Night of the Living Scum

3 minutters læsetid

Night of the Living ScumNår man læser pladens titel, Night of The Living Scum, kigger på coveret (der tydeligvis forstiller de tre fyre fra My3Scum i halvtredser/punk-rock ‘n roller-mundering) og kigger på pladens sangtitler som ”Werewolf by Night” og ”Zombies gonna eat your brain”, så synes der tydeligvis at være lagt op til en klassisk gang psychobilly fra My3Scums side.

Derfor er det lidt en overraskelse at høre pladen, og finde ud af, at My3Scum rent musikalsk er mere i retning af rendyrket rockabilly og ikke dennes vilde og lidt mere punkede lillebror, psychobillyen.

Zombier, varulve, vampyrer, blod, død og uhygge

De fleste af teksterne kredser indholdsmæssigt, som ved psychobilly, om ting taget fra horrorfilm og tegneserier – jeg nævner i flæng zombier, varulve, vampyrer, blod, død og uhygge. Men selve musikken lyder altså i mine øre ikke som psychobilly, men snarere som rockabilly med et twist: Med bl.a. en akustisk gulvbas, simpel tremandsbesætning og selve sangstrukturen fra gammelt rock ‘n roll. Dertil er tilføjet punk- og horror-elementer.

Ved psychobilly-lyden er vokalen til tider mere råbende, eller bare tilføjet ekstra rumklang – måske ligesom for at gøre den mere ”Cryptkeeper”-agtig – og ligeledes er guitaren som oftest med meget distortion, hård og fræsende. Der er generelt rumklang på alt, og sangene bliver spillet hurtigere og mere punkagtig i forhold til rockabilly.

Det er også derfor, at My3Scum for mig lyder mere som generel neo-rockabilly end psychobilly. Guitaren er ikke tilsat nogen voldsom mængde distortion og den generelle lyd samt sangenes hastighed er ikke helt så manisk og aggressiv som ved det meste psychobilly. Endelig er vokalen ikke hård og vrængende, som hos klassiske, britiske 80’er psychobillybands som The Meteors og Demented Are Go. Vokalen er mere i retning af klassisk rockabilly, hvilket er mere i retning af gammelt Elvis – der også startede med at spille rockabilly.

God rockabilly

Vokalen er for mig virkelig en positiv overraskelse. Jeg ved ikke, hvem af de tre fyre i My3Scum der står for den – om det er Larry, Bob eller Mike – men den er i hvert fald udført af en, der bestemt ikke er uden evner. Så når jeg siger, at det er rockabilly, så er det ikke ”bare” rockabilly, men god rockabilly.

Der er også en del af sangteksterne, der tydeligvis er mere straight – så som ”Don’t care”, ”Gotta go”, ”Be My Baby” og ”She’s no friend”. Det er klassisk rockabilly rock og rul, som den blev lavet i rockens barndomsdage i 50’erne. Når det er sagt, så flirter My3Scum også på mange måder kraftigt med elementer fra psychobillyen.

Som nævnt finder man også klassiske psychobilly-sangtekster og -virkemidler på pladen. Eksempelvis på instrumentalnummeret ”Werewolf by Night”, hvor omkvædet består af gyserfilms-varulvehyl – hvilket faktisk lyder ret fedt – og på nummeret ”Zombies gonna eat your brain”, hvor de bruger lydsamples fra Romeros Night of the Living Dead (1968) – ”Yeah, they’re dead, they’re all messed up, kill the brain, you kill the ghoul”. Endelig er der også nogle af sangene, der er en del hurtigere og mere psychobilly-agtige som ”She’s no friend” og til dels ”Gator pond”.

Grænseland

Alt i alt bevæger My3Scum sig mest af alt et eller andet sted i grænselandet mellem psychobilly og rockabilly, hvor det ikke er helt til at sige, om de er i gang med at bevæge sig fra det ene over i det andet eller omvendt. Men det er efter min mening ikke nødvendigvis en dårlig ting. Dette vil sikkert irritere genrepurister indenfor begge af de nært beslægtede stilarter, men de fleste andre vil nok kunne få en vis fornøjelse ud af My3Scum. Specielt på grund forsangerens åbenlyse talenter.

Night of the Living Scum er venligst stillet til rådighed af Eerie Records.

Nummerliste:
1: You creep me out (3:22)
2: Werewolf by night (3:52)
3: For Geno’s sake (2:09)
4: Don’t care (3:55)
5: Ridin (3:06)
6: Gotta go (2:15)
7: Be my baby (1:39)
8: She’s no friend (2:28)
9: Zombies gonna eat your brain (3:40)
10: Gator pond (2:46)
11: Never gonna get it (3:23)

Total spilletid: 32:40

4 stjerner

Titel: Night of the Living Scum
Kunstner: My3Scum
Produceret af: My3Scum
Label: Eerie Records

Anmeldt i nr. 7 | 13/05/2006

Claus Jacobsen: Redaktør, medstifter af Planet Pulp. Født i det gyldne år 1977, hvor den første Star Wars-film såvel som Sex Pistols’ Never Mind the Bollocks udkom og Elvis døde. Jeg er da heller ikke i stand til at huske tilbage til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke har været voldsomt og overdrevet besat af Star Wars (og sådan startede nørderiet; Phantom Menace har selvfølgelig lagt en dæmper på det kærlighedsforhold). Vokset op i Kliplev, en lille landsby [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.