Retrogaming #2: Emulering: Hvad skal du bruge?

11 minutters læsetid

Selvom emulering i sagens natur betyder, at man ikke behøver sidde med den eller de originale maskiner og tilhørende grej, men kører det hele med udgangspunkt i sin moderne PC, slipper man måske ikke helt for at måtte investere i lidt udstyr.

Primært drejer det sig om, hvilket input device man vil bruge til at styre sine spil med.

Når det gælder gamle DOS-spil, er det ikke så svært: Langt de fleste styres med musen og/eller tastaturet.

Når det gælder Commodore 64 og Amiga, er det en lidt anden sag. Der var stort set ingen Commodore 64-spil, der var muse-styrede, men blandt Amiga-spillene blev både grafiske adventurespil og strategispil typisk styret med musen og/eller tastaturet.

Ikke desto mindre var langt størsteparten af spillene også på Amiga joystick-baserede. Nogle spil kan selvfølgelig spilles ved hjælp af tastaturet, selvom de var beregnet til at blive styret med joystick, men det kan sjældent anbefales.

Dermed er det givet, at man skal have fat i en eller anden form for styreaggregat.

PC-kompatibel gamepad

Sony Dualshock 4-controller til PlayStation 4. Sådan én vil mange være bekendt med, og den fungerer også på PC.
Sony Dualshock 4-controller til PlayStation 4. Sådan én vil mange være bekendt med, og den fungerer også på PC.

Siden vi her taler om emulering af gamle systemer på en moderne PC, kan man godt – til både Commodore 64- og Amiga-spil – bruge en gamepad. Der er masser af PC-kompatible gamepads på markedet.

Hvis man også spiller på PlayStation eller XBox, kan man også bare sætte sin controller i PC’en; de virker også her. Ellers kan man købe en anden gamepad, der er modelleret efter den controller, man kender i forvejen, men der er vitterligt et hav af forskellige gamepads.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om en gamepad er den rette vej at gå.

Hvis man vil have så ægte en oplevelse, som muligt, skal man naturligvis spille sine spil med et godt gammeldags joystick.

Vejen frem

På højre side af Commodore 64'eren sad strømstikket, on/off-knappen og de to
På højre side af Commodore 64’eren sad strømstikket, on/off-knappen og de to “control ports”, hvor man tilkoblede sine joysticks.

De joysticks, man brugte til både Commodore 64- og Amiga-spil, kaldes for Atari-joysticks. Ikke fordi, det var Atari, der fremstillede dem alle, men fordi det var Atari, der udviklede standarden, den såkaldte “9-pin connector”.

I dag kan man købe nyproducerede retro-joysticks med USB-stik, som f.eks. Speedlinks udgave af den klassiske Competition Pro eller Retrolinks udgave af det oprindelige Atari 2600-joystick.

Man skal dog være opmærksom på, at ikke alle retrogamere er lige begejstrede for disse nye produkter.

Speedlinks Competition Pro-joystick i moderne udgave.
Speedlinks Competition Pro-joystick i moderne udgave.

Bl.a. bliver Speedlinks Competition Pro af nogle kritiseret for, at der er forsinkelse i kommunikationen mellem joysticket og computeren. Det er dog ikke alle, der har haft disse problemer.

Skulle man ligge inde med et originalt joystick – eller hvis man køber ét på nettet, hvor brugte joysticks kan findes på bl.a. eBay – så kan man også købe en Atari-til-USB-adapter, der gør det muligt at forbinde sit originale joystick med computerens USB-port.

Søg ganske enkelt på “atari to usb adapter” på Google, og så dukker der adskillige muligheder op.
Med disse ting på plads, er man parat til at emulere – eller næsten da, for ingen emulering uden spil.

Abandonware

En af de mange Atari-til-USB-adaptere, man kan købe online. Denne er fremstillet af iCode og har plads til to joysticks.
En af de mange Atari-til-USB-adaptere, man kan købe online. Denne er fremstillet af iCode og har plads til to joysticks.

Hvor får man så fat i spillene, hvis man vil emulere gamle Commodore 64-, Amiga-eller DOS-spil?

For både Commodore 64- og Amiga-spillenes vedkommende er svaret stort set entydigt: Gratis download. For DOS-spillenes vedkommende er det lidt mere kompliceret.

Uanset platform, skal man ud at finde sites med såkaldt “abandonware” – en sammentrækning af “abandoned” (forladt/efterladt) og “software”.

