The Hobbit

3 minutters læsetid

Hvis du elsker Hobbitten (1937) som roman, vil du elske denne mesterlige tegneserieadaption. Oprindeligt udkom den i tre bind i 1989 og i samlet udgave i 1990. Den er også udkommet på dansk i en lækker samlet udgave i stort format, hvor de flotte illustrationerne kommer til deres ret. Og samtidig virker de tunge tekstmængder ikke nær så komprimerede, som i den lille fede samlede udgave, denne anmeldelse er baseret på.

Hobbitten som tegneserie holder vand

Gode gamle Gandalf.
Gode gamle Gandalf.

Faktisk er tegneserien så tro mod romanen, at du sagtens kan snakke med blandt Hobbitten-fans, hvis du kun har læst tegneserien – den bruger flere direkte passager fra romanen, og således starter tegneserien da også med følgende ord: ”In a hole in the ground there lived a hobbit”. Og så skrider handlingen ellers frem, som vi kender den fra romanen.

Hobbitten Bilbo bliver en del af en eventyrgruppe af dværge, der sammen med troldmanden Gandalf skal finde frem til dværgenes gamle skat, som nu bevogtes af dragen Smaug! Men før de når så langt, kommer den lille/store gruppe igennem mange eventyr og møder mange spændende fjender. Deriblandt Gollum, der som alle ved fik en større rolle i Tolkiens efterfølger til Hobbitten.

Wenzels streg er intet mindre end overdådig. De bløde linier, de lækre farver og de mange detaljer gør, at man som læser drages ind i Tolkiens univers. Wenzel benytter sig af en kombination af blyantstegninger og vandfarver, og det giver tegneserien det helt rigtige eventyr-feel, da de lette streger og de bløde farver henleder tankerne på eventyr fortalt foran pejsen, da man var barn. Det er hyggeligt, og selv i de lidt uhyggelige passager holdes den bløde tone.

Wenzel er meget dygtig

Fra elverriget i Mirkwood - bemærk den store mængde tekst.
Fra elverriget i Mirkwood – bemærk den store mængde tekst.

Tegneserieudgaven af Hobbitten var ikke Wenzels første møde med Tolkien. I 1975 havde han illustreret Lin Carters Middle-earth: the World of Tolkien Illustrated. Og man fornemmer, at Wenzel ved, hvad Tolkiens univers handler om, og at han tilpasser sin streg efter det. Hobbitten er primært tænkt som en roman til børn, og det støtter Wenzels tegninger godt op om.

At Wenzel formår at tilpasse sig opgaven, viser hans illustrationer til den fremragende Kingdom of the Dwarves (1980), der i bedste Tolkien-tradition forsøger at vise, at der faktisk har levet dværge – og vel at mærke nogle dværge, som minder meget om dem, man møder hos Tolkien.

Jeg bestilte den i sin tid hjem i dyre domme, da jeg var blevet så begejstret for Wenzels streg efter mit møde med Hobbitten i tegneserieform. I dag kan man bestille den til en rimelig pris hos Amazon. I Kingdom of the Dwarves er vi væk fra den hyggelige stemning i Hobbitten, og nærmer os noget, der bedre kunne passe ind i The Lord of the Rings: Farverne er mørke og stregen skarpere, men det er stadig tydeligt, at det er Wenzel, der står bag.

En garvet forfatter

Smaug.
Smaug.

Men vi skal ikke kun rose Wenzel for den fremragende tegneserie. Forfatterne Charles Dixon og Sean Deming har gjort et fabelagtigt stykke arbejde, hvor de i stedet for at lave deres egen dagsorden ”blot” har stået på skuldrene af Tolkien. Så selve teksten er næsten identisk med den, vi kender fra romanen. Nogle vil måske mene, at der er alt for meget tekst. Og det er også tilfældet, hvis man forventer en action packed light-udgave af Hobbitten. Men for mig er denne meget tro gengivelse på sin plads, da albummet får sit eget liv gennem de mesterlige illustrationer.

Sean Deming er ikke et profileret navn, hvorimod Charles ”Chuck” Dixon har arbejdet i tegneseriebranchen siden 1984, og har været forbi de fleste større selskaber. Dixon har arbejdet som forfatter på så forskellige serier som Airboy, Batman, Punisher, G.I. Joe, Moon Knight og Simpsons Comics. Man fornemmer tydeligt, at Dixon har styr på tingene: Handlingen glider let frem og støtter op om både Tolkiens univers og Wenzels tegninger.

Hobbitten i tegneserieform er en lækkerbisken af de helt store. Illustrationerne er smukke og tro mod Tolkiens univers, men tegnserien er også helt sin egen. Hvis du ikke har den stående på hylden, så er der ingen undskyldninger for ikke at putte den på ønskelisten her til jul.

6 stjerner
Titel: The Hobbit
Forfattere: Charles Dixon og Sean Deming efter roman af J.R.R. Tolkien
Tegner: David Wenzel
Forlag, år: (originaludgivelse): Eclipse Comics, 1989
Forlag, år: (anmeldte udgave): Eclipse Comics, 1993
Albumlængde: 134 sider

Anmeldt i nr. 62 | 13/12/2010

Stikord: Drager, J.R.R. Tolkien, Middle-earth, Tegneserie efter roman

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.