One Cold Winter’s Night

3 minutters læsetid
One Cold Winter's Night

Når man hører bandnavnet Kamelot – selv om det på kløgtig vis er stavet med et “k” i stedet for et “c” – og kort scanner coveret til denne dobbelt-CD, så skulle det være klart for de fleste, at der her er lagt op til noget dramatisk operametal i den mere pompøse og storladne ende af spektret.

Dog ikke helt retro-operametal på den måde, som vi så det i sidste måneds anmeldelse af Virgin Steeles nyeste plade. Mere i retning af moderne, romantisk operametal i stil med Evanescence, Nightwish og Within Temptation. Altså musik, der er hårdt som en tvebak, efter den har ligget i en skål mælk i en times tid og hvad, jeg vil kalde pigemetal.

Ja, o.k., nu skal jeg nok være flink igen. For det lader jo til, at Kamelot er meget store i Oslo, hvor denne live-dobbelt-CD er optaget, og jeg skulle jo nødigt lægge mig ud med nogle vilde black metal-nordmænd – noget black metal kan også godt være lidt soft på den “tragisk-romantiske” goth-måde, så det er åbenbart tilladt.

Formentlig en hel koncert

Kamelot selv er ikke fra Norge, men derimod fra Tampa, Florida, i USA – hvor man plejer at lave lidt hårdere musik, så som Deicide. Kamelot har åbenbart eksisteret i en eller anden form siden 1991, men de udgav først deres første plade i 1995, og siden da har de udgivet en plade cirka hvert andet år.

De har altså lidt af et bagkatalog – syv studieplader – og er vokset frem i netop samme periode som deres genrefæller Evanescence, Nightwish og Within Temptation. Jeg er heldigvis ikke stødt på Kamelot før, men omvendt opsøger jeg jo heller ikke den slags. Der er altså nok af sange at tage af, og jeg går ud fra, at CD’erne repræsenterer en hel koncert fra start til slut. Det lyder i hvert fald sådan, men jeg ved det ikke.

One Cold Winter’s Night er også udkommet som live-DVD, hvor man sikkert får syn for sagen og bedre kan se, om det er en hel, sammenhængende koncert. Jeg skal heller ikke kunne bedømme, om det er deres hits, de spiller, men kan bare konstatere, at One Cold Winter’s Night ikke indeholder nogle sange fra deres tre første plader, kun én sang fra deres fjerde plade, nogle enkelte fra de efterfølgende og ellers hovedsageligt sange fra Kamelots nyeste studiealbum The Black Halo, hvorpå både Jens Johansson fra Stratovarius og Shagrath fra Dimmu Burgir medvirker.

Jeg ved ikke om disse to også er med på scenen; det står simpelthen ikke nogen steder, men der bliver i hvert fald snakket norsk til publikum fra scenen på et tidspunkt, så noget kunne godt tyde på det.

Dygtige musikere

Som man kan forvente indenfor genren, er det alt sammen lydmæssigt af meget høj kvalitet. Det er tydeligvis dygtige musikere, der spiller så godt, at man næsten ikke kan høre, det er en live-optagelse, bortset fra når publikum brøler ind over, eller når der bliver talt til publikum. Det kan man ikke komme uden om.

Der er nogle, der altid fremhæver, at et band er “dygtige musikere” som en grund til, at man skulle kunne lide deres musik. Jeg har altid på fornemmelsen, at det er fordi, der simpelthen ikke er noget andet godt at sige. “Dygtige musikere”-bands plejer at være tamme, kønsløse, kedelige, uvedkommende og lidt ligegyldige.

Når man siger, at de er “dygtige musikere”, griber man efter det sidste strå; der er simpelthen ikke mere godt at sige. Så når jeg siger det her, er det selvfølgelig bare som en konstatering, ikke for at svine Kamelot til. Når man ser på live-billederne, der følger med, lader det også til, de har noget af et sceneshow med flammekastere osv. Alt sammen sådan som det hører sig til indenfor neo-power-metal.

My Little Pony-metal

Hvis du er fan af Kamelot, så har du jo sikkert allerede købt den her dobbelt-CD, og så er der vel ikke så meget mere at sige til det. Hvis du er til Evanescence, Nightwish, Epica og Within Temptation, men endnu ikke har stiftet bekendtskab med Kamelot, så er det måske en god ide at investere i One Cold Winter’s Night, da det lader til at være en god introduktion til bandet, eller i hvert fald der hvor gruppen står nu. Lyden og produktionen fejler i hvert fald ikke noget. Hvis du, som jeg, ikke er til My Little Pony-metal, så er der bestemt ikke nogen grund til at kaste penge efter denne dobbelt live-CD fra Kamelot. Gå i stedet i en lang bue udenom.

One Cold Winter’s Night er venligst stillet til rådighed af Target Distribution.

Nummerliste:

CD 1:
1. Intro: Un Assasino Molto Silenzioso (1:00)
2. The Black Halo (3:39)
3. Soul Society (4:36)
4. The Edge of Paradise (4:44)
5. The Center of The Universe (6:02)
6. Nights of Arabia (6:27)
7. Abandoned (4:10)
8. Forever (7:56)
9. Keyboard Solo (1:46)
10. The Haunting (4:34)
11. Moonlight (5:08)

Total spilletid: 50:01

CD 2:
1. When The Lights Are Down (4:30)
2. Elizabeth (Part I. II & III) (13:02)
3. March of Mephisto (5:07)
4. Karma (5:41)
5. Drum Solo (2:51)
6. Farewell (5:22)
7. Outro (4:09)

Total spilletid: 40:43

Samlet total spilletid: 90:44

1 stjerne
Titel: One Cold Winthers Night
Kunstner: Kamelot
Udgivet: 2006
Label: Steamhammer

Anmeldt i nr. 14 | 13/12/2006

Claus Jacobsen: Redaktør, medstifter af Planet Pulp. Født i det gyldne år 1977, hvor den første Star Wars-film såvel som Sex Pistols’ Never Mind the Bollocks udkom og Elvis døde. Jeg er da heller ikke i stand til at huske tilbage til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke har været voldsomt og overdrevet besat af Star Wars (og sådan startede nørderiet; Phantom Menace har selvfølgelig lagt en dæmper på det kærlighedsforhold). Vokset op i Kliplev, en lille landsby [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.