Wikipedia definerer abandonware som:

“a product, typically software, ignored by its owner and manufacturer, and for which no official support is available. Although such software is usually still under copyright, the owner may not be tracking copyright violations.”

Her er det væsentligt at hæfte sig ved formuleringen om, at abandonware “som regel stadig er omfattet af copyright”, for det er med til at gøre hele abandonware-begrebet til en juridisk gråzone.

Når det er sagt, så er der utallige spil til Commodore 64, Amiga og DOS, hvor copyrighten på ingen måde håndhæves. Det kan der være mange årsager til.

Nogle gange eksisterer de firmaer, der havde rettighederne, ikke længere. I andre tilfælde eksisterer firmaet måske stadig, eller rettighederne er gået videre, da firmaet er blevet opkøbt.

I de tilfælde vurderer den nuværende rettighedshaver måske, at der ingen grund er til at håndhæve rettigheder til systemer, der – emulering desuagtet – er døde, eller hvor spillet ikke har været solgt i årevis, hvis ikke årtier.

Uanset årsag, er resultatet det samme: Tusindvis og atter tusindvis af spil, som man uden problemer kan finde til download, og hvor risikoen for at blive retsforfulgt er så tæt på nul, den kan komme.

Der er dog undtagelser, ikke mindst når det handler om DOS-baserede spil.

Rettighedsbeskyttede spil

Nogle firmaer har nemlig holdt fast i rettighederne til deres spil og også – i varierende grad – håndhævet dem. Det gælder f.eks. en del titler fra Sierra On-Line, LucasFilm Games/LucasArts, MicroProse m.fl.

Inden for de senere år er der endvidere sket det, at adskillige spil, der tidligere har været anset som abandonware, nu igen kan købes, og dermed ikke længere kan betragtes som abandonware.

Defender of the Crown på GOG.com.
Defender of the Crown på GOG.com.

Det skyldes ikke mindst et firma som polske GOG (Good Old Games), der har købt rettighederne til mange gamle DOS-spil, som de nu tilbyder for en slik.

Spillene distribueres alle uden kopibeskyttelse (eller DRM som det hedder på moderne engelsk – Digital Rights Management) og downloades i form af en installer, der også klarer alt, der har med emulering at gøre.

GOG tilbyder faktisk også enkelte Amiga-titler, mere specifikt et lille uddrag af spil fra Cinemaware.

I princippet fungerer disse Amiga-spil ligesom DOS-spillene – altså med en indbygget Amiga-emulator – men mange kommentarer på GOG antyder, at Amiga-emuleringen er utrolig dårlig.

Selvom Amiga-versionerne af spil som Defender of the Crown, Wings! og Rocket Ranger derfor i princippet ikke længere kan regnes som abandonware, kommer det derfor ikke som en overraskelse, at titlerne fortsat findes til download på et utal af abandonware-sites.

Abandonware på tværs af platforme?

Det faktum, at en del DOS-spil aldrig har været abandonware eller ikke længere er det, afføder så også spørgsmålet om, hvad det betyder for eventuelle Commodore 64- og Amiga-versioner af samme spil?

“Ikke så meget” synes svaret at være. Jeg har i hvert fald aldrig hørt om nogle, der er kommet efter Commodore 64- eller Amiga-baserede abadonware-sites, fordi de har tilbudt download af et spil til 64’eren eller Amigaen, selvom DOS-versionen fortsat er under rettighedsbeskyttelse.

Ja, faktisk lader det heller ikke til, at rettighedshaverne er vildt ivrige for at komme efter DOS-baserede abandonware-sites, der tilbyder titler, som officielt er under rettighedsbeskyttelse.

Man kan således sagtens finde DOS-baserede abandonware-sites, hvor man uden problemer kan downloade spil som f.eks. The Secret of Monkey Island eller flere af Leisure Suit Larry-spillene, selvom de ikke er abandonware.

Med andre ord: Abandonware er lidt af en jungle og én, hvor man nogle gange også må bruge sit eget moralske kompas til at navigere efter.

Nogle sites tager valget for én – f.eks. Abandonia eller Abandonware Dos, hvor man ikke kan downloade beskyttede titler – mens andre tilbyder stort set alt.

Som vi skrev tidligere, er abandonware er en juridisk gråzone, og alle abandonware-sites vil uden varsel kunne blive ramt af krav om fjernelse af materiale fra de nuværende rettighedshavere.

