The Inhuman Aberration

3 minutters læsetid

Bandet Urkraft udsendte i 2004 deres debutplade Eternal Cosmic Slaughter på det lille tyske pladeselskab Cartel Media, og før det havde de udsendt en lang række selvfinansierede demoer.

Med deres nye plade er Urkraft blevet signet til det legendariske, Nottingham-baserede Earache Records, der igennem tiden har stået for udgivelser af en lang række tung- og extrem-metal-milepæle. Så det er mildest talt lidt af et scoop for et mindre dansk band som Urkraft, og forhåbentlig er The Inhuman Aberration, med Earache i ryggen, muligheden for, at Urkraft kan nå ud til et større, internationalt publikum, og ikke bare et nationalt.

Pladen er produceret af Tue Madsen i hans Antfarm-studie, hvilket jo også efterhånden er en halvstor international ting. Det skal dog bemærkes, at Tue også producerede Urkrafts forrige plade, så det er ikke så meget noget nyt og smart, som det er noget gammelt og velkendt.

Afsæt i klassisk trash-metal

Urkrafts lyd og stil består i et afsæt i helt klassisk trash-metal med hamrende, derudaf-bankende trommer – som jo også egentlig var med til at give genren dens navn – og ligeledes hurtigt huggende guitarer og lynhurtige riffs. Alt sammen holdt utroligt tight og med en skarp, clean og hård lyd.

Dertil tilføjer Urkraft så nye elementer, som traditionelt ikke er at finde i ren trash-metal, selv om man måske ser dem i andre metalgenrer. Der er blandt andet en keyboardspiller med i bandet, der også får lov til at gøre sig gældende i lydbilledet med store, dystre, og effektive lydflader.

Ligeledes er vokalen heller ikke helt ren, som i klassisk trash, men er nærmere et blandingsprodukt af growl og en mere regulær, men stadig vild sangstemme. Faktisk er forsanger Thomas Pedersens vokal på den rette side af skrig og growl og efterlader god plads til både udtryk og følelse. Han formår samtidig også at ændre den og gøre den varieret nok til, at den bliver ved med at være spændende hele pladen igennem.

Det er helt generelt tydeligt, at Urkraft på forfriskende vis ikke er bange for at gå nye veje og prøve ting af. Urkraft formår at tage genren og lave noget ud af den, der bliver til deres helt egen stil og lyd, men hvor man samtidig også klart og tydeligvis helt bevidst kan høre deres afsæt og referencer.

Smæk for skillingen

Der er virkelig også smæk for skillingen, og pladens første nummer, “Too Strong For The Strongest Lord” (god titel og godt valg som åbningsnummer), blæser én nærmest helt igennem, så snart man har sat CD’en på anlægget. Så er stilen lagt med det samme.

Åbningsnummeret titel og andre af pladens titler som “The Only Gods” og “Watch Your Own Eyes” siger også noget om hvilket univers, vi tekstmæssigt bevæger os i. Det er heldigvis ikke vinden-i-håret-læder-og-sværd-tekster. Det er på et helt andet, personligt plan, med et strejf af kosmisk terror, hvor apokalypsen, rædselen og katastrofen sker i sindet, hvilket jeg personligt er begejstret for.

Rykker især nummer for nummer

Jeg kan ikke finde nogle numre på pladen, jeg synes er svage i forhold til de andre, selv om “Too Strong For The Strongest Lord”, “Open The Gate” og titelnummeret nok er de stærkeste. Hvert nummer rykker hårdt, når man hører dem hver for sig. Her kommer så også min væsentligste anke – nemlig at selv om numrene rykker individuelt, så bliver man efterhånden lidt sløvet hen og vænner sig for meget til tempoet, når man hører pladen fra ende til anden.

Det ville måske have været godt med nogle flere breaks og temposkift sangene imellem. Når det er sagt, så skal det helt klart slås fast, at pladen er et besøg værd – jeg lytter den bare ikke fra ende til anden mere, men et par numre af gangen. Det er med garanti lykkes for Urkraft at skabe en stil, der helt og holdent er deres, og som de har fortjent at komme længere ud med end blot Danmark. Så lad os håbe, det for alvor sker med et pladeselskab som Earache i ryggen.

Det er værd at bemærke, at der også vil udkomme en speciel udgave af The Inhuman Aberration, som man kun har mulighed for at købe i Danmark, hvor der som bonusnummer er et cover af AC/DC’s “The Razors Edge”.

The Inhuman Aberration er venligst stillet til rådighed af Target Distribution.

Nummerliste:
1. Too Strong For The Strongest Lord (4:13)
2. This Great Summer (4:02)
3. The Only Gods (4:15)
4. The Inhuman Aberration (4:41)
5. Open The Gate (3:52)
6. Come No Tomorrow (5:03)
7. Watch Your Own Eyes (3:43)
8. Liberation (3:46)
9. Forsaken (3:51)
10. The Pressure of Our Jaws (3:36)

Total spilletid: 41:07

4 stjerner

Titel: The Inhuman Aberration
Kunstner: Urkraft
Producer: Tue Madsen
Udgivet: 2006
Label: Eararche Records

Anmeldt i nr. 8 | 13/06/2006

Claus Jacobsen: Redaktør, medstifter af Planet Pulp. Født i det gyldne år 1977, hvor den første Star Wars-film såvel som Sex Pistols’ Never Mind the Bollocks udkom og Elvis døde. Jeg er da heller ikke i stand til at huske tilbage til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke har været voldsomt og overdrevet besat af Star Wars (og sådan startede nørderiet; Phantom Menace har selvfølgelig lagt en dæmper på det kærlighedsforhold). Vokset op i Kliplev, en lille landsby [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.