The Complete D.R. & Quinch

3 minutters læsetid
The Complete D.R. & Quinch

D.R. & Quinch er skabt af tegneserieforfatterguruen Alan Moore selv. Dette er dog fra før, Alan Moore havde slået sit navn som forfatter fast. Serien begyndte i 1983, og Moore lavede i sin tid mest Future Shock-historier til 2000AD – dvs. små korte, afsluttede historier på højst fem sider, der ikke involverer nogle af 2000AD’s faste karakterer, og som altid sluttede med et twist.

Startede som Future Shock

Første side af den første 'D.R. & Quinch'-historie
Første side af den første ‘D.R. & Quinch’-historie.

D.R. & Quinch startede også som en Future Shock-historie, hvilket vil sige, at det ikke var meningen, man skulle høre mere til dem efter det. Men den korte Future Shock viste sig hurtigt at være blevet så populær blandt læserne, at Alan Moore fik til opgave at lave en serie med de to karakterer.

Det siger lidt om Moores evner som historieskriver, når han er i stand til, med blot et kort afsnit, at få skabt en sådan hype og interesse. Både det første, og alle efterfølgende historier med D.R. & Quinch – det vil sige alle der er samlet i dette album – er tegnet af Alan Davis, der senere skulle blive kendt for sine tegninger til Uncanny X-Men.

Teenagerødder

D.R.'s psykotiske kæreste (sådan er kvinder jo...)
D.R.’s psykotiske kæreste (sådan er kvinder jo…).

Lad os se lidt på de to hovedpersoners personlighed: De er begge bygget over klassiske, nærmest arketypiske 50’er teenagerødder, hvilket man også kan se på deres ”rigtige” navne – Ernest Quinch og Waldo Dobbs. De udstråler tydeligvis americana. D.R. har endog en greaserfrisure med højt tilbageslikket sort hår, så vi kan se, at han er en rigtig rod.

Det er da for det meste også den lille D.R. der styrer showet og snakken, mens den store, tavse og smilende Quinch bare følger med. Måske nok fordi han ikke er den skarpeste kniv i skuffen. Deres sprog er teenagerklichéer. Der er for eksempel et ”like” proppet ind i rigtig mange af sætningerne, ligesom ”totally”, ”y’know” og ”awesome”.

Handlingen gennem historierne er nogenlunde den samme. Enten kommer de ved et uheld eller helt selvforskyldt i problemer som i ”D.R. & Quinch Go Straight”, hvor de kommer for retten på grund af alle deres forbrydelser. Eller da D.R. får en kæreste i ”D.R. & Quinch Go Girlcrazy”, som de så selv med deres egen kaotiske metoder prøver at redde sig ud af.

Eller også har de været utroligt heldige, og prøver nu at udnytte situationen uden de store moralske skrupler som i ”D.R. & Quinch go to Hollywood”. D.R.’s ekskæreste – Chrysoprasia – der også viser visse psykopatiske tendenser, er en tilbagevendende karakter.

Fra serie til brevkasse

Et eksempel på en 'D.R. & Quinch Incredibly Excrutiating Agony Page'
Et eksempel på en ‘D.R. & Quinch Incredibly Excrutiating Agony Page’.

Da Alan Moore vælger at stoppe med at skrive til serien i midtfirserne, hvor han begynder at blive stor, tager Jaime Delano over, og skriver sammen med tegner Alan Davis videre. Serien bliver nu til en et-siders brevkasse, med titlen ”D.R. & Quinch’s Incredibly Excruciating Agony Pages”. Her giver vores to hovedpersoner mere eller mindre vanvittige og ironisk skarpe råd til de, der skriver ind til brevkassen med deres problemer.

Nu er der måske nogen derude, der synes det hele lyder lidt plat og ikke særligt sjovt. Det kan jo måske skyldes min fremstilling – eller manglende evne dertil – eller måske selve idéen med en humoristisk tegneserie om utilpassede rumteenagere.

Men det er faktisk utroligt morsomt, hverken på den platte eller dumme måde, men på den underspillede og ironiske måde. For som alle 2000AD-serie er der et stort glimt i øjet, og det består bl.a. af en jævn mængde skarpe observationer vedrørende det moderne samfund og karikaturer af det. Utroligt nok holder det stort set alt sammen i D.R. & Quinch – selv 20 år efter.

For mig er netop denne tungen-lige-i-munden-stil en vigtig del af 2000AD-charmen, og blandt det der adskiller den fra andre middelmådige tegneserier, og netop D.R. & Quinch er en af de ypperligste repræsentanter fra midtfirsernes 2000AD på dette.

The Complete D.R. & Quinch er venligst stillet til rådighed af Rebellion.

5 stjerner
Titel: The Complete D.R. & Quinch
Forfattere: Alan Moore, Jaime Delano, Alan Davis
Tegner: Alan Davis
Albumlængde: 88 sider
hvid
Albummet udkom på forlaget Rebellion i 2006.
hvid
Albummet består af historier oprindelig trykt i 2000AD progs 317, 350-359,363-367, 525-530, 532-534 (i perioden fra 1983 til 1987), samt 2000AD Sci-Fi Special 1985.

Anmeldt i nr. 7 | 13/05/2006

Stikord: 2000AD, Rummet

Claus Jacobsen: Redaktør, medstifter af Planet Pulp. Født i det gyldne år 1977, hvor den første Star Wars-film såvel som Sex Pistols’ Never Mind the Bollocks udkom og Elvis døde. Jeg er da heller ikke i stand til at huske tilbage til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke har været voldsomt og overdrevet besat af Star Wars (og sådan startede nørderiet; Phantom Menace har selvfølgelig lagt en dæmper på det kærlighedsforhold). Vokset op i Kliplev, en lille landsby [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.