Når det ikke sker, skyldes det nok, at det vil være dyrere end bare at lade abandonware-sites være abandonware-sites og koncentrere sig om andre, vigtigere og mere indbringende ting.

Af samme grund har vi heller ingen kvababbelser ved at pege jer i retning af en række af de sites, hvor man kan downloade store mængder af Commodore 64-, Amiga- og DOS-spil. Lovligheden af det enkelte download overlader vi til jer at vurdere.

Filformater

Commodore 64-diskette; her Maniac Mansion fra LucasFilm Games.
Commodore 64-diskette; her Maniac Mansion fra LucasFilm Games.

Der findes mange – rigtig, rigtig mange – websites, hvor man kan downloade spil til alle tre platforme i formater, som emulatorerne er programmeret til at acceptere.

For Commodore 64-emulatorernes vedkommende er der adskillige filformater, men de to hyppigste er T64 (.t64) og D64 (.d64), der står for henholdsvis “tape” og “disk”. Det vil sige, at det ene er et tape-image, det andet et disk-image.

Amiga-spil distribueres i formatet ADF (.adf), der står for enten Amiga Disk File eller Amiga Disk Format, afhængigt af, hvem man spørger.

DOS-spil distribueres i mapper med alle de nødvendige filer, inklusive EXE-filen (.exe), der i gamle dage som regel var indgangen til spillet: Kørte man EXE-filen, startede spillet. Sådan er det ikke dag, hvor man må igennem en emulator for at spillet kører under Windows.

Images

Commodore 64-bånd; her Paperboy sammen med æske og manual.
Commodore 64-bånd; her Paperboy sammen med æske og manual.

Hvad angår Commodore 64- og Amiga-spil er der, rent teknisk, et par andre ting, man skal være opmærksom på: Spillene downloades som “images”, hvilket betyder, at det, man får, er en digital 1:1-kopi af det, der oprindelig har ligget på et kassettebånd eller en diskette, uanset om det så har været til Commodore 64 eller Amiga.

Det betyder videre, at man ikke kan være sikker på, at spillet fungerer hundrede procent.

Kopieringsfejl var et hyppigt forekommende fænomen dengang, og hvis det image, man downloader, er lavet på baggrund af en korrupt diskette eller et dårligt kassettebånd, ja så vil fejlen naturligvis også findes i det image, man downloader.

Det er også en af grundene til, at man på nogle sites ikke bare finder ét image af et spil, men adskillige.

Amiga-diskette; her Zak McKracken and the Alien Mindbenders fra LucasFilm Games.
Amiga-diskette; her Zak McKracken and the Alien Mindbenders fra LucasFilm Games.

Andre årsager til dette kan være, at et spil blev udgivet på flere sprog, og her kan man også – særligt for Amiga-spillenes vedkommende – støde på images, der er på andre sprog end engelsk.

En sidste ting, man skal være opmærksom på, er, at mange sites bruger betegnelsen “ROM” om spil til både Commodore 64 og Amiga. Det er teknisk set et forkert begreb, medmindre man helt specifikt har at gøre med et spil, der blev leveret til C64 i form af en cartridge.

Langt de fleste spil til Commodore 64 blev distribueret enten på kassettebånd eller diskette, selvom nogle spil frem til midten af 1980’erne også kom som ROM’er i cartridges. På Amigaen blev spil og programmer alene distribueret på diskette.

Men når man leder efter spil til download – til både Commodore 64 og Amiga – kan søgetermen “Commodore 64 ROMs” eller “Amiga ROMs” være ganske nyttig at kende.

I det følgende præsenterer vi nogle få websites, der tilbyder download af spil og programmer til Commodore 64, Amiga og DOS. Vær opmærksom på, at dette blot er nogle af de væsentligste sites; der er mange andre.

Websites med flere platforme repræsenteret

https://www.planetemu.net/
Fransksproget website med tusinder og atter tusinder af spil og programmer til mange forskellige konsoller og hjemmecomputere, herunder både Commodore 64 og Amiga. Alle spil og programmer ligger bare i form af lange lister, men du kan finde stort set alt, hvad hjertet kan begære. Måske det vigtigste website af alle.

https://www.emuparadise.me/
Grimt designet site, der til gengæld indeholder masser af spil til mange forskellige konsoller og hjemmecomputere, både Commodore 64 og Amiga.

