Saga vol. 4

2 minutters læsetid

Saga vol. 4Efter den store konfrontation ved fyrtårnet i det foregående bind, er der nu gået hverdag i maskineriet for den lille umage familie.

Farmand Marko passer den lille pige Hazel, historiens fortæller, mens mor arbejder som skuespiller for “Kredsløbet”. Kort sagt forsøger de at tjene penge og holde sig i skjul; der er jo, som vi ved, mange, der gerne vil have fingre i dem.

En robotmand “on fire”

Samtidig klipper handlingen til Dengo, en fra den underlige robotrace, der har tv-skærme, hvor vi andre har hoveder. Dengo bliver den person, der for alvor sætter handlingen i gang, da han bortfører en lille spæd robotprins. Snart viser det sig, at Dengo har en plan, der gør, at han krydser vores hovedpersoners spor.

Desuden følger vi de folk, der oprindeligt var på jagt efter vores lille familie, og hvordan denne flok også slås med deres egne problemer. Det hele kulminerer, da alle de forskellige fraktioner pludselig møder hinanden.

Det stærke ved dette fjerde bind er, at historien om Marko og Alana får lov til at udvikle sig i en ny retning. I en stærk scene omfavner de hinanden og holder kærligt om deres barn.

Kærligheden stråler ud af scenen, men seriens forfatter Brian Vaughan formår endnu engang at afmontere patos med denne herlige replik fra fortælleren:

“Dette er historien om, hvordan mine forældre gik fra hinanden.” Enkelt, effektivt og meget rørende, da vi som læsere er kommet til at holde meget af den lille familie.

Absurde optrin og fint manuskript

Mens dette album rent følelsesmæssigt er forankret i den lille familie, dagligdagen osv., så er det Dengos mission, der driver handlingen frem på den mere action-aktive måde.

Dengo er kompromisløs og kærlig på samme tid; han mistede selv et barn for noget tid siden. Så han har et mål, en plan, en indre ild, der gør ham til en meget spændende person at følge.

Samtidig er fortællingen spækket med herlige detaljer, skæve optrin, spøjse væsner og et fandenivoldsk sprogbrug, som Vaughan bruger til at afmontere de episke elementer samtidig med, at det giver fortællingen kant. Som her hvor der kommenteres på, at en robotmand, der lige er blevet far, fyrer den af på et bordel:

“Intet driver en mand til ny fisse hurtigere end at se ungen komme ud af den gamle.”

Eller her hvor der er et “romantisk øjeblik” mellem to robotmennesker på en strand:

“Ja, som jeg husker det, blev det ikke til mere end langfingeren den aften… Jeg blødgjorde
terrænet til en senere invasion.”

Måske tror du, at det hele handler om lummer humor, men det er bestemt ikke tilfældet (dog er det sjovere at citere), da hele serien er velskrevet og godt fortalt. Dialogerne, beskrivelserne og fortællerstemmen er ekstremt veludført. Det samme kan man sige om Fiona Staples’ streg, som sætter sikkert kød på Vaughans vilde tanker.

Slutter med en fed cliffhanger

Albummet slutter med en fed cliffhanger, der lover godt for seriens fremtid. Endnu engang må jeg konstatere, at den danske udgivelse, både oversættelsen og selv den grafiske udformning, er helt i top.

Det er en lækkerbisken, både visuelt og historiemæssigt. En serie hvor der både er plads til store følelser, plat humor, overfladisk action, fede science fiction-elementer og stærke personer. Alt dette burde ikke fungere, men det gør det i Saga.

5 stjerner

Titel: Saga vol. 4
Originaltitel: Saga vol. 4
Forfatter: Brian K. Vaughan
Tegner: Fiona Staples
Forlag, år: G. Floy Studio, 2016
Albumlængde: 160 sider
Format: Hardcover
Dansk oversættelse: Steffen Rayburn-Maarup
hvid
Udkom oprindeligt i 6 hæfter (nr. 19-24) på Image Comics i 2014.
Udkom som trade paperback på Image Comics i 2014.

Anmeldt i nr. 133 | 13/11/2016

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.