Skæg & Skøre Briller

3 minutters læsetid

Skæg & Skøre BrillerDa jeg var på Comic Con Copenhagen 2016 den 24.-25. september, faldt jeg over kåringen af Årets Spil – overrækkelsen af den såkaldte “Guldbrikken”.

Jeg havde aldrig hørt om Guldbrikken før, så med vanlig nørdet interesse undersøgte jeg det nærmere.

Guldbrikken er en dansk kritikerpris, der uddeles til bræt- og kortspil, som udkommer i Danmark. Prisen er siden 2009 blevet uddelt i kategorierne Årets Børnespil, Årets Familiespil, Årets Voksenspil, Årets Selskabsspil og Juryens Specialpris.

Ifølge Guldbrikken selv:

Der udkommer langt over 400 nye brætspil i Danmark om året, og omsætningen er på over 250 mio. kr. Danmark er det sted i verden, hvor der er solgt flest Trivial Pursuit pr. indbygger. Omkring 60 pct. af brætspilsalget foregår i november og december. (Kilde: www.guldbrikken.dk).

Altså en slags spillenes Bodil-pris. Eller Oscar.

En lille familie

Vinderen i kategorien “Årets Selskabsspil” var et farverigt brætspil med titlen Skæg & Skøre Briller. Et spil der i sit udseende umiddelbart lignende en kombination af Ludo og Matador.

Spillet er udviklet og udgivet af Lindemann Creative Minds. På standen på Comic Con-messen faldt jeg i snak med Annemette Lindemann Larsen, som ejer firmaet sammen med sine to sønner, Thor og Malthe, på 22 og 13 år (!).

Nu blev jeg jo nysgerrig! Her var altså en lille familie, som sammen havde opfundet et spil, der netop havde vundet en pris for Årets Bedste Brætspil. Det var første gang de havde lavet sådan noget. Men så må de være spil-fanatics? Nej, heller ikke.

Det hele startede en aften for godt fem år siden, hvor de tre skulle spille et spil sammen. De havde meget svært ved at finde et spil, som de alle tre kunne deltage i, dels pga. deres aldersforskelle, men også fordi Annemette hadede spil – og især at tabe!

Så i stedet for at spille, bestemte de sig for selv at finde på et spil. Et spil de alle tre kunne lide at spille, specielt mor, uden hun skulle gå amok over at tabe. Og inden den aften var omme, var hele konceptet bag Skæg & Skøre Briller skrevet ned og designet af spillepladen m.m. kradset ned på papir.

Fire år senere, efter megen deltagelse på messer, opfinderkonventioner og meget mere, der viste en stigende interesse for spillet, blev det produceret/udgivet af spilproducenten Game InVentorS.

Ligetil

Og Skæg & Skøre Briller ER både skægt og skørt. Konceptet er ligetil:

3-8 deltagere i alderen otte år og opefter. Man spinner en pil, der kan lande på forskellige kategorier, der på spillepladen er repræsenteret af kort, man trækker, og som byder på spørgsmål, gåder og sjove, fjollede udfordringer.

Man kan trække kortet “Kloge Åge”, som er den rent quizprægede del af spillet, der tester ens almenviden, også med en sværhedsgrad for de yngre. Der er kortet “Gåder” med sjove riddles, som både børn og voksne elsker at bryde hovedet med. Det kunne f.eks. være “Hvad går rundt til alle huse, men kommer aldrig indenfor?” (Svar: Vejen!).

Og der er kortet “Duellen”, hvor to personer kommer i direkte clinch med opgaver som “Hvem kan tegne den flotteste drage?”, “Hop om kap på ét ben” eller “Hvem kan hurtigst finde en brun genstand?” Og den måske sjoveste af kortene: “Gør det, hvis du tør det” med udfordringer som “Snig dig rundt som en ninja”, “Lad som om du er en tornado” eller “Forestil dig du er Spiderman”.

Kan man besvare spørgsmålet eller tage udfordringen, må man slå terningen og flytte sin brik. Første brik i mål er vinderen. Og naturligvis er selve pladen også fuld af drillepinds-felter, der kan sende ens brik frem eller tilbage, helt retur til start, eller tvinge én til at bære de fjollede briller med overskæg, som følger med spillet.

Sjov og spas

Skæg & Skøre Briller er i den grad et spil, der ligger langt fra vores normale strategi- og videnstest- og rollespil, og går endnu længere væk fra computerspillenes parallelunivers.

Men venner, her er i sandhed et spil, der kan samle en familie i nuet og nærværet!

Familien Lindemann satte sig for at kreere et spil, hvor man var ligeglad med, om man vinder eller taber. Missionen er en succes! Her er en aktivitet, hvor man kan skrige af grin på tværs af alle aldre. Af hinanden. Med hinanden.

Lindemann havde ingen forudsætninger for at opfinde et spil, men måske netop derfor har de haft succes med at lave et, der bryder trenden, og samler det bedste i ét. Annemette og hendes to sønner – tre forskellige aldersgrupper – lod bare de idéer flyde, de hver især syntes var gode og sjove. Og kun de idéer de alle tre kunne lide, kom med ind i spillet. Et familiespil, lavet af en familie…

For en gammel rotte som undertegnede, der voksede op i 70’erne og 80’erne, får det tankerne tilbage på nu forsvundne brætspil som Drillepind og Spasmager, som man spillede igen og igen med sine forældre. En tid før vi alle blev separeret i cyberspace.
Her fra Planet Pulp skal der til familien Lindemann fra Vestjylland lyde et rungende “godt gået”! Hvor cool er det lige at have opfundet et brætspil?!

Det er måske en kliché: Men det her er en fantastisk julegave-idé!

4 stjerner

Titel: Skæg & Skøre Briller
Designere: Annemette, Thor og Malthe Lindemann
Forlag, år: Game InVentorS, 2016

Anmeldt i nr. 134 | 13/12/2016

Tommy Prang Vonsyld. Tommy voksede op i 1970’erne, og allerede som barn var film den store interesse. Der blev spenderet megen tid i biografens mørke (også forbudt for børn film!), samt foran TV med yndlingsserier som Månebase Alpha og McCloud, og han var ivrig samler af kulørte hæfter fra Marvel og DC Comics. Tommy har en merkantil uddannelse indenfor [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.