Websites med Commodore 64-images

https://c64g.com/
Simpelt designet site med læssevis af Commodore 64-spil, nogle i .t64-format, andre i .d64-format. På siden ligger spillene bare som en ren liste, så glem alt om at se screenshots fra spillene, inden du henter dem.

http://www.c64.com/
Rigtig fint Commodore 64-site med masser af spil, demoer og SIDs til download, foruden interviews med Commodore 64-programmører og musikere, bl.a. David Fox og Matt Gray. Spillene er præsenteret lidt pænere end på c64g.com. Hvert spil har sin egen side med adskillige screenshots i form af et slideshow, credits og downloadmuligheder.

Websites med Amiga-images

http://www.amigaeu.com/
Website, dedikeret til Amigaen, bl.a. med tusindvis af spil og mange andre programmer. Som på flere andre sites ligger spillene og programmerne her også bare som lange lister.

http://whdownload.com/
Endnu et website, der er dedikeret helt til Amigaen, og her udelukkende spil. I lange lister.

Websites med DOS-spil

http://www.xtcabandonware.com
Stort abandonware-site med næsten 2500 DOS-baserede spil. Hvert spil har sin egen side med grundlæggende fakta, en kort beskrivelse af spillet samt en YouTube-player med gameplay-video. Til gengæld kan alle spil downloades.

http://www.abandonwaredos.com
Primært DOS-baseret site med næsten 2000 spil, hvoraf dog ikke alle er tilgængelige til download pga. rettighedsbeskyttelse. Hvert spil har sin egen side med en kort beskrivelse, fakta, screenshots, YouTube-player med gameplay video samt nogle gange link til walkthroughs o.l.

http://www.abandonia.com
Stort abandonware-site med over 1400 spil, hvoraf ikke alle er tilgængelige til download pga. rettighedsbeskyttelse. Sitet er pænt designet: Hvert spil har sin egen side med screenshots og i mange tilfælde korte anmeldelser. Endvidere ligger som regel også manualer og andre godter.

Andre vigtige sites

Foruden de ovennævnte websites, der tilbyder spil og programmer til download, er der yderligere et par websites, man bør kende til, hvis man interesserer sig for retrogaming.

Moby Games. Sitets forside den 3. august 2022.
Moby Games. Sitets forside den 3. august 2022.

Det første er Moby Games (https://www.mobygames.com/) – en enorm database over computer- og konsolspil med credits, screenshots, box art og meget, meget mere. Moby Games tilbyder ikke spil til download, men er en enorm guldgrube af information om spil til alle tænkelige platforme – fra VIC-20 til Android.

I maj 2019 nåede Moby Games op på at have dokumenteret over 200000 spil! I juli 2022 har sitet dokumenteret over 300000 spil! Af de 300839 spil (per 20. juli 2022) er 3812 til Amiga, 5262 til Commodore 64 og 7948 til DOS.

Hvert spil har sin egen dedikerede side med adskillige undersektioner – fra credits til screenshots, trivia, hints og meget, meget andet.

Der er også anmeldelser, og her mener vi ikke bare anmeldelser, som websitets brugere har skrevet. Nej, der er links til både nye og gamle anmeldelser, der både kommer fra eksterne websites og de mange forskellige spilmagasiner, der udkom back in the day.

Og de gamle anmeldelser fra spilmagasinerne – ja, de kan naturligvis læses i fuld udstrækning i form af scannede sider fra de gamle blade.

Ja, Moby Games er et sindssygt site og helt og aldeles uundværligt for retrogamere!

Lemon C64. Sitets forside den 3. august 2022.
Lemon C64. Sitets forside den 3. august 2022.

To andre websites, man også bør kende, er faktisk søster-sites, nemlig LemonC64 (https://www.lemon64.com/) og LemonAmiga (http://www.lemonamiga.com/).

De to websites minder på mange måder om Moby Games i den forstand, at de dokumenterer spil til de to platforme, men ikke tilbyder spil til download. Forskellen er, at de er helt dedikerede til hhv. Commodore 64 og Amiga.

Rent visuelt minder de to websites om hinanden: Hvert spil har sin egen side med screenshots og/eller video fra spillet, credits, links til anmeldelser og meget andet godt.

LemonC64 ligger der også SID-filer (musikfiler) til download, mens der for LemonAmigas vedkommende også kan findes links til mulige download-sites. På LemonAmiga ligger der hyppigt også både manualer og walkthroughs, ligesom der er hints til stort set alle spil.

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.