Rising Crust

3 minutters læsetid
Rising Crust

Rising Crust er en split-EP mellem de to bands The Murder Squad t.o. og Hülluus, der begge, som titlen antyder, spiller crustpunk/hardcore.

Crust som genre kendetegnes ved at have taget elementer fra deathmetal og grindcore. Det blandes med hardcore punk, specielt i den mere politisk, pessimistiske og DIY-low-fi udgave af slagsen. Vokalen er ofte noget, der nærmer sig growl: Dyb, brølende og skrigende, hvor teksterne som oftest er politiske og handler om det moderne forbrugssamfund.

Crustcore

Produktion og lyd på crustcore er tit helt i do it yourself-punk-ånden. Simpelt indspillet med en som oftest, til dels bevidst, beskidt, rodet og smadret lyd. Pladecovers og logolayout lever selvfølgelig for det meste også op til smadderpunk/BZ-etikken, holdt i sort med hvidt tryk og som regel bestående af krigs- og propagandabilleder klippet ud fra diverse steder. Som sagt, så placerer denne EP fra Wounded Paw Records, og begge bands, sig lige midt ned i crustcore-genren.

The Murder Squad t.o. er så afgjort det mest kendte af de to bands. De har eksisteret siden 2000, har taget navn efter det gamle – og stadig eksisterende – canadiske punkband DOA’s hockeyteam! Dette er nok ikke helt tilfældigt, for The Murdersquad t.o. er nemlig, ligesom DOA, fra Canada, nærmere bestemt Toronto.

Og det er nok heller ikke helt tilfældigt, at pladeselskabet for udgivelsen, Wounded Paw Records, også har hjemme i Toronto. Ligesom det nok heller ikke er noget tilfælde, at bassisten fra The Murder Squad t.o. går under navnet Wounded Paw. Som resten af bandet har han en fortid i et mylder af lignede punk/crust-bands. Men punkbands opstår jo let og forsvinder næsten lige så hurtigt igen.

De erfarne og de uerfarne

Som band har The Murder Squad t.o. en del turnéer og indspilninger bag sig. Helt det samme gør sig ikke gældende for Hülluus. Som The Murder Squad t.o. har også Hülluus’ medlemmer en fortid i mange forskellige punkbands, men i modsætning til The Murder Squad t.o., kommer Hülluus ikke fra Canada, men fra USA. Nærmere bestemt Pleasant Prairie, Wisconsin.

Hülluus’ begrænsede erfaringer, i forhold til The Murder Squad t.o., bliver desværre for Hülluus også tydelig på selve EP’en. Det er The Murder Squad t.o., der indleder den første halvdel af pladen med fire af deres egne sange, fulgt af et covernummer af det klassiske crustcoreband Nauseas “Here Today”.

The Murder Squad t.o. formår samtidig både at være hurtige og hårde og til andre tider slæbende og knusende tunge. Alt sammen med en knasende og smadret produktion, der som ved de bedste crustcore-udgivelser – og for den sags skyld punk-, noise- eller garageudgivelser – formår at blive endnu et virkemiddel til at formidle stemningen og stilen.

Forsanger Mike Abalienations – oprindeligt fra New Yorker-bandet Abalienation, derfor navnet – dybe growl formår at gengive noget desperat og såret. Dette kombineres med en kvindevokal på flere af sangene, leveret af Karen fra Wounded Paws band, Spazmz. Det giver en fin dynamik og afveksling i numrene. Alt i alt leverer The Murder Squad t.o. crust i den klassiske, men helt bestemt bedre ende af skalaen.

Hülluus skulle have stået alene

Hülluus derimod, er jeg ikke sikker på nyder godt af The Murder Squad t.o.’s selskab på Rising Crust-EP’en. De udfylder sidste halvdel af pladen. Når man lige har hørt The Murder Squad t.o.’s hårde, beskidte, smadrede og vidtfavnende udgave af crustcore, virker Hülluus lidt kedelig og stereotypisk.

Hülluus spiller crustcore i den klassiske udgave med supergrowl-vokal og generelt hurtige numre i en mere poleret produktion end Murder Squad t.o. Måske er split-EP og singler bedre, når det er to meget forskellige bands, der kommer på gæstevisit hos hinanden. Det hele bunder nok i pæne tanker fra The Murder Squad t.o., der forsøger at give et lille up-and-coming band, som de også har et vist åndsfællesskab med, en håndsrækning. Måske også for at introducerer Hülluus til deres egne fans.

Men jeg er ikke sikker på det virker helt efter hensigten. Hülluus havde lydt bedre, hvis de havde stået alene, eller hvis de i hvert fald havde fået lov til at være det første band på EP’en, for de er bestemt ikke noget dårligt crustband. Men ligegyldigt hvad, så leverer The Murder Squad t.o. varen. Gimmicken med at kombinere standard crustgrowl med en kvindevokal er så god, at det muligvis endog er en god intro til genren, da lyden derved ikke virker helt så hårdkogt, og alene The Murder Squad t.o.’s fem numre er hele EP’en værd.

Rising Crust er venligst stillet til rådighed af Wounded Paw Records.

Nummerliste:
1. Another Day In Hell (The Murdersquad t.o.) (3:57)
2. Relationship Of Bacteria (The Murdersquad t.o.) (1:43)
3. More Blood Will Flow (The Murdersquad t.o.) (2:43)
4. Destructive Not Productive (The Murdersquad t.o.) (1:17)
5. Here Today (Nausea) (The Murdersquad t.o.) (3:43)
6. Hour Of Wolves (Hülluus) (3:05)
7. Bombraid (Hülluus) (2:09)
8. Condemned (Hülluus) (2:21)
9. Black Tomorrow (Hülluus) (2:23)

Total spilletid: 23:25

4 stjerner
Titel: Rising Crust
Kunstner: The Murder Squad t.o. & Hülluus
Udgivet: 2005
Label: Wounded Paw Records

Anmeldt i nr. 7 | 13/05/2006

Claus Jacobsen: Redaktør, medstifter af Planet Pulp. Født i det gyldne år 1977, hvor den første Star Wars-film såvel som Sex Pistols’ Never Mind the Bollocks udkom og Elvis døde. Jeg er da heller ikke i stand til at huske tilbage til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke har været voldsomt og overdrevet besat af Star Wars (og sådan startede nørderiet; Phantom Menace har selvfølgelig lagt en dæmper på det kærlighedsforhold). Vokset op i Kliplev, en lille landsby [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.