Richard Matheson er død, 87 år gammel

1 minuts læsetid

En af de helt store skikkelser indenfor horror- og science fiction-genrerne, den amerikanske forfatter og manuskriptforfatter Richard Matheson, er død.

Richard Matheson blev født i New Jersey den 20. februar 1926 som barn af to norske indvandrere. Han voksede op i New York, og efter at have færdiggjort high school i 1943 gik han ind i hæren og deltog i Anden Verdenskrig som infanterist.

Matheson udgav sin første novelle, horrorhistorien Born of Man and Woman, som 24-årig i 1950 og romandebuterede i 1953 med Someone is Bleeding. Allerede i 1954 udkom én af Mathesons bedst kendte og mest indflydelsesrige romaner, I Am Legend, der, til trods for egentlig at handle om vampyrer, har stået fadder til den moderne zombie. Det var således vampyrerne fra I Am Legend der var den direkte inspirationskilde for George A. Romero, da han skrev manuskriptet til Night of the Living Dead (1968).

Andre af Mathesons kendte romaner er bl.a. The Shrinking Man (1956), A Stir of Echoes (1958) og Hell House (1971), der alle – ligesom I Am Legend – er filmatiseret.

Matheson var imidlertid ikke bare forfatter, men også manuskriptforfatter. Her debuterede han med at adaptere sin egen The Shrinking Man, der blev filmatiseret allerede i 1957, året efter romanen udkom, under titlen The Incredible Shrinking Man.

Op igennem 1960’erne leverede Matheson manuskripterne til flere af Roger Cormans Edgar Allan Poe-filmatiseringer, herunder House of Usher (1960) og The Pit and the Pendulum (1961), og senere i årtiet adapterede han Dennis Wheatleys roman The Devil Rides Out (1934), der blev filmatiseret af Hammer-studierne og havde premiere i 1968.

Matheson skrev også stribevis af tv-manuskripter; bedst kendt af disse er måske de 16 episoder han skrev til The Twilight Zone (1959-64), men han leverede bl.a. også et enkelt manuskript til Star Trek (1966-69) og et par stykker til The Alfred Hitchcock Hour (1955-65) for nu at nævne nogle få af de mange tv-serier, han skrev manuskripter til.

Matheson skrev også flere tv-film, bl.a. The Night Stalker (1972, baseret på Jeffery Rices roman) og dens fortsættelse The Night Strangler (1973). I 1971 skrev han et manuskriptet til filmen Duel, baseret på én af sine egne noveller; filmen blev instrueret af en dengang ukendt ung fyr ved navn Steven Spielberg.

Richard Matheson var helt umanerligt produktiv i sin lange karriere, og han var aktiv til det sidste; hans sidste roman udkom i 2012. Dertil kommer, at Mathesons indflydelse på særligt horror og science fiction i anden del af det 20. århundrede ikke kan undervurderes. Et utal af hans noveller og romaner er filmatiseret, ligesom hans noveller, romaner og manuskripter har inspireret andre. Bl.a. Stephen King og George A. Romero har angivet Matheson som en vigtig indflydelse.

Matheson døde den 23. juni efter længere tids sygdom.

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.