Martin Wangsgaard Jürgensen
Ingen kommentarer

Oxytocin

Oxytocin
Decrease Font Size Increase Font Size Tekst Print denne side

Første pladeudspil fra svenske Harms Way er velproduceret guitarrock med rødder i old school Black Sabbath og med inspiration fra Queens of the Stone Age. Det er stilsikker upoleret rock af fineste klasse.

OxytocinOxytocin er debutudspillet fra den svenske gruppe Harms Way. Kvartetten blev dannet tilbage i 2003, og med deres splinternye plade har gruppen placeret sig i katapultsædet og er nu klar til at indtage Europa. Om det skal lykkes vil tiden vise, men der er næppe nogen tvivl om, at det rigtige fundament er blevet etableret.

Albummet er solidt plantet i 70’er-metallens lydunivers, og Harms Ways musik vækker særdeles sympatisk genklang. Deres lyd minder først og fremmest om Black Sabbath i glansperioden 1970-1975, men der er ikke tale om tilbageskuende retrorock. Snarere kan man sige, at Sverige har fået deres egen udgave af Queens of the Stone Age, der ret åbenlyst har været inspirationskilden for gruppen.

Navnlig på et nummer som “Million Ways” bliver dette helt tydeligt. Ikke alene er instrumenteringen den samme som man kan høre på Songs for the Deaf (2002), men Dims vokal kommer også forbløffende tæt på Mark Lanegans. Til tider kommer Harms Way måske lidt for tæt på de amerikanske forbilleder, men i en skandinavisk sammenhæng har deres musik stadig noget friskt og uafhængigt.

Specifik musikalsk vare

Oxytocin er en forbistret velproduceret plade, der formår at kombinere hårdt og bankende guitarrock med tonstunge trommer. Tonen er generelt aggressiv og en smule melankolsk, men den dystre, brutale stemning opløses igen og igen på de helt rigtige steder gennem Dims særdeles varierede vokal og den rørende enkle, men særdeles velgennemtænkte sangstruktur.

Det kan i øvrigt bemærkes, at hovedparten af numrene på Oxytocin er skrevet af gruppens guitarist Freddie, mens de fleste af teksterne er skrevet af forsangeren.

Pladens otte numre er på én gang ganske afvekslende, og dog fanger de den samme tone. Det betyder, at Harms Way har fanget det samme feel i alle sangene og leverer en ret specifik musikalsk vare, der helt uforfærdet bliver gentaget nummer for nummer. Det skal imidlertid ikke forstås som noget negativt, men snarere som en konstatering af, at hvis man ikke er til det første nummer på albummet, er albummet som helhed med ret stor sandsynlighed ikke noget for én.

Har man det derimod som mig, og bliver indfanget allerede halvvejs gennem “As Time Goes By”, er Oxytocin bestemt en meget positiv oplevelse. Generelt er der tale om relativt lange numre, der både giver sig tid til at bygge op, og samtidig skabes et musikalsk rum, hvor de allestedsnærværende to guitarer i gruppen kan få lov til at folde sig ud. Det her er som sagt guitarrock, fyldt til bristepunktet med lige dele blær og catchy riffs.

Det eneste sted hvor pladen falder en smule ved siden af, er under instrumentalnummeret “Tsunami”, der for så vidt er et ganske fint, men hvorfor kunne der ikke lige blive smidt lidt vokal ind over? Sangen hænger i hvert fald og flagrer midt på albummet, men stilen er den samme som alle de andre sange, og derfor betyder det i sidste ende ikke så meget.

Stilsikkert udspil

Er du til Queens of the Stone Age, Monster Magnet eller old school-Black Sabbath er Harms Way helt sikkert et band du bør checke ud. Deres album er et stilsikkert udspil, der både viser, at de fire svenske gutter har styr på deres musikalske rødder, men samtidig også en næse for en lyd, vi kun har hørt alt for lidt til herhjemme.

Skulle du ikke kende et eneste af de bands der her nævnes, er der stadig god grund til at kigge nærmere på Oxytocin, for det er upoleret og kantet rock af fineste klasse. Skulle Harms Way kigge forbi Danmark, er deres koncert et must, for gruppen ved hvordan man trykker den af. Det er en fornøjelse når plader som disse dukker op, og herfra vender alle mine ti tommelfingre bestemt opad. Det er helt sikkert ikke det sidste, vi har hørt til denne gruppe.

Oxytocin er venligst stillet til rådighed af Target Distribution.

Nummerliste:
1. As Time Goes By (Musik: Freddie, Tekst: Dim, Feddie) (5:37)
2. High Become Low (Musik: Freddie, Tekst: Dim) (6:44)
3. Million Ways (Musik: Freddie, Tekst: Dim) (3:42)
4. Move Your Face (Musik: Freddie, Tekst: Dim) (4:21)
5. Tsunami (Musik: Freddie) (4:52)
6. 9 Out Of 10 (Musik: Freddie, Tekst: Dim, Freddie) (6:13)
7. Prime Time (Musik: Freddie, Tekst: Dim) (3:29)
8. Hocus Pocus (Musik: Freddie, Tekst: Dim, Freddie) (7:00)
9. Bonus track (3:44)

Total spilletid: 45:45

5 stjerner

Titel: Oxytocin
Kunstner: Harms Way
Udgivet: 2006
Label: Black Lodge

Anmeldt i nr. 10 | 13/08/2006

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *