lynch)
Komponeret: 1990-92
Udgivet: 2011-12

Anmeldt i nr. 140 | 13/06/2017

Stikord: Twin Peaks

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.